Skip to main content

18:9 ekran oranıyla MWC 2017’de tanıtılan LG G6 ve Mart sonunda görücüye çıkacak Samsung Galaxy 8’in 2:1’lik muhtemel ekran oranı akıllı cihazlarda yeni bir trendin habercisi.

Akıllı telefonlarda büyük ekranlar artık kimseyi kesmiyor. Şimdi yeni trend daha uzun cihazlar. MWC 2017’de tanıtılan LG G6 bunu kanıtlar nitelikte. Koreli teknoloji devinin Barcelona’da tanıttığı yeni amiral gemisi 18:9 görüntü oranına sahip Quad HD+ (2880 x 1440) piksel çözünürlüğünü destekleyen 5.7 inç büyüklüğünde FullVision bir ekrana sahip. Geleneksel 16:9 görüntü ekranına göre sıra dışı denilebilecek Univisium adı verilen bu yeni ekran oranına sahip LG G6’yı fuarı online’dan takip eden birisi olarak henüz deneyimleyememiş olsam da, okuduğum yorumlara göre telefonu deneme şansı olanların ilk izlenimleri olumlu gibi. Ancak çok yeni bir format olmasından dolayı G6’da bir video izlediğinizde ekranın iki yanında siyah ince barlar görmeniz mümkün. Diğer yandan henüz çoğu mobil oyunun 2:1 ekran oranına göre optimize edilmemiş olduklarını tahmin etmek hiç de zor değil.

MWC 2017’ye yetişmeyen ve Mart sonunda tanıtılacak Samsung Galaxy 8’in de 2:1 ekran oranıyla gelmesini bekliyoruz. Bununla birlikte iPhone 8 ile ilgili yapılan ve şu an için dedikodudan öteye gitmeyen haberlere göre Apple’ın yeni iPhone’unun da ekran oranı 2:1 olacak. Şu an kullandığımız telefonlara göre daha ince ve uzun olacağı için ilk başta alışmakta zorlanacağımız bu yeni ekran ebatlarına iPhone 7 Plus ve benzeri büyük ekranlı telefon kullanıcılarının daha kolay adapte olacaklarını tahmin ediyorum.

Kullanıcı daha az Scroll ederek daha fazla içerik tüketecek

Sherpa Kurucusu Yakup Bayrak

1. Cep telefonlarından multimedia tüketimi, 4G ve sonrası coştu; daha da coşacak.
2. Cihaz üreticileri içerisinde, sku bazında en yüksek satışa sahip 2 marka bu tekilleştirme operasyonuna kalkışıyorsa, Netflix bile en önemli dizilerinde 2:1 formatını desteklediğini duyuruyorsa (house of card) burada kooperatif bir zoraki alışkanlık enjeksiyonu var demektir. Birileri kullanıcıya “bu senin için daha iyi” demeye hazırlanıp, başka birilerinin üretim standartlarını değişime zorlayacak.
3. Mobil internet kullanıcısının, bu oran sayesinde daha az scroll ederek daha fazla içerik tüketmesi ve tabi yatay kullanımda ekran bölümlendirmesi yaparak daha iki uygulamayı aynı anda kullanabilmesi mümkün olacak.

Sonuç, mobil internet kullanıcısının daha fazla veri kullanmasının önünü açacak donanımsal hamleler ardı ardına gelecek.