Skip to main content

Akıllı telefonlara karşı sürekli artan ilgi ile insanların kendi yüzlerini kamerada görme oranı da arttı. Bu da doğal olarak herkesi daha güzel, daha çekici ve karizmatik olmalıyım’ fikrine yöneltti.

Hayatımızın her anında yer alan sosyal medya, selfie trendiyle birlikte estetik ve güzelliğe olan ilgiyi de artırdı. Daha güzel görünmek isteyen kadın ve erkek kullanıcılar, selfie pozlarının mükemmel olması için Plastik Cerrahlara başvurmaya başladı.  Kuzey Avrupa ülkelerinde 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre estetik cerraha başvuran hastaların yüzde 35’i fotoğraflarda veya videolarda görüntülerinden memnun olmadıklarını şikayet formuna yazıyorlar. Yine ABD’den yapılan yayında son 5 sene içerisinde doktoruna şikayetlerini sosyal medya hesaplarındaki fotoğrafları ile anlatmaya çalışan hasta oranı yüzde 23. Aynı çalışmada istedikleri sonucu yine sosyal medya hesaplarından çeşitli insanların fotoğrafları yardımıyla örneklemeye çalışan hasta oranı ise yüzde 45 gibi çok yüksek bir oran.

Ülkemizde ise estetik oranları da son 10 yıl içerisinde yüzde 25 oranında arttı. Geçtiğimiz yıllara göre burun estetiği yüzde 10, göz kapağı ameliyatı yüzde 6 ve saç ektirme operasyonları da yüzde 7 artış  gösterdi.

Piksel savaşları selfie estetiğini yarattı

Selfie trendinin özellikle yüz estetiğine olan talebi konusunda görüşlerini aldığımız Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Duman konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Son yıllarda en büyük gündemimiz olan akıllı telefon modellerinin, kamera piksel savaşlarının, sosyal medyada takip çılgınlığının ve Facebook, Twitter, Instagram, Linkedn gibi platformlarda fenomenlik yarışının hayatımıza entegre ettiği yeni takıntısı selfie çekmek. Bu karşı konulmaz alışkanlıkla birlikte insanların kendi yüzlerini kamerada görme oranı da arttı. Bu da doğal olarak herkesi “daha güzel, daha çekici ve karizmatik olmalıyım’ fikrine yöneltti.”

Selfie’nin hayatımızın her anında sağlam bir yer edindiğini ifade eden Duman: “Eskiden sadece basılmış fotoğraflarda kendi yüzümüzü vücudumuzu görüp ancak o zaman duruşumuzu, gülüşümüzü, gözkapaklarımızı veya burnumuzu değerlendirebilirken artık, selfie çekimi sayesinde anında müdahale etme şansına sahibiz. Sonuç olarak neredeyse ilkokullarda okutulan atasözleri ve deyimler sözlüğüne girmek üzere olan “selfie çekip Instagram’a koymak” fiili sosyal yaşamı, insan ilişkilerini, kıyafetleri, makyajları ve hepsinden önemlisi güzellik anlayışını tamamen değiştirmeye başladı.

Bu aslında güzellik anlayışını standardize etmek olarak da algılanabilir ama bazı evrensel anatomik kuralların gerçekten de standart olduğunu kabul etmek lazım. Buna ister altın oran ister başka birşey diyebilirsiniz ama yüz anatomisinde belli ölçüler, oranlar ve uyumlar olduğu bir gerçek.

Nedir bu selfie yüzü?

Artık hemen hemen herkes kendi fotoğrafını çekerken ya da fotoğrafı çekilirken telefonunu yukarı kaldırmaya, dudaklarını biraz büzmeye, yanaklarını içeri doğru çökertmeye ve gözlerini biraz kısmaya başladı. Ali Duman buna “selfie yüzü” diyor ve şöyle devam ediyor: “Selfie yüz ifadesine sahip olmak isteyen hastalarım bana en çok taze ve diri görünmek için botox, yüz ve dudak dolgusu, göz altı çukurlarını yok etmek için göz altı ışık dolgusu, yine yakın çekimde daha büyük görünen burunlarını da biraz daha küçültme isteğiyle geliyor.” Selfie konusu modern tıp ile teknolojik dönüşümü bir araya getiren en sıcak gelişmelerin başında. Ancak bunu henüz başlangıç olarak değerlendirebiliriz. Zira mobil teknolojilerin hayatımız üzerindeki etkisi çok daha ilginç yerlere gidecek gibi.