Skip to main content

ABD seçimlerinde Rusya’nın manipülasyonu iddiaları, İngiltere’de bir bankanın kredi kartıyla Bitcoin almasını yasaklaması, Japonya’da kripto para borsasına siber saldırı ve İngiltere’de Bitcoin’in boşanma davalarında malvarlığından sayılıp sayılmaması tartışmaları geçtiğimiz ay bilişim hukukunda öne çıkan gündem maddeleri oldu.

Bir önceki ABD seçimlerinde Rusya manipülasyonları sebebiyle gündeme gelen Facebook, bir sonraki seçim döneminde uygulanması için yeni bir çözüm üretti ve seçimlerde propaganda amaçlı reklam satın almak isteyenlerin adreslerine kartpostal gönderileceğini, burada yazan kodları siteye girerek ABD’de yaşadıklarını doğrulamaları gerekeceğini duyurdu. ABD’de yabancı uyruklular açısından seçim fonlamasının yasalara aykırı olması ve kamuoyunu etkilemek amacıyla sosyal medyanın aktif olarak kullanımı sebebiyle üretilen bu yöntemin, kimlik doğrulama ile manipülasyonların önüne geçmesi bekleniyor.

İngiltere’de bir hukuk bürosu, boşanma davalarında malvarlığı paylaşımı açısından eşlerin malvarlığı bildirimi yaparken Bitcoin yatırımlarının da ortaya konulmaya başlandığını beyan etti. Ancak Bitcoin gibi kripto para yatırımlarının malvarlığı olup olmaması, dava süresince tedbir konamaması, satışının engellenmesi açısından yasalardaki boşluklar işleri karıştırıyor. Bu konularda yapılacak hukukî düzenlemeler aynı zamanda boşanma davasında malvarlığını saklamanın önüne geçilmesi açısından önemli. Her ne kadar yasalar buna dair bir düzenleme içermese de, eşlerin malvarlığını beyan etmesi açısından dürüstlük kuralının varlığı bu konuya uyarlanabilecek tek düzenleme.

İngiltere’de kredi kartıyla Bitcoin alımına yasak

İngiliz Llyods Bankası kredi kartları yolu ile Bitcoin alımını yasakladı. Bu arada Almanya Merkez Bankası Bitcoin alanında küresel bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ve Fransa Maliye Bakanı kripto para birimleri için daha sert kurallara ihtiyaç olduğunu beyan etti. Diğer yandan Facebook, kullanıcılar tarafından yapılan eleştiriler ve dolandırıcılık şikâyetleri sonrasında, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri için reklam yayınlarını yasakladı.

Yeni Bitcoin Enigma oyunu için yapımcılar, oyundaki bulmacayı çözebilen ilk kişiye 1 Bitcoin ödül verileceğini duyurdu. Yaklaşık 40 bin TL ödüle denk gelen bu oyun, ödül olarak Bitcoin sunan ilk oyun oldu. Oyunun kaynak kodlarında ipucu arayan oyunseverler ise kaynak kodlar arasında şu mesajla karşılaşıyor ‘haha, gerçekten bunun işe yarayacağını mı düşündün?’. Olayın ilgi çekiciliği bir yana, kripto paranın ödül olması durumunda açık anahtarlarının görünebilir olması ve oyun içindeki sistemden bu alıcı kişinin belirlenebilir olması halinde kişiyle Bitcoin hesabının eşleştirilmesi söz konusu olabilir ve hesap hareketlerinin görünmesi gibi bir gizlilik ihlali mümkün olabilir.

Japon kripto para borsası Coincheck geçen ay uğradığı siber saldırı sonucunda 530 milyon dolar değerinde kripto paranın çalınması sonucunda, borsa yetkilileri kullanıcıların zararlarının karşılanacağını duyurmuştu. Ancak bu ay kullanıcıların paralarının çekilmesine izin verilmemesi üzerine, yatırımcılar dava açmaya karar verdi. Bunun üzerine Coincheck açıklama yaparak bunun sebebinin siber saldırıya sebep olan açığın bulunması için yapılan araştırmalar olduğunu beyan etti.

