Skip to main content

Digital Age Summit konuşmacılarından Web Psikologu Nathali Nahai röportajı vidinfografik stilinde

27 Mayıs 2014’te gerçekleşen Digital Age Summit konuşmacılarından Nathali Nahai’nin röportajı vidinfografik haline getirildi. ETicaret Mag’in katkılarıyla düzenlenen vidinfografik çalışmasını iki bölüm halinde izleyebilirsiniz.

Röportajdan öne çıkanlar:

  • Modern teknolojinin hayatımızdaki etkisine verilebilecek güncel bir örnek var:
    Dışarıya çıkmak, arkadaşlarımızla akşam yemeği yemek için telefonumuzu kullandığımız zaman, sadece telefonun masadaki varlığı bile senin diğer kişiyle duygusal olarak, psikolojik olarak, telefonun olmadığı bir masadaki kadar derin bir etkileşime girmediğini gösteriyor.
  • Amerika’da bir oyun başladı, ismi “telefon istifleme” :Akşam yemeğine çıktığında sen ve tüm arkadaşların telefonlarını masanın ortasına koyuyor ve kim telefonuna ilk uzanırsa o kişi tüm hesabı ödemek zorunda. Bu psikolojik olarak işe yaramıyor. Çünkü yine de şunu biliyorsun; senin telefonun orada ve çalabilir. Yani kendine diğerleriyle iletişime geçmek için telefonsuz ortamda olduğu kadar izin vermiyorsun yine.
  • Modern teknolojinin negatif etkilerinden biri de bize olumlu bir şekilde hizmet etmeyen alışkanlıklar, davranışlar kazandırması. Diğer taraftan, mevcut teknolojinin başka birinin yanında kendini rahat hissetmeyen sosyal anksiyetesi olan, utangaç vs. insanlara iletişim kurma yetisi verdiğini düşünüyorum.
  • Kendini utangaç ve/veya sosyal olarak endişeli hisseden insanlar, online ortamlarda çok daha kolay bir biçimde başkalarıyla iletişim kurabiliyor.

Teknoloji ucuzlayacak mı?

Pek çok kişi, teknolojinin yayıldıkça ucuzlayacağını öngörüyordu. Bu teori şu ana kadar doğru; gerçekten de teknoloji ucuzluyor.

Geçen yıl ortaya inanılmaz bir gerçek çıktı; dünyada mobil telefon erişimi olan insan sayısı, temiz suya erişebilen insan sayısından fazla.

Bu istatistikler bize şunu gösteriyor; milyonlarca insan teknolojisizi yaşasa da teknolojiye sahip olan kitle çok daha ciddi bir sayıda.

Özellikle daha az altyapı gerektiren (örneğin laptop kadar gerektirmeyen) küçük akıllı teknolojiler daha yaygın.