Skip to main content

Bir fütürist için bir sonraki yılı tahmin etmek 2020 yılını tahmin etmekten daha zordur. Bazı yıllarda dünyayı değiştirebilecek buluşlar ortaya çıkarken, bazen de önemli bir iş modeli ortaya çıkıyor

Fütürist Alphan Manas, Digital Age Almanak sayısında 2014, ‘Google’ın yılı olacak mı’ yazısını kaleme aldı.

Her Aralık fütüristlerin Nostradamus kılığına girdiği aydır. Bir sonraki beklentileri kendilerine sorulur. Bir sonraki yılı tahmin etmek 2020 yılını tahmin etmekten daha zordur. Bazı yıllarda dünyayı değiştirebilecek buluşlar ortaya çıkarken, bazen de önemli bir iş modeli ortaya çıkıyor. Sosyal medyayı yönlendiren yeni şirketler çıkabildiği gibi, şaşırtan satın alma ve birleşmeler ile bağlı oldukları dikey pazarın geleceğini etkileyebilecek şirketler ortaya çıkıveriyor. Buna en önemli örnek olarak Google’ı verebiliriz. Ama Google’dan önce gelecek tahminleri konusunda en büyük yanılgıyı paylaşmak istiyorum. Teksas eyaletinde San Antonio Light gazetesi 1925 yılında okuyucuları arasında bir anket yaparak 50 yıl sonrasını tahmin etmelerini istemiş. Okuyucular 1975 yılında telefonların ekranlı olacağı tahmin etmişler ama telefonlarda ahize ve kulaklık hâlâ 2 parçaymış. Her türlü yolcu uçağının gökdelen tepelerine ineceği tahmin edilirken, işi çok daha kolaştıracak olan ve 1940’larda kullanılmaya başlanan helikopteri düşünen olmamış. Kömürün ışınlanarak bir yerden başka yere yollanacağı tahmin edilmiş ama kimse 10 karat elması veya bir insanı ışınlamayı düşünememiş. Adı geçen örnekler bizlerin bakış açısını net olarak ortaya koyuyor. Bizler gelecek hakkında tahmin yaparken elimizde bulunanları baz alıyoruz. Işınlamayı tahmin edenler, hayatlarının en önemli ısınma aracı olan kömürü ışınlamayı düşünüyorlar. Çünkü kömür onlar için ışınlanmaya değer olan en önemli madde.

Google’dan elektrik otomobil beklentisi

1990’ların başında bugünkü adıyla ‘Internet of Things’ sektöründe iken Türkiye temsilcisi olduğumuz Telxon adındaki şirket mobil telefona takılan barkod okuyucu patenti almıştı. Distribütörler toplantısında bizlerle paylaşılınca herkesin yüzünde şaşkınlık ifadesi vardı. Ben 1999 yılında kapalı bir gruba yaptığım konuşmada fütüristliğe soyunup mobil telefonlara bağlı kamera ile ileriki yıllarda canlı yayın yapılacağını söylemiştim. Söylemimden 1 yıl sonra Japonya’da J-Phone markasıyla piyasaya çıkan kameralı mobil telefon ile ilk adım gerçekleşti. Ama canlı yayın ancak 2000’li yılların ortalarına doğru 3G teknolojisinin kullanımı ile gerçekleşti. Ben bu tahminimi yaptığımda GPRS henüz kullanılmaya başlanmamıştı dahi. Aynı konuşmamda ileride UPS ile AT&T’nin birleşeceğini söylemiştim. Aslında bu ironiyi de ve arkasında bir maddenin bir veri hattı üzerinden aktarılacağını söylemiştim. 2013’te UPS ofislerinde 3B yazıcılarla internet üzerinden gönderilen örneğin vazolar basılmaya başlandı.

Yazımın başında Google’dan bahsetmiştim. Firma son dönemde Boston Dynamics adlı bir robot üreticisini satın aldı. 2012 ortalarından itibaren ‘Gelecek’ konferanslarında bahsettiğim bu şirket, dünyanın en hızlı atleti Bolt’dan daha hızlı koşabilen ‘Çita’ isimli robotu da yaptı. Dünyaca ünlü Fütürist Ray Kurzweil’in Google’a geçmesinden sonra Google’da bir vizyon değişikliği yaşanmaya başladı. Bu durumu en yakından takip etmeye çalışanlardan biri olarak son dönemde “Google dünyayı ele geçirecek” temalı tweet’ler atmaya başladım. 2014’de Google’dan önemli bir satın alma ve yeni bir ürün bekliyorum. Gözlüğün gelişmesi için pil teknolojisinde önemli bir gelişme umuyorum. Bunun gerçekleşmesi durumunda Google elektrikli otomobil üretimine de girecektir. Sonuçta özet olarak enerji alanında önemli 1-2 buluş ve ürün yolda diyebilirim.