Skip to main content

BDDK’nın bireysel banka kartı ve kredi kartlarını kart sahiplerinin e-ticaret işlemlerine kapatması Mart ayında bilişim hukukuna damga vuran gelişmelerin başında yer aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BBDK) 16 Şubat 2017 tarih ve 7052 sayılı kararı ile Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalardaki kart hamilleri, aksi yönde açık talebinde bulunmadığı sürece, bireysel banka kartı ve kredi kartları yurtiçindeki ve yurtdışındaki tüm elektronik ticaret işlemlerine kapatılıyor. 16 Ağustos 2017 tarihine kadar ilgili bankaların gerekli onayı müşterilerinden almış olması gerekiyor. Bu sebeple, sürekli müşterisi olan firmalar da müşterilerine işlemlerin aksamaması bakımından ilgili hatırlatmaları yapmaya başladı.

sebnem ahiYouTube, bazı LGBT YouTuber’ların eklediği pop kültürü hakkında videoları sınırlı modda görüntülenecek şekilde filtreleyince ve normal arama sonuçlarında göstermeyince, LGBT YouTuber’ların birçoğundan hatalı filtreleme hakkında şikâyet aldı. Hatta, Twitter’da YouTube aleyhine kampanyalar başlatıldı. Bunun üzerine YouTube yaptığı açıklamada, bu içeriklerin filtreden etkilenmediğini, ancak politika, sağlık, cinsellik gibi konularda olduğu gibi hassas konular olması sebebiyle ancak izin verildiği takdirde izlenebilir şekilde sunulduğunu belirtti. Ancak bazı içerik sağlayıcılar ise herhangi bir yaştaki çocuğa dahi uygun içerik yayınladıklarını, bu konuları videolarda tartışmadıklarını buna rağmen engellendiklerini açıkladı.

Facebook kullanım şartları ve site politikalarını değiştiriyor

Yer sağlayıcıların ilgili filtreyi ülke bazında uygulaması konusu ile ilgili olarak; Türkiye’de ise 5651 sayılı yasa yer sağlayıcıların ve toplu erişim sağlayıcıların, kurumun belirlediği filtreleri ve önlemleri uygulamasını zorunlu kılıyor.

Facebook, kullanım şartlarını ve site politikalarını değiştirdiğini ve üçüncü taraf geliştiricilerle veri paylaşmayacağını duyurdu. Benzer faaliyet gösteren firmalar Türkiye’de, Kullanıcıların kişisel verilerini üçüncü taraflar ile paylaşacak ise yeni yasa gereği onların iznini almak zorunda.

İnternete erişme hakkını temel insan haklarından kabul eden Hindistan’da, 2 milyon yoksul vatandaşa ücretsiz internet sağlanacağı duyuruldu.

AB tüketici koruma yetkilileri tarafından alınan bir karara göre, Facebook, Twitter ve  Alphabet (Google) gibi platformların kullanıcı hizmet sözleşmelerini bir ay içerisinde yenilemesi ve böylece AB tüketici koruma yasalarına aykırılıkların giderilmesi gerekiyor. Dolandırıcılık ve hırsızlığın önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması da zorunlu kılındı. Aynı platformlar, Türkiye’de de hukuka aykırı faaliyeti yer sağlayıcı olarak kontrol etmek zorunda değilse de, 5651 sayılı yasa haberdar edildikleri takdirde tedbir almak zorunda.

Av. Şebnem Ahi