Skip to main content

Taraftarlara ve ziyaretçilere maç günleri uçtan uca dijital deneyim yaşatacak olan Vodafone Arena’nın akıllı stadyum uygulamaları, inşaat aşamasından itibaren planlı ve entegre bir biçimde hayata geçiriliyor

Kulüplerin süper transferleriyle son yılların belki de son şaşalı başlangıcına sahne olan Süper Lig’de futbolseverleri bu yıl transferler kadar heyecanlandıran diğer gelişme ise Türkiye’nin ilk “akıllı ve bağlantılı stadyumu” Vodafone Arena’nın tamamlanması için artık geri sayıma geçilmesi.

Taraftarlara ve ziyaretçilere maç günleri uçtan uca dijital deneyim yaşatacak olan Vodafone Arena’nın akıllı stadyum uygulamaları, inşaat aşamasından itibaren planlı ve entegre bir biçimde hayata geçiriliyor.

Beş katmanlı bir “dijital altyapı”

  • Birinci katmanda, akıllı stadyum altyapısının tamamını besleyen veri ve telekom odaları bulunuyor. Tüm sistemin kalbi Vodafone fiber altyapısı ile akıllı stadyum altyapısının buluştuğu bu odalarda atıyor.
  • İkinci katmanda, sistem odalarının üzerine bir sabit ve mobil iletişim altyapısı kuruyoruz. 50 bin ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak, yüksek bant genişlikli Wi-Fi, 2G, 3G ve 4G geçişine hazır ağ bağlantıları oluşturuyoruz. Bu aşama, çok sayıda çekim noktasının kurulmasını içeriyor.
  • Üçüncü katmanda, dijitalleşmenin getirdiği en büyük olanaklardan biri olan görselliği sağlıyoruz. Farklı noktalarda konumlandırılacak dijital ekranlar ve her ekranın içeriğini farklılaştırıp tek merkezden yönetilmesini sağlayan ileri yayın teknolojisi kuruyoruz.
  • Dördüncü katmanda, taraftarlara ve ziyaretçilere zengin mobil hizmetler sunacak uygulamaların geliştirilmesi var. Bu noktada, abonelerimize “Vodafone Arena” mobil uygulaması ile hizmet vereceğiz.
  • Beşinci ve son katman ise abonelerimizin hayatını kolaylaştıran, özel ve avantajlı Vodafone servislerinin sunulması olacak.

Vodafone, Cisco ile güçlerini birleştirdi

Vodafone Arena için Vodafone Türkiye, New York Barclays Center da dahil olmak üzere 35 ülkede 275’i aşkın tesiste imzası bulunan Cisco ile güçlerimizi birleştirdi. Cisco’nun, spor ve eğlence deneyimlerini dönüştürmek amacıyla şebeke tabanlı inovasyon anlayışıyla geliştirdiği Cisco Connected Sports çözüm ailesi, tüm iletişim ve eğlence biçimlerini tek bir şebekede toplayarak tesisleri, takımları ve taraftarlarını tamamen yeni şekillerde birbirine bağlıyor ve herkes için değer yaratıyor. Bu çözümlerin merkezinde, özellikle spor ve eğlence tesisleri için tasarlanmış, ölçeklenebilir, tek şebeke mimarisine dayalı Cisco Connected Stadium çözümü bulunuyor. Video dağıtımı için optimize edilmiş, medya uyumlu bir IP altyapısı sağlayan bu çözüm, aynı zamanda, stadyumda emniyet ve güvenliği sağlamak için ihtiyaç duyulan platformu da sunuyor.

Cisco, Vodafone Arena için tamamen entegre Connected Stadium, Connected Stadium Wi-Fi ve StadiumVision çözümlerini sunuyor. Bu entegre çözümler, kullanıcılara, hem internete hem de Vodafone Arena ile ilgili video ve içerik hizmetlerine yüksek bant genişlikli Wi-Fi üzerinden erişme imkânı verecek. Ayrıca, video içeriklerinin ve hedefli dijital içeriğin tesiste bulunan çok sayıdaki duvar ekran (videowall) ve bağımsız ekrandan stadyumdaki izleyicilere sunulabilmesi için Cisco video (IPTV) teknolojilerinden de yararlanılacak. Diğer yandan, tesisin iç ve dış ekranlarına (TV’ler) arkadan monte edilecek veya takılacak yeni 4K Cisco Digital Media Player (DMP), Türkiye’de ilk defa Vodafone Arena’da kullanılacak. DMP, ekran üzerindeki açma/kapama ve ses gibi temel fonksiyonların kontrol edilmesinin yanı sıra akan ve konumlu içerikten elde edilen videonun ekrana aktarılmasını da sağlıyor.

