Türkiye’nin nakitsiz toplum koşusu
“Nakitsiz yaşam” bugünlerde en çok duyduğumuz kavramlardan biri. Getirdiği kolaylıklar bakımından özellikle kamu ve özel sektörün çok sıcak olduğu nakitsiz toplum hedefine koşar adımlarla giden Türkiye’nin bu yolda çok fazla avantajı var. Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden olduğumuz kredi kartı ve POS kullanıcı sayısından ülke insanının yeni teknolojilere kolayca adaptasyonuna kadar nakitsiz hayat bizim için biçilmiş kaftan gibi duruyor. Hal böyleyken, “İnsanımız nakitsiz yaşam hakkında gerçekten ne düşünüyor,” diye merak ettik ve bu ay Zenna ile bu konuyu araştırdık. Araştırmaya göre ödemeler konusunda tüm teknolojik yeniliklere açık olan insanımızın nakitsiz yaşam konusunda güven odaklı bazı tereddütleri var. Ki bence bu sadece bizim insanımıza da özgü değil.
Digital Age Ağustos sayısı çıktı!
Aslında bu güven sorunu ya da daha doğru bir ifade ile dolandırılma korkusu ticaret yapmaya başladığı ilk günden beri insanın hayatında var. Paradan önce ticaretin takas usulü yapıldığı devirlerde insanlar eşeği hasta tavuklarla değiştirmekten korkarlardı. Sonrasında altın, gümüş, bronz gibi değerli parçalar üretilmeye başlandıktan sonra bu değerli eşyaları evde saklamak ya da bunlarla seyahat etmek tehlikeli bir hale geldi. Keşif Çağı ile gelişen Avrupa ekonomisi ve canlanan ticaret hayatı akabinde, endüstrinin 19. yy’da yeni teknoloji sayesinde hiç olmadığı kadar hızlı bir üretime geçmesi daha hızlı, kolay ve güvenli bir ödeme ihtiyacını doğurdu. Bu ihtiyaç kişiye özel taklit edilmesi zor basılı çeklerle karşılandı. Ama burada da bir sorun vardı, çekin karşılıksız çıkıp çıkmayacağından nasıl emin olabilirdiniz? 20. yy. bize telefonları getirdi ve bu sayede artık bankayı arayıp çeki veren kişinin malî durumunu kontrol etmek mümkün hale gelmişti. Ancak asıl değişim 50’lerde bilgisayarın icadı ile geldi. İnsan ve bilgisayar tarafından algılanan manyetik mürekkep sürecin otomatize edilmesinde kullanmaya başlandı, ancak 70’lerin sonlarında çek dolandırıcılığı milyon dolarlık bir sektör haline geldi. Zaman içinde bilgisayar teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile magnetic stripe card donemi başladı ancak bu yeni teknoloji de dolandırıcıları durdurmadı ve yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirdiler. Bunlardan bazıları; skimming yani kart üzerindeki numaraları başka bir kart üzerinde taklit etmek, “fishing” online alışverişte kullanıcının dolandırıcı tarafından başka bir hesaba yönlendirilerek kart bilgilerinin istenmesi gibi yöntemlerdi. Bunlara karşılık olarak gelişen teknoloji ile bankalar dolandırıcıların karşısına kartın taklit edilmesini önleyen mikroçiplerle, SMS bildirim ve 3D güvenlik gibi yöntemlerle çıktılar.
Gerçek sorunlar için gerçek çözümler şart
Özetle işin evveliyatı da gösteriyor ki, içinde ödeme olduğunda insanların yaşadığı güven problemi genlerimize kadar işlemiş bir sorun. İnsanlar nakitsiz yaşamın getirdiği pratikliği tarih boyunca her daim arzu etse de, karşılarına çıkan sorunlar kağıt para ya da altın gibi fiziksel ödeme araçlarının hayatta kalmasını sağlamış. Ancak bu durum yani nakit nihayetinde artık tarih olmak üzere. Çünkü nakitsiz yaşamın bu seferki oyuncuları dijital cüzdanlar, kripto paralar gibi gereçler, şimdiye kadarki tüm yöntemlere göre daha hızlı, kolay ve güvenli. Bu yeni yöntemlerin şu an için refah seviyesi yüksek ülkelerde yaygınlaşmasının nedeni bu ülkelerdeki eğitim kalitesi, internete ve bilgi teknolojilerine kolay erişim, devletin yüksek e-dönüşüm oranı. Fakat nakitsiz bir toplum hedefine ulaşma yolunda bu olanaklardan daha önemli bir şey var. O da işin odağına insanı koymak. Siz kamu ve özel sektör olarak birlikte hareket ederek, insanların gerçek problemlerini gerçek çözümlerle ortadan kaldırmak isterseniz bunu hangi araçlarla yaptığınızın bir önemi olmayacak. Bu bağlamda Türkiye’nin nakitsiz toplum yolundaki vizyonunu insanların sorunlarına çözüm bulmak olarak netleştiği takdirde nakitsiz yaşam ve bu yaşama özgü yeni nesil araçlar toplumun geneline yayılacak ve Türkiye’de çok hızlı bir şekilde hedefine ulaşacaktır. Bir not: Nakitsiz yaşam temalı kapak dosyamızın görsel çalışmasının hikâyesini bu ay internet sitemizde bulabilirsiniz.
Yorumlar