ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI ile bir lisans sözleşmesi olan Associated Press (AP), yapay zekânın kullanımına yönelik bazı standartlar belirledi ve çalışanlarını yayınlanabilir içerik oluşturmak için yapay zekâ kullanmamaları konusunda uyardı.
Yapay zekâyı hiçbir şekilde gazetecilerin yerini alacak bir şey olarak görmediğini vurgulayan AP’nin üretken yapay zekâ kullanımına ilişkin belirlediği standartlar şöyle:
- AP’nin ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI ile bir lisans sözleşmesi vardır ve AP çalışanları ChatGPT’yi dikkatli bir şekilde deneyebilir ancak bunu yayınlanabilir içerik oluşturmak için kullanamaz.
- Üretken bir yapay zekâ aracından elde edilen tüm çıktılar, incelenmemiş kaynak malzeme olarak değerlendirilmelidir. AP çalışanları, herhangi bir bilgiyi yayın için değerlendirirken editoryal değerlendirmelerini ve AP’nin kaynak sağlama standartlarını uygulamalıdır.
- Standartlarımıza uygun olarak fotoğraf, video veya ses gibi görsel-işitsel materyallerimizin hiçbir öğesini değiştirmiyoruz. Bu nedenle, üretken yapay zekânın herhangi bir öğe eklemek veya çıkarmak için kullanılmasına izin vermiyoruz.
- Gerçekliğin yanlış tasviri olduğundan şüphelenilen veya kanıtlanan yapay zekâ tarafından oluşturulan herhangi bir görüntüyü yayımlamaktan kaçınacağız. Bununla birlikte, yapay zekâ tarafından oluşturulan bir illüstrasyon veya sanat eseri bir haberin konusuysa, başlıkta açıkça belirtildiği sürece kullanılabilir.
- Çalışanlarımızı gizli veya hassas bilgileri yapay zekâ araçlarıyla paylaşmamaya davet ediyoruz.
- Ayrıca gazetecileri, diğer kaynaklardan AP’ye gelen materyallerin de yapay zekâ tarafından üretilen içerik içermediğinden emin olmak için gereken dikkat ve özeni göstermeye teşvik ediyoruz.
- Üretken yapay zekâ, insanların değiştirilmiş kelimeler, fotoğraflar, video veya ses yoluyla kasıtlı olarak yanlış bilgi yaymasını daha da kolaylaştırıyor. Bu tür içeriği yanlışlıkla kullanmaktan kaçınmak için gazeteciler, orijinal içeriğin kaynağını belirlemeye çalışmak, bir görüntünün kaynağını doğrulamaya yardımcı olmak için geriye doğru görsel arama yapmak ve güvenilir medyadan benzer içeriğe sahip haberleri kontrol etmek dahil olmak üzere, normalde yaptıkları gibi aynı dikkat ve şüpheciliği göstermelidir.
AP’ye göre gazeteciler materyalin gerçekliğinden en ufak bir şüphe duyarsa, onu kullanmamalı.
Yorumlar