Vodafone Arena’da kullanılacak çözümler

  • Cisco Connected Stadium Wi-Fi çözümü, takımların ve tesis sahibinin ya da işletmecinin çalışan, operasyon ve taraftara yönelik hizmetler için tek bir Wi-Fi platformundan yararlanmasını sağlayan, yüksek yoğunluklu bir kablosuz şebeke özelliği taşıyor. Bu sistem, video ve verileri (örn. etkinlik istatistikleri) çoklu yayın üzerinden en son mobil cihazlara en az gecikme ile gönderme yeteneğine de sahip bulunuyor.
  • Cisco StadiumVision çözümü, büfelerde dijital menü tabelaları gibi, bir eğlence tesisinin farklı alanlarına hedefli dağıtımın yanı sıra video ve dijital içerik yönetimi de sağlayan özel üretim, uçtan uca, yüksek çözünürlüklü bir IPTV çözümü niteliği taşıyor. Aynı zamanda, dev ekrana ve mobil cihazlara içerik dağıtımı yapılmasında da kullanılıyor.
  • Connected Stadium çözümü, POS sistemleri, HD video içerik dağıtımı, kablosuz sistemler, enerji ve bina yönetim sistemleri, fiziksel güvenlik ve emniyet, gelişmiş ses, video ve birlikte çalışma hizmetleri dahil, taraftara yönelik uygulamalar, operasyonlar ve iş verimliliği fonksiyonlarının uygulama, entegrasyon ve merkezi yönetimini kolaylaştıran, video uyumlu bir ortak IP şebeke platformu niteliği taşıyor.

Günümüzde taraftarlar, son derece kişisel, tamamen uyarlanabilir ve daha önce hiç yaşamadıkları bir etkinlik deneyimi talep ediyorlar. Beraberlerinde kendi cihazlarını da getiriyor ve dostları ile iletişim kurmak ve özel kamera açıları, özel röportajlar, ürün veya büfe indirimlerine dair uyarılar, bilgi yarışmaları ve fan kulüp üyelikleri gibi tesis içinde özel olarak yaratılan içerikleri görüntülemek ve bunlara katılmak için güvenilir mobil bağlantılar bekliyorlar.

Vodafone Arena’nın teknolojik altyapısı, “Taraftarların bu tür taleplerini nasıl karşılayacak? Bu bağlamda ne gibi yetenekleri olacak?” Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk’a sorduk.

Planlanan akıllı biletleme ve geçiş teknolojileri konusunda bilgi verebilir misiniz?

“Vodafone Arena” uygulaması ile abonelerimiz oturdukları yerden maç biletleri alabilecekler. İlerleyen fazlarda akıllı biletleme sistemlerini de Vodafone Arena’ya entegre etmeyi planlıyoruz.

Statta kaç adet ekran ve kamera bulunacak?

Vodafone Arena’da 700’ü aşkın televizyon, 2 binin üzerinde koltuk içine konumlandırılmış tablet kiosk ve duvar ekran (videowall) kullanılacak. Bütün bu ekranlar vasıtasıyla, taraftar ve ziyaretçilerimizin sadece kendi gördükleri ile değil, göremediklerini de sunarak futbol deneyimlerini zenginleştirebilmeyi hedefliyoruz.

Stadın internet kapasitesi ne olacak?

Vodafone Arena ziyaretçileri, genişbant sayesinde, mobil iletişimde daha yüksek aktarım hızları, kapasite ve kalite ile tanışacaklar. Tüm sistem ve ekipmanları LTE Advanced teknolojisini destekleyecek şekilde tasarladığımız Vodafone Arena’da 150 Mbps’ye varan hızlarda LTE Advanced bağlantısı sunacağız. Toplam 41 bin 903 koltuk kapasiteli Vodafone Arena’da, çatıya ve kapalı alanlara kuracağımız son derece yüksek veri aktarımı kapasitesine sahip antenler ile kapsama sorunu yaşanmamasını sağlayacağız. LTE Advanced bağlantısı için çatıda 74 ayrı noktadan, soyunma odaları, restoranlar, asansörler ve otopark girişi gibi kapalı alanlarda ise yaklaşık 250 ayrı noktadan kapsama sağlayacağız. Bunlara ek olarak, maç öncesi ve sonrasında 16 özel anten kullanımıyla ziyaretçilerimizin LTE Advanced deneyimini artıracağız.

Seyircilerin stat içerisinde kullanabileceği bir aplikasyon olacak mı? Yetenekleri ne olacak?

Akıllı telefonlar için geliştireceğimiz “Vodafone Arena” uygulamasıyla, bir mobil stadyum portalı oluşturacağız. Bu uygulama, akıllı telefonlara ücretsiz yüklenerek, taraftarların kablosuz internete bağlanmasına olanak tanıyacak. “Vodafone Arena” uygulamasıyla kullanıcılar, stadyumun 3D simulasyonuyla gezebilecek ve stat hakkında detaylı bilgi alabilecekler. Aynı zamanda maç anlarında maç görüntülerini cep telefonundan da izleyerek çok daha dijital bir deneyim yaşayabilecek, maç istatistiklerine ve bilgilerine anında ulaşabilecekler. İleriki zamanlarda cep telefonlarından yemek siparişi verebilecek, ileriki tarihli bir maçın biletini anında cep telefonlarından alabilecekler.

“Türkiye’nin ilk ‘akıllı ve bağlantılı stadyumu’ Vodafone Arena için geri sayım” yazısı, Digital Age Eylül 2015 sayısında yer alıyor.