Skip to main content

Mesajlaşma ve sosyal medya platformu Discord, Türkiye’den erişime engellendi.

ABD merkezli mesajlaşma ve sosyal medya platformu Discord, Türkiye’den erişime engellendi. Platform, İstanbul’da işlenen son kadın cinayetlerinin ardından özellikle gençlere yönelik şantaj ve istismar konularıyla gündeme gelmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün X üzerinden yaptığı paylaşımda Discord’un, “Çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle” erişime engellendiğini açıkladı. Bakan Tunç, açıklamasında “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan ‘çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik’ suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararı verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise erişim engeline ilişkin, “Discord, bilgileri güvenlik birimlerimizle paylaşmayı reddettiği için zorunlu olarak erişime engel getirdik” açıklamasında bulundu.

Özellikle oyuncuların anlık iletişim amacıyla kullandığı Discord, pandemi döneminde popülaritesini katlamıştı. Üzerinden topluluklar kurulabilmesi; sesli, görüntülü ve yazılı iletişim kurma imkânıyla platform, çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilmeye başlamış ancak yasadışı faaliyetlerde bulunan grupların da iletişim kanallarından biri haline gelmişti. Bu grupların reşit olmayan kişilere yasadışı yollarla ulaştıkları kişisel verileriyle şantaj uyguladığı tespit edilmişti.