Skip to main content

İleride robotların iş hayatında aktif olacağı ve işleri bizim adımıza yapacağı belli olmaya başladı. Bugünün gerçeği ise şu: Yeni işler ortaya çıkacaksa ve insanoğlunun bu yeni işler için yeni bilgi ve yeteneğe ihtiyacı olacaksa, bugünden eğitim politikamızın yarına göre yeniden ayarlanması gerekiyor

Gelecekte bu soruya hazırlıklı olun: “İnsansı mısın, insan mı?”
Her Nisan ayında, Tahran’da Robocup Iran Open (Robotlararası Futbol Turnuvası) düzenleniyor. İran’daki üniversitelerden ve liselerden, ayrıca İran dışından gelen yabancı öğrencilerden oluşan 320 takım bu turnuvada mücadele ediyor. Organizasyonun ev sahibi Qazvin İslamî Özgürlük Üniversitesi. Küçük tip, orta tip, çocuk tipi, standart platform ve insansı robotlardan (humanoid) oluşan farklı liglerde, robotlar ve onları yöneten ekipler karşı karşıya geliyorlar.

İnsansı robotlar (humanoid), dengelerini eş zamanlı olarak korurken, bağımsız bir şekilde yürümek, koşmak ve topa vurarak şut çekmek zorundalar. Ayrıca robotlar, takım içindeki diğer robotların yapacakları hareketlerle duyarlı ve iletişim halinde olmalılar. İşin en ilginç yanı, Uluslararası Robocup Federasyonu, 2050 yılında FIFA şampiyonunu yenebilecek bir insansı robot (humanoid) takımı geliştirmeyi istiyor.  Robocup Iran Open ile ilgili küçük bir not daha: Robocup 2016’nın galibi Almanya oldu.

Yeni geliştirilen “Beauty.ai” uygulaması, 5 ayrı algoritmayı kullanarak yüz simetrisi, ten rengi ve kırışıkları temel alarak farklı insanların yüzlerini karşılaştırıyor. Şu an, bir uygulama şeklinde hayatımızda. 119 ülkeden, özçekim tekniği ile makyajsız yüz fotoğraflarını yükleyen kullanıcılar, 6 bin farklı girişten oluşan bir kontrol grubunun verileriyle karşılaştırılarak değerlendiriliyorlar.

İnsanların yüzünü esas alan fotoğrafların işlenmesi ile elde edilecek veriler yardımıyla,  sağlıkları hakkında geri bildirim yapabilecek yeni bir uygulamanın geliştirilmesi hedefleniyor. Belki de, büyük veriyi analiz ederek yaşlanmayı yavaşlatacak efektif bir yöntem, bu tip uygulamalar neticesinde bulunacak.

Oxford Üniversitesi: 20 yıl sonra ABD’de işlerin yüzde 47’si otomasyonla yapılacak

Kendi turnuvaları var, belki de kim daha güzel ve sağlıklı onlar karar verecek… Bunlar, insanoğlu için tehdit değil gibi gözüküyor. Peki ya, iş yerlerinde robotların varlığı artarsa? San Fransisco’da Eylül ayı itibariyle, 11 markette çalışmaya başlayan LoweBot, biraz da bu tehdit algısının geleceği için ipuçları veriyor.  LoweBot, alışveriş yapanlara aradıkları ürünleri bulmasına yardımcı oluyor. Bu robot, birden fazla dili anlayabiliyor ve hiç boş durmuyor. Markette müşteri olmadığı zaman, ürünleri tarıyor, fiyatları kontrol ediyor ve rafta olması gereken ama yerinde olmayan ürünleri tespit ediyor.

Yazar ve girişimci Martin Ford’un “Rise of the Robots” (Robotların Yükselişi) kitabında da belirttiği gibi, yapay zekâ (AI) ve robotlar, ekonomide ön plana çıkacak.

Oxford Üniversitesi araştırmacılarına göre, önümüzdeki 20 yıl içinde ABD’deki işlerin yaklaşık yüzde 47’si otomasyon aracılığı ile yapılacak. Ford’a göre, gelecekte robotların iş hayatında ağırlığı artarken, insanlar daha verimli, daha girişimci ve fikir odaklı işlere yönelecek.

Sonuçta; ileride robotların iş hayatında aktif olacağı ve işleri bizim adımıza yapacağı belli olmaya başladı. Bugünün gerçeği ise şu: Yeni işler ortaya çıkacaksa ve insanoğlunun bu yeni işler için yeni bilgi ve yeteneğe ihtiyacı olacaksa, bugünden eğitim politikamızın yarına göre yeniden ayarlanması gerekiyor.

Çünkü, gelecekte “insan” ile “insansı”nın bir arada olacağını bir dönemi yaşayacağız.