Skip to main content

Nvidia, pazar hâkimiyeti nedeniyle ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan iki ayrı soruşturmayla karşı karşıya.

Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Nvidia’ya ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından yapay zeka odaklı iş anlaşmalarıyla ilgili rekabet endişeleri nedeniyle iki ayrı soruşturma açıldı.

Politico tarafından bildirilen ilk soruşturmada, DOJ Nvidia’nın Run:ai’yı satın almasını inceleyecek, The Information tarafından bildirilen ikinci soruşturmada ise Nvidia’nın yapay zekâ pazarındaki konumunu kötüye kullanıp kullanmadığı incelenecek.

Nvidia nisan ayında GPU yönetim yazılım konusunda uzman olan İsrail merkezli girişim Run:ai’yı 700 milyon dolara satın almıştı. Run:ai satın alımıyla ilgili duyulan endişeler açıklanmamış olsa da hem ABD’li hem de uluslararası düzenleyici kurumlar yapay zekâ pazarındaki satın alımları yakından inceliyor.

Temmuz ayında ABD, AB ve İngiltere’deki düzenleyici kurumlar yayımladıkları ortak bir bildiride, adil rekabeti zayıflatacak veya yapay zekâ ekosisteminde haksız veya yanıltıcı uygulamalara sebep olacak konularda hassas olacakları taahhüdünde bulunmuştu.

Öte yandan Nvidia sözcüsü Mylene Mangalindan ise Politico’ya yaptığı açıklamada, tüm yasalara titizlikle bağlı kaldıklarını vurguluyor.

Kaynak: Nvidia faces two DOJ antitrust probes over market dominance – The Verge