Skip to main content

Kimliklerimiz internette daha da görünür hale geldikçe bir sürü uygulama internetin ilk zamanlarındaki isimsiz kalmayı sağlayabileceğini vaad eder oldu. Peki bu uygulamalar kimliklerimizi gerçekten gizli tutabilir mi? BBC Türkçe, bu sorunun yanıtını arıyor

Eskiden kullandığınız bir sohbet odasını düşünün.

Bağlan tuşuna basın, bir sohbet odası bulun ve kaçınılmaz olarak karşınıza çıkan ilk soru ‘ASL’ olacak, yani yaş, cinsiyet ve yer (İngilizce kelimeler olan age, sex, location’ın baş harfleri).

Yani aslında ‘sen kimsin?’ sorusu.

Birçok insan için bu anonimlik, interneti tanımlayan unsurun kendisi idi.

Takma isimlerin, sıkı olmayan kimlik protokollerinin oluşturduğu bir ağ, dolayısı ile kimlik açısından şeffaf değildi.

Bugün ise Facebook, Twitter ve Instagram varlığımıza dair genellikle kalıcı ve de gerçek zamanlı izler bırakırken, dijital kimliklerimiz eskisinden çok daha fazla gerçek kimliklerimize bağlanmış durumda.

Peki durum buyken internette zarar görme korkusu olmadan istediğiniz herşeyi paylaşmanız mümkün mü?

İşte bu nedenle birçok şirket şu anda anonimliğe dönme zamanı olduğunu, en azından anonimliğe yer açma zamanı olduğunu iddia ediyor.

‘Bana en iyi halini göster’

Whisper isimli anonimlik vaat eden uygulamanın kurucu ortaklarından Michael Heyward “Facebook ve Instagram gibi hizmetlere bir bakın, bunların hepsi ‘Hadi bana en iyi halini göster’ üzerine kurulu” diyor.

Whisper kullanıcıların bir uygulama indirmesini ve anonim gönderiler oluşturabilmesini sağlıyor.

Gönderiler “Bu elbiseyi sevdin mi?” den “Sanırım travma sonrası stres bozukluğu yaşıyorum” a kadar değişebilir ve kullanıcı beğendiği ya da komik bulduğu gönderiyi beğenebilir.

Heyward uygulamayı Katoliklerin “itiraf” uygulamasına benzetiyor fakat bu itiraf aynı zamanda bir iş.

Whisper 2 yıl önce kurulduğundan bu yana 60 milyon dolardan fazla büyüdü.

Elbette Heyward sosyal paylaşım ağlarının ‘gerçek hayatımıza’ sızdığını ve Edward Snowden’in ABD casusluk skandalını sızdırması olayının internette daha fazla anonimlik ihtiyacını ortaya çıkardığını tek fark eden ilk girişimci değil.
Ve elbette bu alan ciddi bir iş sahası.

İki eski Google çalışanı olan Chrys Bader-Wechseler ve David Byttow tarafından Ekim ayında kurulan ve Ocak ayında çalışmaya başlayan Secret, daha şimdiden 11.5 milyon dolar kazandı.

Whisper’ın aksine, Secret telefon rehberinize ulaşıyor ve sizi sadece arkadaşlarınıza ya da arkadaşlarınızın arkadaşlarına anonim gösteriyor.

Demokrasi ve Teknoloji Merkezi’nden bir teknoloji uzmanı Runi Sandvik “Mobil cihazlardaki uygulamaların sorunu şu, o bir mobil cihaz” diyor ve açıklıyor “Mobil cihaz o veya bu şekilde sizinle bağlantılı bir cihaz ve bu tanımlama bilgisi genelikle o uygulamayı yapan insanlara geçiyor. Yani bu uygulamalar size anonimlik vaad etseler bile gerektiğinde ve sorulduğunda yetkililere bu bilgiyi verecekler.”

‘Pazarlama hilesi’

Sandvik bu anonimlik mevzusunun bir “pazarlama hilesi” olduğunu söylüyor, çünkü diyor, size “yarı anonimlik” vaad eden birşeyin reklamını yapmazsınız, “tam anonimlik” vaadedeni yaparsınız.

Ve kendisini bir anda kaynar kazanda bulabilme ihtimali olanlar sadece kullanıcılar değil.

Maryland Üniversitesi’nden hukuk uzmanı James Grimmelman kendi kendini silen foto-mesajlaşma uygulaması Snapchat‘in ABD makamları ile yakın zamanda fotoğrafların depolanması konusunda anlaşmazlığa düştüğünü söylüyor.
“Eğer kullanıcılar tanımlanabiliyorsa anonimlik vaat edemezsiniz” diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Fotoğraf: Shutter Stock