BBC’nin haberine göre araştırmacılar, hareketi bozan hastalıkların başlangıcını izlemek için Avatar gibi filmlerde karakterlere hayat veren hareket yakalama yapay zekâ teknolojisini kullanıyor.
Vücut hareketlerini analiz etmek için yapay zekâyı kullanan sistem, bozuklukları en iyi doktorlardan iki kat daha hızlı teşhis edebiliyor. Yeni sistem üzerinde çalışan ekibin bir parçası olan Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nden Dr. Valeria Ricotti, BBC News’e “sonuçlardan tamamen etkilendiğini” söylüyor ve “Çok çeşitli hastalıklar için teşhis ve yeni ilaçlar geliştirme üzerindeki etkisi kesinlikle çok büyük olabilir” diyor.
10 yıldır geliştirilen sistem, iki ayrı çalışmada Friedreich ataksisi (FA) ve Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) hastaları üzerinde test edildi. Imperial College’daki bir ekip, sistemi FA’lı hastalar üzerinde test etti ve sistemin on iki ay boyunca hastalığın kötüleşmesini tahmin edebildiğini keşfetti. Great Ormond Street’teki başka bir ekip ise, bunu 5 ilâ 18 yaşları arasındaki DMD’li 21 erkek çocuk üzerinde test etti ve hareketlerinin altı ay sonra nasıl etkileneceğini bir doktordan çok daha doğru bir şekilde tahmin edebileceğini keşfetti.
Araştırmacılar, sistemlerinin çok çeşitli koşullar için yeni ilaçları test etmek üzere klinik deneyleri hızlandırmak ve maliyetini düşürmek için kullanılabileceğine inanıyor. Özellikle nadir görülen genetik bozukluklar için yeni ilaçların denemelerini daha uygun maliyetli hale getirebilir. UCL Ataksi Merkezi Başkanı Profesör Paola Giunti, “Daha az hastayla daha fazla ilacı daha düşük maliyetle deneyebileceğiz” diyor.
Şu anda FA ve DMD için herhangi bir tedavi yok ve erken teşhis, hastalıkları izlemek için önemli bir rol oynuyor. FA 50 bin kişiden birini etkilerken, DMD her yıl dünya çapında 20 bin çocuğu etkiliyor. Yeni teknoloji, erken teşhis sağlayarak tedavisi olmayan genetik hastalıklardan muzdarip olanlara büyük umut verebilir.
Kaynak: Researchers use Avatar’s motion AI tech to track rare diseases – Interesting Engineering
Yorumlar