Zwicky Transient Facility tarafından Mart ayında keşfedilmesinden sonra gökbilimcilerin C/2022 E3 (ZTF) veya kısaca Comet ZTF adını verdikleri yeşil kuyruklu yıldız, Buz Devri’nden beri kozmik çevremizde bulunmuyor. Araştırmacılar, buzla kaplı kuyruklu yıldızın kabaca 50 bin yılda bir güneşin yörüngesinde döndüğünü hesapladı.
Greenwich Gözlemevi’nde gökbilimci olan Jessica Lee, Newsweek’e “Bazı tahminler, bu kuyruklu yıldızın yörüngesinin dış merkezli olduğunu ve artık bir yörüngede olmadığını, bu yüzden hiç geri dönmeyeceğini ve sadece yoluna devam edeceğini öne sürüyor” dedi. Yani Comet ZTF’yi yakından gören birkaç insandan biri olabiliriz.
NASA’ya göre, yeşil kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre’de ocak ayı sonlarında şafaktan hemen önce görünebilecek. Güney Yarımküre’de ise şubat ayında görünür olacak. 2 Şubat’ta da Dünya’ya 26 milyon mil (yaklaşık 42 milyon kilometre) uzaklıkta olacak. Bu yeşil kuyruklu yıldızın Dünya’ya en yakın noktada olacağı anlamına geliyor.
Adler Planetarium’a göre kuyruklu yıldızın 31 Ocak ve 1 Şubat’ta en parlak halini alması bekleniyor. Yeşil kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaştıkça onu dürbünle ve hatta çıplak gözle görebiliriz.
Yorumlar