Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan ve 12. gününe giren savaş, Ukrayna topraklarının yanı sıra internette de sürüyor. İki ülkenin de sosyal medyayı bilgilendirme, mesaj verme ve kitle oluşturma amacıyla resmi ve resmi olmayan hesaplar yoluyla kullandıkları bilinirken, ilginç bazı olaylar da yaşanıyor.
Ukrayna ve Rusya arasında internette devam eden tartışmaya başka ülkelere ait onaylı hesapların da katıldığı görülürken, Rusya’nın ve Almanya’nın elçilikleri arasında bir atışma yaşandı.
Rusya’nın Güney Afrika Büyükelçiliği’nin Güney Afrika vatandaşlarından önemli sayıda destek mektubu aldığını ve Rusya’nın 80 yıl önce olduğu gibi bugün de Nazizm ile savaştığını iddia ettiği tweetine Almanya’nın Güney Afrika Büyükelçiliği’nden yanıt geldi.
Bu tweete sessiz kalamayacağı ve paylaşılan tweetin inandırıcı olmadığı yanıtını veren Almanya Büyükelçiliği, Rusya’nın Ukrayna’da çocukları, kadınları ve erkekleri kendi yararı için katlettiğini ve Rusya’nın yaptıklarının Nazizm ile savaşmak olmadığını aktardı. Rusya’nın tweetine inananların utanması gerektiğinin de paylaşıldığı tweette parantez içine alınan bir ibare dikkat çekti: “Ne yazık ki, Nazizm konusunda uzman sayılırız.”
Sorry, but we can’t stay silent on this one, it’s just far too cynical. What 🇷🇺 is doing in 🇺🇦 is slaughtering innocent children, women and men for its own gain. It’s definitely not “fighting Nazism”. Shame on anyone who’s falling for this. (Sadly, we’re kinda experts on Nazism.)
— Germany in SA (@GermanEmbassySA) March 5, 2022
Bu tweetler Twitter kullanıcıları arasında iki ülkenin de geçmişte ve günümüzde yaptıkları konusunda bir tartışma başlatırken, Almanya Büyükelçiliği’nin tweetine yanıt veren Rusya’nın İngiltere Büyükelçiliği, Ukrayna’nın 8 yıl önce Minsk Antlaşması’na uymadığı için Donetsk ve Luhansk’ta masum insanların öldüğünü ve Almanya’nın Ukrayna’yı antlaşmanın şartlarına uymaya ikna edemediğini belirten bir tweet paylaştı. Bu tweet de Twitter kullanıcılarını Rusya’yı destekleyenler ve tepki gösterenler şeklinde ikiye böldü.
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) March 5, 2022
Yorumlar