3D yazıcı teknolojisi şu anda geniş bir ürün yelpazesinin imalatında kullanılıyor – otomobil parçalarından insan derisi ve organları prototiplerine kadar. 3D yazıcılarla son dönemde yapılmış en ilginç ürünlere bir göz atalım.
RAF Tornado savaş uçağı parçaları
Bu yılın başlarında, BAE Systems, İngiliz savaş jetlerinin ilk kez 3D yazıcı teknolojisini kullanılarak yapılan parçalarla uçtuğunu duyurdu. Mühendisleri bundan sonraki dört yıl boyunca bakım ve servis maliyetinden 2,2 milyon pound tasarruf etmek amacıyla, Tornado GR4 uçaklarından oluşan dört hava filosu için parça yapıyorlar.
Çocuklar için kol
Not Impossible Labs’ın 3D yazıcıları kullanarak organ kaybı olanlar için düşük maliyetli protez kol bacak yapma projesine Sudanlı bomba kurbanı Daniel Omar da dâhil edildi. Ama bu ortaya çıkan hikâyelerden sadece biri: Ayrıca arthrogryposis adlı, yardım almadan kollarını kaldırma yeteneğini kısıtlayan bir hastalığa yakalanan dört yaşındaki Hannah üzerindeki 3D uzmanlarının eserine bakabilirsiniz.
Eski Trafford ve Etihad Stadyumu
Manchester merkezli şirket Hobs’un işi, mimarlar, mühendisler ve başka yaratıcı kişilerle çalışarak işlerinin bir parçası olarak 3D yazıcılarını kullanmaya dayanıyordu, ancak şirket kapasitesini göstermek için şehrin iki stadyumunun – Eski Trafford ve Etihad Stadyumlarının- 3D ile modellerini yaptı ve bunları Manchester Evening News okurları için bir yarışmaya soktu. Modellerin her birinin değeri yaklaşık bin pound.
Honda’nın konsept arabaları
Kabul edelim ki, gerçek bir konsept araba, kullanabileceğiniz bir araba değil. Ancak Honda 3D ile yapılabilen beş model yaptı, hayranlarının indirmesi ve yapması için internetten alınabiliyor, buna 1994’ün FSR Concept’i ve 2003’ün Kiwami’si de dâhil.
Afganistan’da kaybolan heykeller
3D yazıcılar 2001’de Taliban tarafından imha edilen dünyanın en büyük iki Buda heykeli için de umut ışığı. 3D modelleme uzmanları, planlama süreci kapsamında heykellerin 1/25 ölçekte modellerini yapmak için 3D yazıcıları kullanıyorlar.
Evler
Son yıllardaki gelişmelerden sonra 3D yazıcı işlemleriyle ev yapılması o kadar büyük bir adım olmasa da bazı projeler büyük ilgi çekiyor. Güney California Üniversitesi’nden bir ekip, tabaka halinde beton fışkırtarak “ 3D yazıcı işlemlerini bina ölçeğine” çıkaran bir makine üzerinde çalışıyor. Amsterdam’da ise KamerMaker adlı 30-feet’lik bir (9 metre) 3D yazıcı, bir sanat eseri olarak bir ev yapıyor.
Suç sahneleri
3D- Yazıcıyla yaratılan suç sahneleri, yakında size en yakın mahkemede karşınızda. Amerika’nın Nwe Mexico eyaletine bağlı Roswell’da bir polis karakolu standart görüntüyü tamamlamak üzere suç sahnelerini grafik olarak temsil etmek amacıyla bir 3D yazıcı satın aldı.
Çikolata ve diğer yiyecekler
Son CES Fuarı’nın yıldızlarında biri plastik değil de şeker ve kakao yağı kullanarak çeşitli tatlılar üreten ChefJet 3D yazıcısı olmuştu. Üreticisi 3D Systems, bazı deneyler için ayrıca şekerleme markası Hershey’s ile birlikte çalışıyor. 3D’nin menüsünde ayrıca pizza, ravioli ve nohutlu nugget da var.
Monkey çantaları
Kipling adlı Belçika şirketi, 3D yazıycıyla imal edilen, The Monkey Madness City Jungle Shopper adlı çantalarını piyasaya sürüyor. The Jungle Book’dan ilham alan çantaların çubukları, logosu ve sapı 3D yazıcıyla yapılıyor.
Üzgün Keanu
Japon şirketi idk’nın çalışması olan somurtan Keanu Reeves modelleri koleksiyonu: 3D uzmanlarının ifadesi ile “ 3D ile yapılan minik can sıkıntısı, piyasaya girdiği önemli an”.
‘3D yazıcılarla yapılabilen en ilginç ürünler’ yazısı Digital Age Eylül 2014 sayısında yer alıyor.
Fotoğraf: becaalexander.com / Monkey çantaları
Yorumlar