Skip to main content

Manisa’daki bir kolejin öğrencileri, keçiboynuzunun sudaki ağır metalleri tutabilme özelliğini ortaya koyan araştırmalarını sunmak üzere, dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Harvard’dan davet aldı.

Manisa’daki bir özel okulda kimya öğretmeni ve dört öğrencisinin iki yıllık çalışmaları dünya çapında bir başarıyı da beraberinde getirdi. Öğrenciler, keçiboynuzunun özellikle sanayi atığı olan, ağır metal içeren suları yüzde 100 oranında arıttığını ortaya koyan çalışmalarını sunmak üzere ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden davet aldı.

Okulun kimya öğretmeni Serpil Yapıcı danışmanlığında lise 2. ve 3. sınıf öğrencileri İmge Uskun, Fatih Yeğin, Fatma Savran ve Cansu Kınık tarafından oluşturulan Kimya Zümresi Bilimsel Proje ekibi, ‘Keçiboynuzu ile Ağır Metal Adsorpsiyonu’ adlı çalışmayı iki yıllık süreçte tamamladı.

AA ve DHA’nın haberlerine göre, ekip, araştırmalarında atık sularda bulunan ve kanserojen etki gösteren ağır metallerin, keçiboynuzunun doğal yapısı sayesinde yüzde 100 tutulabildiğini ortaya koydu. Öğretmen Yapıcı, araştırmayla, alternatif bir arıtma sistemi geliştirdiklerini söyledi. Bunun, kimyasal yöntemlere göre daha düşük maliyetli olduğunu dile getiren Yapıcı, sistemin sanayi bölgeleri için uygulanabilir durumda bulunduğunu kaydetti.

1 litre suya 50 miligram keçiboynuzu

Ağır metal içeren suyun keçiboynuzu ile arıtılmasından sonra PH seviyesi kaliteli, cilde zarar vermeyecek temiz su elde edildiğini dile getiren Yapıcı, projeyi şu sözlerle anlattı: “Keçiboynuzunu önce öğüttük. Sonra değişik elekler kullanarak 0,35 mm boyutuna kadar küçülttük. Sonra ağır metal içeren suyun arıtmasını sağladık. Tanecikler ne kadar küçük olursa metali emmesi daha iyi oluyor. Yaptığımız çalışmalarda arıtılan suyun sudaki PH seviyesinin 7 ile 9 arasında yani cildimize zarar vermeyen bir PH derecesi olduğunu gördük. Bu da önemli bir unsur. İçerisinde ağır metal içeren 1 litre suyu 50 miligram keçiboynuzu ile temizleyebiliyoruz.”

Çek Cumhuriyeti ve Fransa’dan da davet var

Yapıcı, Harvard Üniversitesi’nin yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve Fransa’da düzenlenecek konferanslarda proje sunumu yapmaları için davet aldıklarını bildirdi. Yapıcı, elde edilen başarının tüm öğrencileri motive ettiğini belirtti. Okul Müdürü Gülden Avcı da öğrenci İmge Uskun’un 22-26 Mayıs’ta Harvard Üniversitesi’nde düzenlenecek konferansta sunum yapacağını açıkladı.

Ekip, bu çalışmayla TÜBİTAK’ın proje yarışmasına başvurmuş, ama dünya çapında ses getiren projeleri henüz ön değerlendirme aşamasında elemekle ünlenen TÜBİTAK’tan ‘Keçiboynuzu ile Ağır Metal Adsorpsiyonu’ çalışmasına ödül gelip gelmeyeceği şüpheli!