Skip to main content

E-imza araştırma sonuçlarına göre iş dünyasında ortalama 3 iş günü süren imza süreçlerinin e-imza ile 1 saate kadar indiği ortaya çıktı. Şirketlerde imzasına en çok ihtiyaç duyulan genel müdürler, ofis…


























E-imza araştırma sonuçlarına göre iş dünyasında ortalama 3 iş günü süren imza süreçlerinin e-imza ile 1 saate kadar indiği ortaya çıktı. Şirketlerde imzasına en çok ihtiyaç duyulan genel müdürler, ofis dışında olsalar dahi e-imza sayesinde iş süreçlerinde devamlılığı sağlıyorlar. 
Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN, Türkiye’de e-imza alışkanlıkları üzerine bir araştırmaya imza attı. Uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen ’E-imza kullanım alışkanlıkları araştırması’nda e-imzanın birçok sektöre ve özellikle üst düzey yöneticilere sağladığı faydalar ön plana çıkıyor.
Yapılan araştırmada e-imza kullanımı öncesi katılımcıların yüzde 56’lık bir kesimi, genel müdür gibi yetkili kişilerin ofis dışında olması sebebiyle imza alamadıklarını ve iş süreçlerinin 1-2 gün geciktiğini bildiriyor. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor. E-imza ile kullanıcıların yüzde 63’ü imza süreçlerini 1 saatten kısa sürede tamamlayabiliyor.
İş dünyasında en çok e-imza kullanılan işlemler
Şirketlerde imza gereklilikleri noktasında üst düzey yöneticilerin imzasına yoğun şekilde ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada e-imza; bankacılık (yüzde 14)  işlemleri ve farklı firmalar ile yapılan anlaşma ve sözleşmelerde (yüzde 10)  ön plana çıkıyor. Hesap mutabakatları (yüzde 7) bu noktada üçüncü sırada yer alıyor. Yüzde 48’lik bir oran ile en çok genel müdürlerin imzasına ihtiyaç duyulurken, yüzde 32 ile bölüm müdürleri ikinci sırada yer alıyor.
-Islak imza ve dolayısıyla da fiziksel kağıt kullanımının gereksiz maliyet olduğunu düşünen kullanıcıların oranı yüzde 78’e ulaşıyor. Kullanıcıların yüzde 76’sı ise bunun aynı zamanda zaman kaybı yarattığını düşünüyor. Dolayısıyla e-imza, ıslak imza karşısında zaman, iş gücü ve maliyet avantajları sağlıyor.
Araştırma nasıl yapıldı?
12 Nisan – 3 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin tüm illerinden, E-GÜVEN tarafından hizmet alan 320 farklı e-imza kullanıcısının katıldığı araştırma, online anket CAWI yöntemiyle yapıldı. Örnekleme yöntemi olarak listeli araştırma kullanıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara ‘İmza Yetkilendirme Prosedürleri’, ‘Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları’, ‘Elektronik İmzanın Sağladığı Faydalar’, ‘E-GÜVEN Hizmetleri’ konularında sorular soruldu.