NASA, uzay gözlemi için kullanacağı son teknoloji ürünü James Webb Uzay Teleskobu’nu uzaya fırlattı. Uzun zamandır fırlatılması beklenen ve teknolojisi dolayısıyla insanlığın uzaya bakış açısını değiştireceği düşünülen James Webb Uzay Teleskobu, bir Arianaspace Ariane 5 roketinin üzerinde Fransız Guyanası’nda bulunan Spaceport’tan uzaya gönderildi.
NASA’nın canlı yayınını sunan Rob Navias, roketin kalkışını “tropik bir yağmur ormanından zamanın sınırına, James Webb Uzay Teleskobu, evrenin doğuşuna doğru yolculuğuna başladı” sözleriyle betimledi.
Dünyadan bir milyon mil kadar uzaklaşması planlanan teleskop, bu yolculuğu sırasında kozmosu inceleyebilmek adına son formuna ulaşmak için kanatlarını açarak ve yönlendirerek şekil değiştirecek. Yüzlerce farklı adımdan oluşan bu şekil alma sürecinde yanlış bir adım atılmasının teleskobun gelecek görevlerinde başarısız olmasına yol açacağı söyleniyor.
6,5 metrelik altın kaplama ayna kanat açıklığıyla James Webb Uzay Teleskobu, 13,6 milyar yıllık uzay zaman ve mekân yolculuğundan geçmiş olan galaksilerden gelen kızıl ötesi ışıkları yakalayabilecek ve bu galaksileri 13,6 milyar yıl önceki halleri ile aktarabilecek. 13,6 milyar yıl oldukça önemli bir süreç, zira bilim insanları evrenin genişlemesine yol açtığı düşünülen Büyük Patlama’nın 13,8 milyar yıl önce gerçekleştiğini düşünüyorlar.
James Webb Uzay Teleskobu, aynı zamanda galaksileri, kara delikleri, süpernovaları, uzayda yaşanan çarpışmaları gözlemlemeye de yardımcı olacak.
1990 yılından beri Dünya yörüngesinde bulunan Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi kabul edilen James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’ın 2,4 metrelik kanat açıklığına karşılık 6,5 metrelik kanat açıklığıyla 10 ila 100 kat daha net gözlem imkânı sunuyor. NASA yetkilileri James Webb Uzay Teleskobu’nun ayda bulunan bir arı tarafından yayılan kızıl ötesi ışığı bile algılayabilecek kadar gelişkin olduğuna vurgu yapıyorlar.
Bilim insanları tarafından ilk defa 1996 yılında gündeme getirilen James Webb Uzay Teleskobu’nun 2007 yılında 1 milyar dolar gibi bir maliyetle fırlatılması öngörülürken, sürekli ertelenen fırlatmanın toplam maliyeti 9,7 milyar dolara ulaştı. Ardı ardına gelen sorunlardan ötürü ertelenen fırlatma için Kaliforniya’dan Fransız Guyanası’na deniz yoluyla taşınan James Webb Uzay Teleskobu, fırlatma hazırlığı sırasında bir başka sorun ile, roketi yerinde tutan mandalın yerinden çıkarak tüm roketi sarsması ile karşılaşsa da geri sayım ve uzaya yükseliş süreçleri sorunsuz atlatıldı. Süreç boyunca NASA ekibi iletişimde yaşanabilecek herhangi bir aksaklığa karşı sürekli teyakkuz halinde bulunsa da herhangi bir sorun gözlemlenmedi.
Kaynak: NASA’s revolutionary James Webb Space Telescope successfully launches to space – The Verge
Yorumlar