Twitter’ın dün gece 23.45 sularında kapatılmasının ardından kullanıcılar DNS değiştirerek veya VPN gibi servisleri kullanarak siteye girmeye çalışıyor. Twitter’da günde ortalama 1 milyon 800 bin tweet atılıyor. Twittertürk’ün raporuna göre dün gün boyu atılan tweet sayısı 1 milyon 750 bini aşarken, yasak kararına rağmen bu sabah saatlerine kadar Türkiye’de 500 bini aşkın tweet atıldı.
Twitter’a erişim yasağının gelmesiyle birlikte kısa sürede alınan yasak kararı dünya gündemine oturdu. Gece saatlerinde Twitter’ın dünya trendi listesine #TwitterisblockedinTurkey ve #TurkeyBlockedTwitter hashtag’leri kısa sürede yer buldu ve ilk sıralara yerleşti.
BTK’nın resmi açıklaması
BTK’nın resmi sitesinde gelen şikâyetler üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliği ihlali nedeniyle Twitter’ın engellendiği duyurusu yapıldı. Tam metne şuradan ulaşılabilir.
Twitter’dan sonra sırada Facebook yok
Üst düzey bir Türk yetkili, Twitter’ın kapatılmasının ardından Reuters’a yaptığı açıklamada, “Şu aşamada Facebook gibi diğer sosyal medya platformları için bir karar yok” dedi. İsmi açıklanmayan Türk yetkili, “Twitter yönetimiyle olan bir sorun aşılamadığı için, bir mahkeme kararı çerçevesinde erişimi engelleme yolu izlendi” diye konuştu.
Yasağın hukuki boyutu
Bilişim Hukuku Uzmanı Gökhan Ahi, Twitter’da takipçilerinin sorularını yanıtladı.
Attığı tweet’lerde ajans ve markalar için Twitter’a erişim engelinin Twitter kullanmaya engel olmadığını belirtti. Kullanıcılardan gelen tweet’lere karşılık ise DNS değiştirmenin bir suç olmadığını söyledi.
Ahi, şu görüşleri dile getirdi:
“Ancak dikkat çekmek isterim ki, Şubat’ta yürürlüğe giren ve 5651 sayılı İnternet yasasında değişiklik yapan düzenlemeye göre, internet erişim sağlayıcıları, alternatf erişim yöntemlerini engellemekle mükellef kılındı. Bunun için ikincil düzenlemelerin yapılması ve ayrıca teknik altyapının kurulması gerekiyor, bunlar henüz yapılmadı. Tabi ki bu düzenleme, vatandaşın alternatfi erişim yöntemlerine yasak getiren bir düzenleme değil, vatandaş dilediği yöntemle engelli sitelere ulaşabilir ve içerik yazabilir.”
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Twitter yasağının ‘yok hükmünde’ olduğunu belirterek, 12 milyon Twitter kullanıcısını mağdur eden kararın ‘Acilen kaldırılması’ için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Barolar Birliği’nin Twitter engellemesi ile ilgili basın açıklaması ve itiraz dilekçesine şuradan ulaşılabilir.
Kaynak: Hurriyet, CNN Turk, Twitter
Yorumlar