Waycare isimli ABD’li bir start-up Las Vegas’taki trafik kazalarını azalttı. Start-up, ABD’nin Nevada eyaletinde bulunan Las Vegas’ta trafik kazalarını yüzde 19 azaltmayı başardığını açıkladı. Yapay zekâ (AI) teknolojisinin kullanıldığı kaza engelleme hadisesi için Interstate 15 isimli otoban ve Russell Road karayolu bölgesi belirli bölümleri seçildi. Interstate 15’in uzunluğu yaklaşık 200 bin km iken Russell Road ise bin 164 km uzunluğunda. Ünlü “Las Vegas’a Hoş geldiniz” isimli trafik işaretinin Russell Road çıkışına yakın olduğunu not edelim.
Waycare çözüm için devletle işbirliği yapıyor
Waycare’in eyaletteki kazaları azaltmak için kullandığı yöntemi anlatmadan önce Nevada Karayolları İdaresi, Ulaştırma Bakanlığı ve Bölge Ulaşım Komisyonu ile işbirliği yaptığını belirtmekte fayda var. Peki, Waycare eyaletteki kazaları azaltmayı nasıl başardı? Bunun için farklı türdeki verileri kullanan Waycare’in yapay zekâsı kazaların ne zaman ve nerede gerçekleşeceğine dair tahminler ortaya koydu. Ardından, üç hükümet ortağı, ışıkları yanıp sönen bu bölgelere polis araçları yerleştirdi ve sürücülere hızlarını azaltmaları gerektiğini söyleyen dijital otoyol tabelalarına mesajlar koydu. Waycare CEO’su bunu “yılan etkisi” olarak tanımlıyor. Yani, trafik yavaşladıkça, bir araç önündeki araca çarpmamak için fren yapar. Bunu döngü devam edip gider. Sürücülerin doğru zaman ve doğru yerde yavaşlatılmasını sağlamak önemli.
Kazalarda yüzde 20’ye yakın azalma söz konusu
Denemenin tamamlanmasının ardından şu ortaya çıktı: Sadece tüm trafik sıkışıklığının kendini temizlemede daha verimli olmasının yanı sıra, daha az birincil kaza da meydana geldi. Veri toplama sonucunda ise ulaşım görevlileri kazaları her zamankinden 12 dakika daha hızlı tespit ediyorlardı. Ve bu otoyol devriyesi memurları zaten yüksek riskli bölgelere yerleştirildikleri için, bir çarpışma olduğunda genellikle olay yerine daha hızlı intikal edebildiler.
Waycare bu denemeyi Ağustos-Eylül ayları arasında yürüttü ve 29 günlük süre içinde 15 trafik kazası meydana geldi. Öte yandan, denemeden önceki Mayıs-Temmuz arasındaki 92 günlük sürede ise 57 kaza meydana gelmişti. Waycare tahmine dayalı teknolojilerini kullanmaya başladıktan önce günde ortalama 0,62 kaza var iken, denemenin ardından 0,52’ye düştü. Yani, yüzde 19’luk bir düşüş söz konusu. Waycare bu denemeyi diğer eyalet ve otoyollara da taşımak istiyor.
Bu arada, kısaca Waycare’den de de bahsedelim: 2016’da kurulan start-up, AI teknolojilerini kullanarak trafik yönetim sistemlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Crunchbase’teki verilere göre, 2,3 milyon dolar yatırım alan Waycare’in CEO’su ise Noam Maital.
Yorumlar