Skip to main content

Elon Musk’ın X’te paylaştığı sahte Kamala Harris videosu 123 milyon izlenme sayısına ulaştı.

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sesini taklit eden değiştirilmiş bir video, yapay zekânın kötüye kullanımı konusunda ciddi endişelere sebep oldu.

Harris’in aslında söylemediği şeyleri söylediğini gösteren video, yapay zekanın siyasi dezenformasyon ve seçim bütünlüğü üzerindeki etkisine dair bir tartışmayı alevlendirdi.

Seçim gününe yaklaşık üç ay kala, videonun yayımlanması ve hızla yayılması, yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriklere yönelik daha iyi kurallara duyulan acil ihtiyacı vurguluyor.

Tartışmalı video ilk kez Elon Musk’ın cuma akşamı X’te paylaşmasıyla geniş çapta ilgi gördü. Musk’ın parodi olduğunu belirtmediği ve gülen yüz emojisiyle “harika” yazarak paylaştığı gönderisi 123 milyondan fazla kez görüntülendi. Bu durum, yapay zekânın insanları yanıltma yeteneği konusunda endişeleri artırdı.

Oynanmış video, Demokratların seçim için muhtemel adayı Harris’in yakın zamanda yayımladığı bir kampanya reklamını taklit ediyor. Orijinal seslendirme yerine, Harris’i taklit eden ikna edici yapay bir ses kullanılıyor.

Harris’in kampanya sözcüsü Dr. Kate Tepper, Associated Press’e gönderdiği bir e-postada videoyu kınadı ve “Amerikan halkının, Başkan Yardımcısı Harris’in sunduğu gerçek özgürlüğü, fırsatı ve güvenliği istediğine inanıyoruz; Elon Musk ve Donald Trump’ın sahte, manipüle edilmiş yalanlarını değil” ifadelerini kullandı.

California Valisi Gavin Newsom da X paylaşımında Musk’ı eleştirerek, böyle bir reklamda sesin manipüle edilmesinin yasa dışı olması gerektiğini ifade etti. Musk ise Newsom’a yanıt olarak, tanınmış dünya otoritesi Profesör Suggon Deeznutz ile görüştüğünü ve parodinin Amerika’da yasal olduğunu söylediğini yazdı.

Kaynak: AI fears rise: Elon Musk’s fake Kamala Harris video post hits 123 million views – Interesting Engineering