Dijital yalnızlık aslında bugün toplumların genel sorunu. Sizin bu temayı seçmenizin temel gerekçeleri neler oldu peki?
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile toplumsal sorunlara dikkat çekmeyi ve toplumda bu konularda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Ülkemizde de gençlerde dijital bağımlılığın ve buna bağlı yalnızlığın giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Bu riski ortadan kaldırmanın yolu; gençleri kısıtlamaktan, teknoloji kullanımını yasaklamaktan değil, onları teknolojinin doğru kullanımı konusunda bilinçlendirmekten geçiyor.
Bu tema ve bu yılki yarışma ile nasıl mesajlar vermek istiyorsunuz?
‘Dijital yalnızlık’ temalı Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışmamız ile gençleri teknoloji ve sosyal medyayı etkin, verimli ve sağlıklı kullanmaya teşvik etmek, teknoloji ile hayatlarına değer katmalarını ama aşırılıktan uzak durarak yaşamlarını mutlu ve sağlıklı sürdürmelerine destek olmak istiyoruz.
Bu yarışma dijitale doğan Z kuşağını değil de sanki Y kuşağını hedefliyor gibi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bizim bu yılki temamızla amacımız, yaşı kaç olursa olsun, hangi nesle ait olursa olsun, bireylere teknoloji ve internetten, sosyal medyadan gerektiği gibi ve hayatına katkı sağlayacak şekilde yol göstermek. Çünkü insanın doğası gereği sosyalleşmek, arkadaşlık etmek, etkileşimde bulunmak üzere kurgulanmış bir varlık olduğuna, bunları gerçek dünyada da yeterince gerçekleştirmediğinde mutsuzluğun kaçınılmaz son olduğuna inanıyoruz.
Kazanacak işte aradığınız kriterler neler?
Yarışmaya ‘dijital yalnızlık’ temalı, en fazla beş dakika uzunluğunda, daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserlerin başvurularını kabul ediyoruz. Başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması, eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması da aradığımız koşullar arasında. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’na üç yılda toplam 738 kısa film başvurdu. Bu yıl da filmler gelmeye başladı. Yarışmaya başvurular 22 Kasım’da sona erecek. Dijital yalnızlık sorununu en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisini 20 bin TL, ikincisini 15 bin TL, üçüncüsünü de 10 bin TL ile ödüllendireceğiz.
Yorumlar