Skip to main content

Güvenlik çözümleri firması Bitdefender’a göre 2012’nin son altı ayında Android işletim sistemi için çıkan yeni zararlı yazılım sayısı önceki 6 aya göre yüzde 292 arttı.  Android telefonların akıllı telefon pazarında…




























Güvenlik çözümleri firması Bitdefender’a göre 2012’nin son altı ayında Android işletim sistemi için çıkan yeni zararlı yazılım sayısı önceki 6 aya göre yüzde 292 arttı. 
Android telefonların akıllı telefon pazarında sağladığı üstünlük ve satış rakamları, Android platformunun siber suçlular için önemli bir oyun alanı haline gelmesine yol açtı.Güvenlik çözümleri firması Bitdefender’ın yaptığı çalışmalara göre sadece 2012 yılının ikinci yarısında Android platformu için üretilen zararlı yazılım sayısı 2012’nin ilk yarısına göre yüzde 292 artış gösterdi. 
Android platformundaki zararlı yazılımlar güvenlik ayarları ile fazla ilgili olmayan standart kullanıcılar için gün geçtikçe fark edilmesi daha zor hale geliyor. Birkaç noktaya dikkat eden kullanıcılar kolaylıkla Android cihazlarında zararlı yazılım olup olmadığını fark edebilirler. 

1. Artan telefon faturası
Zararlı Android yazılımları çoğunlukla cihazlara bulaştıktan sonra özel numaralara SMS gönderirler. Çoğunlukla bu yazılımları fark etmek için telefon faturanıza bakmak yeterlidir fakat bazı akıllı yazılımlar ayda sadece bir veya iki adet SMS göndererek fatura kontrollerinden fark edilmeden uzun süre yaşayabilir. Bazıları ise bütçenizde büyük bir delik açtıktan sonra kendilerini telefonunuzdan kaldırabilir. 
2. Artan data kullanımı
Mobil cihazlardaki zararlı yazılımlar arasında en popüler yöntem, cihazınız üzerinden eposta göndermek veya veri yayını yapmak. Bunu anlamak için aylık veri kullanımınızı incelemeniz gerekir. Veri trafiğini ölçen yazılımlar veya veri kota aşımı nedeniyle gelen yüksek telefon faturası da sorunu fark etmenize yardımcı olur. 
3. Azalan pil ömrü 
Telefonunuzun pilinin sizi ne kadar süre idare ettiğini biliyorsanız, pil ömründeki dramatik düşüşler size cihazınızda zararlı yazılım olduğu konusunda sinyal veriyor demektir. Pek çok zararlı yazılım cihazın pil kullanımını artırdığı için cihazınızın pili daha kısa sürede biter. 
4. Düşen cihaz performansı
Cihazınızın donanım özelliklerine bağlı olarak zararlı yazılımlar okuma, yazma veya veri yayınlama yaparken çok ciddi performans sorunları yaratabiliyorlar. Kısaca cihaz performansındaki düşüşler zararlı yazılımların işaret ışıkları olabilir. Cihazınızın hafıza (RAM) ve işlemci (CPU) yükünü gösteren yazılımlar konuyla ilgili olarak size bilgi verebilir. 
5. Kesilen görüşmeler
Mobil zararlı yazılımlar çoğu kez gelen veya giden çağrıların düşmesinden ve görüşmelerin kesilmesinden de sorumlu oluyor. Eğer bu tip sorunları sadece belirli mekanlarda değil de GSM şebekesinin iyi olması gereken yerlerde de yaşıyorsanız biri veya bir şey konuşmanıza kulak misafiri oluyordur veya arka planda yaptığı ağır işler nedeniyle görüşme kaliteniz düşüyordur. 
 
Çözüm güvelik yazılımlarında
Akıllı telefon satışlarının PC satışlarını geçmesi, bu platformların siber suçlular için çok uygun bir ortam haline getirdi. Akıllı telefonunuzu zararlı yazılımlardan korumanın en iyi yöntemi güvendiğiniz bir güvenlik yazılımını telefonunuza yüklemeniz ve koruma görevini ona bırakmanız.