E-devlet üzerinden soyağacı bilgilerinin öğrenilmesi ile bazı kullanıcıların kayıtlarına dair fotoğrafları sosyal medyada paylaşması üzerine bankalar müşterilerini, bu kayıtlarda anne kızlık soyadı gibi bilgilerin olduğu konusunda uyardı. Diğer yandan üst ya da alt soydan bir kişinin de bilgilerinin bulunuyor oluşu, paylaşımda bulunanları kişisel verilerin ihlali sebebiyle davalarla karşı karşıya bırakabilir.

Belçika’da Facebook’a 250 bin Euro ceza

Belçika’da bir mahkeme, Facebook’un üçüncü taraf uygulamalar aracılığı ile topladığı veriler üzerinden izin almadan insanları takip edemeyeceğine, siteyi kullanmayan ve onay vermeyen kişilerin verilerinin silinmesine aksi halde gün başına 250 bin Euro ceza kesileceğine karar verdi.

Nisan 2016’da Google’ın yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan telifsiz olarak galeri oluşturması sebebiyle ABD’li ajans Getty Images tarafından dava açılmıştı. Yaygın telif ihlali ile sonuçlanan korsanlığa teşvik etme iddiasıyla başlatılan dava, ajans ile Google’ın anlaşması sonucu geri çekildi. Bulunan çözüm gereği Google, görsel arama sonuçlarından resmî görmeye yarayan özelliği ve görüntüyle arama özelliğini kaldırdı, bunun için ilgili fotoğrafın olduğu siteyi ziyaret etmek gerekiyor.

Adalet Bakanlığı, ticaret mahkemeleri ve fikri sınaî haklar hukuk mahkemeleri tarafından verilen kararların uyap üzerinden erişime açılması için çalışma başlattığını, bunun için pilot bölge İstanbul adliyesinde bazı mahkemelerin seçildiğini duyurdu. Ticarette şeffaflığın sağlanması bakımından önem kazanan bu uygulama ile diğer yandan iş dünyasının ve yatırımcıların yargısal süreçler bakımından bilgi sahibi olması hedefleniyor.

Çukur dizisinin Vartolu karakteri Erkan Çolak Köstendil, daha önce oynadığı bir dizideki fotoğraflarının izinsiz olarak dergilerde ve YouTube’da bir banka adıyla kullanılıyor olması sebebiyle bankaya tazminat davası açtı. Fikrî Sınaî Hukuk mahkemelerinde görülecek bu dava konusunda olduğu gibi, kişilerin fotoğraflarının izinsiz olarak yayınlanması hukuka aykırı olduğu kadar, fotoğrafı kullanılan kişinin ününden faydalanmak ve ticari bir kazanç elde edilmesi de hukuka aykırı.

RTÜK’e internet platformlarındaki yayınlara denetleme yetkisi gündemde

Dizi demişken, bu ay Meclis’e sunulan yasa tasarısı kabul edilirse, internet platformlardaki yayınlar ile ilgili RTÜK’e inceleme, denetim yapma ve ceza yetkisi verilecek. Bu durumda Türkiye’de aboneleri olan BluTV, Spotify, Netflix ve YouTube gibi internet üzerinden yayın yapan kanallar RTÜK kurallarına uymak zorunda olacak. Gerekçesi içeriklerin denetiminin yapılmaması ve elde edilen gelirlerin vergilendirilmemesi olan bu düzenleme sansür iddiasıyla tartışmalara yol açtı.

New York’ta bir federal mahkeme, telif içeren bir fotoğrafın bulunduğu tweet’in haber sitelerinde, blog sayfalarına yerleştirilmesinin (embed edilmesinin) telif ihlali olduğuna karar verdi. Fotoğrafı çeken kişinin Snapchat’te yayımladığı fotoğraf daha sonra Twitter’da yayıldı ve ardından izinsiz olarak pek çok haber sitesinde kullanıldı. Söz konusu içerik Twitter’da bir başkası tarafından yayımlanmasına rağmen, mahkeme Twitter sunucularında fotoğrafın var olmasının, haber sitelerinin embed etmesini haklı çıkarmadığına ve telif ihlali sayılacağına karar verdi.

Av. Şebnem Ahi