Skip to main content

Türkiye’de bankalar seviyesinde blockchain teknolojisini daha iyi anlamaya yönelik kavram kanıtlama çalışmaları son dönemde hız kazanmış durumda. Bankalarımız bu teknolojiye nasıl bakıyor?

Blockchain konusunda bir çalışma grubu oluşturduk

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran


Dijitalleşme ile karşımıza çıkan aracısızlaştırmanın gelecekteki en önemli gelişiminin de blok zincirlerinin yaygınlaşmasıyla olacağını söyleyebiliriz. Mevcut durumda sistemin önemli bir kısmı kripto para üzerinden dönüyor, 2018-2020 arasında döneminde dijital kimlik, sağlık ve ithalat-ihracat alanlarında ortaya çıkacak başarılı örneklerle birlikte 2020 yılı sonrasında şimdiki internet kullanımı kadar yaygınlaşacağını öngörüyoruz. İş Bankası olarak blockchain teknolojisini çok önemsiyor ve yakından takip ediyoruz. Takip etmekle kalmayıp bu alana yatırım da yapıyoruz; bir blockchain çalışma grubu oluşturduk ve şirket içi oylama uygulaması geliştirilmesi yönünde kavram doğrulaması düzeyinde bir çalışma yaptık. Ayrıca bu konuda bir Hackathon etkinliği düzenledik ve olası kullanım senaryolarının neler olabileceğini ortaya çıkarmaya çalıştık. Şimdi değerli birkaç fikri eş zamanlı olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaları iş birlikleri şeklinde yürütmeye özen gösteriyoruz.

Türkiye’de Blockchain’i para transferlerinde deneyen ilk bankayız

Akbank Direkt Bankacılık Tasarım ve İnovasyon Bölümü Başkanı Çiğdem İltemir Carino


Akbank olarak, yurtdışı para transferlerinde Blockchain teknolojisini ülkemize getiren ilk Türk bankası olduk. Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Ripple ile Blockchain altyapısını uluslararası para transferlerinde kullanmak üzere anlaşma sağladık. Kurum içi birimler ve Fintechlerle birlikte workshop’lar gerçekleştirip bu konuyla ilgili uygulama alanlarımızı ve senaryolarımızı belirliyoruz. Nakit Yönetiminden Yatırıma, Ticaret Finansmanından kurum içi süreç akışlarına kadar değişik kullanım alanlarını değerlendiriyoruz. Blockchain sunduğu teknoloji ile önümüzdeki dönemde yoğunlukla tercih edilen bir teknoloji olarak öne çıkmakta. Biz de Türkiye’de Blockchain’i para transferlerinde deneyen ilk banka olarak bu alanlarda da yaptığımız çalışmalarla öncü rolümüzü sürdüreceğiz. Inovasyon merkezimiz AkbankLAB koordinasyonunda iş birimlerimizle birlikte yenilikçi çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Blockchain üzerine çözüm sunan firmalarla pilot çalışmalar yapıyoruz

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan


Bugün dünyada iki farklı yaklaşım hakim. Birincisi, blockchain’i öncelikli olarak para transferleri ve ödemeler için kullanmak. İkincisi ise para transferleri dışında kalan daha operasyonel işlemlerin ve kimlik tanıma gibi daha niş özelliklerin blockchain altyapısına taşınması. Biz Yapı Kredi olarak her iki yaklaşım üzerine de araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Öyle ki blockchain üzerine çözüm sunan firmaların bazılarıyla pilot çalışmalar dahi yapmaya başladık. Özellikle kimlik tanıma ve müşteri olma süreçlerinde yeni hayata geçireceğimiz iyileştirmeleri, blockchain yaklaşımı üzerine kurguluyoruz. Ayrıca, ana hissedarlarımızdan UniCredit ile işbirliği içerisindeyiz. UniCredit’in üye olduğu blockchain network know-how’ına da erişmemiz mümkün oluyor. Blockchain ile ilgili araştırmalarımızdan gerçekten verimli sonuçlar ortaya çıkmaya başladığı noktada, bu teknolojiyi hayata geçirmeyi ve müşterilerimizle de paylaşmayı hedefliyoruz.