Skip to main content

‘Akıllı TV’ler dijital ekosistemimizi niye büyütmesin?

İnternet’e erişebilen TV satışları artıyor; bu e.ticaret için de, dijital oyunlar için de fırsatlar vaat ediyor. Ev alışverişi yaparken “en iyisi olsun” düşüncesiyle karar verenlerin hiç de az olmadığı ülkemizde…

İnternet’e erişebilen TV satışları artıyor; bu e.ticaret için de, dijital oyunlar için de fırsatlar vaat ediyor.

Ev alışverişi yaparken “en iyisi olsun” düşüncesiyle karar verenlerin hiç de az olmadığı ülkemizde geçen yıl beklentileri aşan 3B özellikli TV satışları bu yıl da ‘akıllı’, İnternet erişiminden faydalanabilen televizyonların satışını arttırıyor. GfK’ya göre yılın ilk 3 ayında ince ekran TV satışlarının yüzde 10’u akıllı TV idi, yıl sonuna doğru yüzde 20 seviyelerine yaklaşacağız. Yani yakın gelecekte İnternet özellikli TV sahibi hane sayısı 500 bine ulaşacak, bu da oldukça ciddi bir büyüklük.
Diğer yandan Türkiye’de İnternet’e bağlı hane sayısındaki büyümenin durma seviyesine yaklaştığını da görüyoruz, bunun bence en temel nedenlerinden biri, ‘bilgisayarlaşma’ oranı. Televizyon karşısında ABD’den sonra en fazla vakit harcandığı tahmin edilen Türkiye’de, salonlardaki bu dev ekranları daha çeşitli amaçlarla kullanmak, Türkiye’de İnternet’in daha da yaygınlaşmasının önünü açabilir. Zira seneye akıllı TV’ler çok daha erişilebilir fiyatlarda olacak.
Yayıncılar VOD’yi eksiksiz hazırladı
D-Smart’ın BLU, Digiturk’ün IQ hizmetlerini ve Tivibu’nun içerik kütüphanesini İnternet üzerinden TV’ye taşıyıp tüketenler henüz çok az. Aslında, özellikle kaliteli video tecrübesini mümkün kılan kablosuz erişim cihazlarından bir tanesini televizyona takarak TV’yi evdeki kablosuz modeme ulaştırmak hiç de zor değil. Bu alanda başta yerli üretici AirTies olmak üzere kablosuz çözüm üreticilerinin oldukça verimli ürünleri piyasada yaygınlaştı, ayrıca artık hoş görünümlü modemleri salonda TV’nin yanında doğrudan konumlandırmak da görüntü kirliliği yaratmıyor.
Akıllı TV’ler için veya Digiturk, D-Smart, Tivibu gibi alıcı cihazların arabirimleri için uygulama geliştirmeye de daha fazla firmanın önem vermesi büyük fırsatlar sunabilir. Yoğun bir satış rekabetinde olan TV üreticileri zaten sundukları modellerin ‘içi dolu’ gelmesi için bu konuda aktif olmaya çalışırken D-Smart ve Digiturk de TV platformlarının interaktif ekranlarında gittikçe daha fazla uygulamaya yer vermeye çalışıyorlar.
Video dışı deneyimler sunma zamanı
Örneğin Migros Sanal Market, Biletix, özel alışveriş kulüpleri, seri ilan ve 2. el platformları, hatta bahis sitelerinin geliştirecekleri akıllı TV uygulamaları e.ticaretin Türkiye’de TV üstünden de yaygınlaşması için etkin olabilir. Burada TV ve İnternet sektörünün pek çok oyuncusu için bugün gördüğümüzden daha fazla işbirliği, hem de kârlı şekilde gerçekleşebilir. 
E.ticaret dışında bilgi, eğlence amaçlı uygulamalar da Türk izleyicisini, izleyici olmakla yetinmenin ötesine taşıyabilir. Hatta akıllı TV’ler için geliştirilecek basit oyunlar da kayda değer sponsorluk, oyun içi reklam gelirlerine önümüzdeki dönemlerde ulaşabilir. Böylesi bağımsız girişim ve projeler az sayıda kalırsa, yerel TV üreticilerinin bu konuda küçük desteklerle TV uygulamaları geliştirme konusunu da biraz olsun üstlenmeleri fark yaratmalarını sağlayabilir. Angry Birds’in Samsung TV’lerin üst modellerinde oynanabilir olması buna güzel bir örnek. Sonuçta Vestel, Arçelik/Beko aynı zamanda Avrupa’nın da büyük üreticileri, kendilerine katma değer yaratmanın yanında Türk yazılımlarının ihraç pazarlarına ulaşmasına da dolaylı katkıları olabilir.
Gerçekten televizyonunu İnternet bağlantılı kullanan izleyici sayısı az, fakat bu sayıyı artırmak için tüketicilere ‘neden’ gerekiyor. Televizyon operatörleri bunun için çabalıyorlar, fakat dünyada bedava içeriği (ücretsiz TV kanalları) bu kadar zengin olan pek fazla ülke yok, Türk izleyicisinin çoğunluğu da film arşivine İnternet’ten erişme ihtiyacı hissetmiyor.
Ama bilgi, eğlence, e.ticaret alanlarında örnek verdiğim içerik ve uygulamaları geliştirmek için artık ilk tohumları daha yaygın atma zamanı geldi, seneye TV alanlar bu alandan ümidini kesmiş izleyiciler olmamalı, aksine akıllı TV alırken heyecan duymalılar. Günün sonunda Türkiye’de bir ekranın daha dijitalleşmesi sektörü farklı noktalara taşıyacak.