Skip to main content

Hangi işi yaparken daha fazla sürate ihtiyacım vardı da şimdi 4.5G’ye geçince çok mutlu olacağım? Hızlanan mobil internetin bundan önceki ülke örneklerine baktığımızda iki temel alanın yükseldiğini ve birçok sektörü etkilediğini görüyoruz

Arkayı 4.5G'leyelim beyler!

Hepimizin âşina olduğu bir cümledir, “Arkayı dörtleyelim beyler”. Peki, “Bu başlık nedir,” derseniz aslında yakinen tanıdığımız bu cümlenin, son günlerde yaşadığımız 4.5G çılgınlığına yansıması. Telekom sektöründe son kullanıcıya son altı aydır yansıyan ama operatörlerin yıllardır nasıl yatırım yapacaklarını düşündükleri 4G, ülkemizde nam-ı diğer 4.5G gerçekten arka koltuğu mu sıkıştıracak yoksa son kullanıcının hayatını mı genişletecek, göreceğiz.

4.5G geçişi operatörlerin hayatını değiştiriyor evet, ama tüketicinin hayatını nasıl değiştirdiğini tam olarak anlatana henüz rastlamadım. İnternet daha hızlı olacak; bugüne kadar bekleterek çalışan birçok işi daha hızlı, hatta yeri gelecek 20 kat hızlı yapacağız. Hatta, iddiaya göre internet ücreti de artmayacak. Buraya kadarki kısmını hepimiz duyuyoruz ve umarım doğrudur. Peki, hangi işi yaparken daha fazla sürate ihtiyacım vardı da şimdi 4.5G’ye geçince çok mutlu olacağım? Hızlanan mobil internetin bundan önceki ülke örneklerine baktığımızda iki temel alanın yükseldiğini ve birçok sektörü etkilediğini görüyoruz.

Mobil video: Haklısınız, videoları seyrederken zaman zaman ekranın durduğunu, hatta sırf bu yüzden videonun sonunu getirmediğimi bilirim. Bunun artık çok daha az yaşanacağını biliyoruz. Daha kaliteli ve yüksek çözünürlükteki videoyu daha hızlı seyredeceğiz. Gerek istediğimiz videoyu indirebilecek gerekse canlı bir yayını hiç zorlanmadan izleyebileceğiz. Fakat bahsettiğim konu artık donmuş ekranların olmayacağı değil. Video ve görüntülü iletişimin çok artacağı aşikâr. Kullanıcılar artık sadece mesajlaşmayacak, şu an farklı platformlarda kullandığımız görüntülü görüşmeyi çok rahat ve hatta yeni eklentilerle sanki sevdiklerinin yanındaymış gibi hissederek yapacaklar. Tam bu noktada yeni cihazlar gelecek. VR cihazları önümüzdeki dönemde telefonlarımızla beraber çalışıp görüntülü görüşmenin artık yeni bir deneyim haline dönüşmesini sağlayacak. Ve tabii ki mobil tabanlı TV’ler ve yeni nesil film platformları bizi bekliyor. 3. dönem dediğimiz yeni TV ve film deneyimi sunan platformlar 4.5G ve çevresini süsleyecek yeni cihazlarla hayatımıza girmeye başlayacak.

Mobil oyun: Deneyimi değişecek en önemli ikinci alan ise oyun. Uygulama dükkânlarının gözdesi oyunlar artık hem tarz hem deneyim değiştirecek. Oyuncular iyi bilir, özellikle online oyun oynamak ve canlı rakiplerle mücadele etmek sektörün kritik oyunlarının en temel özelliği. İşte bu, hızlanan mobil internetin oyun deneyiminde fark yaratacağı önemli nokta olacak.

Arkayı 4.5G'leyelim beyler!

4G ve bankacılık sektörü

Değişecek bu 2 önemli sektöre bir de bonus sektör ekleyerek bu ayki yazımı kapatayım. Bankalar için inovasyon hep çok önemli olmuştur. 3G geçişini hatırlarım; görüntülü çağrı ilk defa yapılacağı için 10 kişilik görüntülü görüşme odası kurmuştuk ki, erkendi bile. Bu sefer bankalar yüksek hızlı mobil interneti çok daha efektif ve sonuç odaklı kullanabilecekler. 1 Nisan sabahı bankalardan artık görüntülü servis almaya başlayacak ve hatta kredinizi bile anında görüntülü onaylatıp, hesabınıza geçireceksiniz. Eskiden sadece bilgi almak için kullanılan servisler artık en önemli bankacılık işleri için danışmanlık ve anında sonuçlandırmak için kullanılacak.

Son olarak, Türkiye her zaman yaratıcılığı çok yüksek bir ülke olmuştur. Birçok yeni servis ile karşılaşacağımızdan emin olduğum bu geçiş umarım sorunsuz ve müşteri faydasının yüksek olduğu bir dönemin başlangıcı olur. Arkayı 4.5G’lerken, müşterinin sıkışmayacağı aksine özgürleşerek rahatlayacağı bir dönem dilerim.