Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi coronavirus günlerinde popülerlik kazanan video konferans uygulaması Zoom, son günlerde veri güvenliği ve gizlilik uygulamalarıyla ilgili aldığı eleştirilerle gündemde. Salgın nedeniyle evde kalan milyonlarca insanın iş toplantıları, uzaktan eğitim ve sosyalleşmek için çok büyük ilgi gösterdiği Silikon Vadisi şirketi kısa süre içerisinde koronavirüs pandemisinin en çok konuşulan figürlerinden biri haline geldi. Ancak şirket son zamanlarda güvenlik ve gizlilik konusunda New York Başsavcısının radarına girmiş durumda. Zoom’a dün New York eyaleti Başsavcısı Letitia James tarafından şirketin uygulamadaki keskin trafik artışıyla başa çıkıp çıkamayacağı ve kullanıcı verilerini düzgün bir şekilde koruyup korumayacağı konusundaki endişeleri içeren bir mektup gönderildi.
New York Times’ın haberine göre savcı mektupta Zoom’a popülaritesindeki artıştan bu yana güvenlik korumalarını gözden geçirip geçirmediğini sordu ve uygulamanın geçmişte yaşadığı güvenlik kusurları konusunda önlem almakta yavaş kaldığını iletti. New York Başsavcısı’na konuyla ilgili cevaben bir eposta gönderen Zoom yetkilileri; savcının güvenlik konusundaki endişelerini takdir ettiklerini ve O’na istediği bilgilerini vermekten dolayı mutlu olduklarını belirtti. Epostada ayrıca Zoom’un kullanıcılarının gizliliği ve güvenliğini son derece ciddiye aldığı ve salgın sırasında hastanelerin, okulların ve diğer işletmelerin birbirine bağlı ve çalışır durumda kalması için 24 saat çalıştıkları belirtildi.
Koronavirüs salgını ortaya çıktığından beri özellikle ABD ve İngiltere’de Zoom’a çok ciddi ilgi var. Uygulamanın günlük aktif kullanıcı sayısı, 2020 yılı başından Mart ortasında kadar yüzde 67 arttı. Son haftalarda uygulama, Google App store’dan 50 milyondan fazla defa indirildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson dahil İngiliz hükümetin üst düzey bir çok yetkilisi bu Zoom’u kullanıyor.
Zoom ile ilgili güvenlik endişeleri Korona’dan önce de vardı
42,1 milyar dolar piyasa değerine ulaşan şirket geçtiğimiz hafta Apple iOS sürümünün kullanıcıların cihaz bilgilerini Facebook’a iletmesiyle de gündeme gelmişti. Bu haberin ardından Zoom izleme yazılımını kaldırmak için uygulama üzerinden bir güncelleme yayınladı ve gizlilik politikalarına açıklamalar ekledi. Zoom ile ilgili çok konuşulan bir diğer konu Toplantılara davet edilmeyen kullanıcıların ‘Zoom bombalamaları’ olarak bilinen müdahaleleri. Birçok kullanıcı toplantılara davetsiz olarak gelen troll kullanıcıların paylaştıkları pornografik ve aşısı siyasi görüşler için rahatsızı edici içeriklerden rahatsızlıklarını içeren şikayetlerde bulunmuştu. Şirket bunun üzerine blog sayfasında görüşmelerin nasıl kilitlenebileceğine dair bazı bilgiler paylaştı.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde ABD’deki çocuk hakları savunucusu hukuk insanları salgın döneminde öğretmenler ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan Zoom ve benzeri platformların veri toplama uygulamalarını araştırmak için düzenleyicileri göreve çağırdı.
Zoom’un son dönemdeki yükselişinden önce de Silikon Vadisi güvenlik uzmanları uygulama hakkındaki güvenlik endişelerini dile getirmişti. Bu uzmanlardan Jonathan Leitschuh Zoom’da hacklerın, kullanıcıların web kamerasını ele geçirmesine izin verecek ciddi bir yazılım hatası bulduğunu açıklamıştı. Zoom’un biri Çin’de olmak üzere 17 veri merkezi var.Çin’deki merkezde Zoom’un 500’den fazla çalışanı olduğu ve bu rakamın da tüm çalışan sayısının yüzde 30’una denk geldiği belirtiliyor. Güvenlik uzmanları şirketin özellikle Çin’deki Ar-Ge operasyonun kullanıcılarının gizliliği tehlikeye atabileceği konusunda endişeliler.
Yorumlar