“Cambridge Analytica” adlı veri analiz şirketinin 50 milyon Facebook hesabını ele geçirerek, bu bilgilerin hem ABD’de 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde hem de Brexit referandumunda oy verenlerin seçimlerini tahmin edip onları etkileyebilecek bir algoritmada kullandığı ortaya çıktı.
Donald Trump’ın seçim ekibi ve Brexit oylamasını kazanarak seçim kampanyasını yürüten veri analiz firması Cambridge Analytica’nın milyonlarca Facebook hesabını ele geçirerek, oy verenleri etkilemek için bir algoritma yazdığı ortaya çıkması, siyasi pazarlama ve seçim kampanyaları alanında dünyanın en önemli data şirketi hakkında son iki yıldır konuşulan iddiaların doğruluğunu ortaya çıkardı.
Cambridge Analytica hakkındaki usulsüzlükler Channel 4 televizyon kanalı ve The Observer gazetelerinin haberleriyle gündeme geldi.
Observer’e konuşan itirafçı Christopher Wylie, Cambridge Analytica’nın, 50 milyon Facebook hesabının ele geçirildiği ve bu bilgileri kişiye özel politik reklamlar üretmekte kullandığını aktardı.
Verileri elde etmek için bir Cambridge Üniversitesi akademisyeni ile çalışan Christopher Wylie, Observer’a şunları söyledi: “Facebook’u milyonlarca insanın profillerini toplamak için kullandık ve onlar hakkında ne bildiğimizi kendi çıkarımız için kullanmak üzere, düşüncelerini hedef alacak modeller inşa ettik. Tüm şirketin üzerini kurulu olduğu temel buydu.” Wylie, Cambridge Analytica’yı “tam donanımlı bir propaganda makinesi” olarak niteliyor.
Ortaya çıkan bilgiler, 2015 yılının sonunda firmanın oldukça büyük ölçüde kişisel bilgiyi ele geçirdiğini gösteriyor.
Peki ele geçirilen bilgiler nasıl toplandı?
50 milyon kişinin verileri, akademisyen Aleksandr Kogan tarafından geliştirilen “thisisyourdigitallife” adlı uygulama sayesinde toplandı. Kogan’ın şirketi Global Analitik Araştırma (GSR), Cambridge Analytica aracılığıyla yüzbinlerce Facebook kullanıcısı, para karşılığında kişilik testi yapılmasını ve verilerin ‘bilimsel kullanım’ için toplanmasını kabul etti. Ancak uygulama aynı zamanda test yaptıran kişilerin Facebook’taki arkadaşlarının da bilgilerini topladı ve milyonlarca kişinin bilgilerinin toplandığı bir veri havuzu yarattı.
Cambridge Analytica, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkış süreci olan Brexit’e de müdahil olmakla suçlanıyor. Şirkete yönelik ABD ve İngiltere’de soruşturma başlatılmış durumda. Verilerin bu şekilde toplanması ve kullanımı ABD başkanlık seçimlerinde Facebook’un rolüyle ilgili yeni soruları gündeme getirdi. Seçim Komisyonu ayrıca Cambridge Analytica’nın AB referandumunda oynadığı rolü inceliyor.
Cambridge Analytica, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Facebook verilerini toplamadığını ve 2016 başkanlık seçiminde kullanılmadığını öne sürüyor.
Facebook’tan açıklama
Facebook bir açıklama yayınlayarak, Cambridge Analytica ve Kogan’ın kendilerine yalan söylediği ve elde ettiği veriyi kötü amaçlı kullandığı için platforma erişiminin durdurulduğunu söyledi. Facebook ayrıca Observer’a karalayıcı haber yapmaktan ötürü tüm yasal haklarını kullanacaklarını bildirdi.
Kaynak: the guardian
Yorumlar