Skip to main content

University of Southern California (USC)’den bir grup araştrmacı, bir pırlantanın içine kuantum bilgisayar kurdular.  Bilgisayarın dışarıdan gelen sesler ile düzgün bir şekilde çalışmasını engellemek adına kullanılan pırlanta cephenin işe yaradığını…

University of Southern California (USC)’den bir grup araştrmacı, bir pırlantanın içine kuantum bilgisayar kurdular.  Bilgisayarın dışarıdan gelen sesler ile düzgün bir şekilde çalışmasını engellemek adına kullanılan pırlanta cephenin işe yaradığını ve sistemin ‘Grover algoritması’na yakın bir şekilde işlediği gözlemlendi.

Takımın pırlanta kuantum bilgisayarı, iki qubit özelliği içererek, atomaltı parçacıklardan oluşuyor. Geleneksel bilgisayar bitleri 1 veya 0 kodlayabilirken, qubit’ler aynı anda hem 0 hem de 1 kodlayabiliyor.  Bu da gelecekte kullanılacak olan kuantum bilgisayarların geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı çalışacağını ortaya koyuyor.

Yüzde yüz hatasız çalışmasa bile bu yeni bilgisayar yapılan deneylerin yüzde 95’inde doğru seçeneği bularak, kuantum olarak adlandırılabilecek bir şekilde işlediğini göstermiş oldu. USC Profesörü Daniel Lİdar ve araştırmacı Zhihui Wang ile üç farklı üniversiteden de araştırmaların bulunduğu araştırma ekibinin araştırma sonuçları 5 Nisan’daki Nature dergisinde yayınlanacak.