Skip to main content

Dünyada bulut bilişimin büyümesini etkileyen yasal düzenlemelerdeki değişiklikleri izleyen BSA raporunda Japonya, Avustralya ve ABD başı çekiyor. Bulut bilişim sektörünü etkileyen uluslararası yasal düzenlemelerdeki değişiklikleri izleyen raporda Türkiye, geçen yıla…



























Dünyada bulut bilişimin büyümesini etkileyen yasal düzenlemelerdeki değişiklikleri izleyen BSA raporunda Japonya, Avustralya ve ABD başı çekiyor.

Bulut bilişim sektörünü etkileyen uluslararası yasal düzenlemelerdeki değişiklikleri izleyen raporda Türkiye, geçen yıla göre bir sıra gerileyerek 24 BT ekonomisi arasında 18’inci sıraya yerleşti. 
BSA | The Software Alliance tarafından yapılan araştırma kapsamında, bulut pazarlarının global ölçekte entegre edilmesi için kritik önem taşıyan yedi kategoride yasalar ve regülasyonlar değerlendirildi. 2012 başında yayınlanan ilk araştırma ile karşılaştırılan sonuçlar, bugün 2013 BSA Global Bulut Bilişim Karnesi isimli raporla duyuruldu.   

BSA Türkiye Direktörü Semih Sağman, konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Günümüzde ülkelerin iç hukuku global bulut pazarını derinden şekillendirmekte. Bu bağlamda, Türkiye’de gündeme gelen veri koruma yasası taslağının hızla yürürlüğe girerek bilişim hukukundaki iyileştirmeleri tetikleyeceğine olan inancımız tam. Bu alandaki düzenlemeler Türkiye’nin global bulut sektörünü geliştirmesine ivme kazandıracak.”  
Çalışmanın önemli bulguları ise şöyle:
– Türkiye’de fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik düzenlemeler güncellendi; ancak yasal takip sürecinin geliştirilmesi gerekiyor.
– Türkiye, Avrupa ve uluslararası topluluklarla bütünleşme yolunda önemli adımlar attı; ancak kamu satın alma kuralları uluslararası standartlarla henüz tümüyle uyumlu değil.
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 2020 yılına kadar ülkedeki konutların yüzde 95’ine geniş bant erişimi sağlamaya yönelik kapsamlı bir plan ortaya koydu.
– Altyapı yatırımlarında 2013 Karnesine yansıyan önemli ilerlemeler kaydeden Türkiye, regülasyonlarla ilgili değişikliklerin henüz tamamlanmamış olmasından dolayı sıralamada 1 basamak gerileyerek 18’inci sıraya yerleşti.
Japonya ilk sırada 
2013 BSA Global Bilişim Karnesi’nde en hızlı ilerleme kaydeden ülke, kurumlarda inovasyonu teşvik eden yeni bir veri gizliliği yasasını yürürlüğe koyarak sıralamada beş basamak birden yükselen ve böylece 5’inci sıraya yerleşen Singapur oldu. 
BSA raporuna göre, Japonya dijital ticareti destekleyen kapsamlı yasalarıyla global sıralamada başı çekiyor. İkinciliğe Avustralya ve üçüncülüğe ise ABD yerleşiyor. Üçüncülükte yerini ABD’ye bırakan Almanya bu yıl dördüncü sırada yer alıyor. 
24 ülkenin sonuçlarına, Türkiye hakkındaki ayrıntılı bulgulara ve BSA’nın politika planına şuradan erişilebilir.