Skip to main content

Comodo’nun CTO’su Egemen Taş, Digital Age Summit 2018’de önümüzdeki on yılda yeniden tanımlanacak “trust (güven)” kavramından bahsedecek.

Dijital dünyanın nabzını tutan etkinliklerden Digital Age Summit, bu yıl 12. kez gerçekleştiriliyor. Bu yıl “güven” teması altında düzenlenecek etkinliğin konuşmacılarından biri de, dünyanın en büyük SSL sertifikası otoritesi olan Comodo’nun CTO’su Egemen Taş. Taş, Comodo’nun çalışmalarına değindi ve Digital Age Summit’teki sunumu hakkında bilgi verdi.



Comodo online ortamda güveni sağlamak için neler yapıyor? Çözümleriniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

COMODO su an yüzde 53 pazar payı ile dünyanın en büyük SSL sertifikası otoritesi. Bu da su demek: Dünya üzerindeki şifreli trafiğin neredeyse yarısı COMODO sertifikaları ile şifrelenmekte.   Diğer taraftan, sağladığı uç nokta güvenlik çözümleri ile de pazar lideri olma yolunda ilerliyor.  COMODO One(one.comodo.com) Platformu tek bir şirket tarafından sağlanan en kapsamlı güvenlik ve yönetim platformu olarak gösteriliyor.

Geçen yıl “İhracatın Yıldızı” ödülünü aldığınızı biliyoruz. Bu ödülün hikâyesini anlatabilir misiniz? Ödülü almak için neler yaptınız?

Biliyorsunuz, COMODO’nun CEO’su  bir Türk, Melih Abdulayoğlu. 2014 yılında Doğu Avrupa ofislerinin yanında Turkiye’de bir Ar-Ge ofisi açmaya karar verdik. Bugün itibarıyla 250’den fazla mühendisin çalıştığı, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge ofislerinden birisine sahibiz. Biz, birçok yabancı menşeili firmadan farklı olarak, Türkiye’ye şirin görünüp daha fazla satış yapabilmek için ofis açmadık. Buradaki elemanlarımız global urun gamımızın geliştirilmesinde anahtar rol alan insanlar. Dolayısıyla Türkiye’de geliştirdiğimiz ürünleri dünya çapında ihraç ettiğimiz için 2016 yılında böyle bir ödül aldık. Bildiğim kadarıyla COMODO One platformu Türkiye’den ihraç edilen tek global siber güvenlik ürünü.

Digital Age Summit’te nasıl bir sunum yapacak mısınız? Sunumunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Önümüzdeki on yılda yeniden tanımlanacak “trust” kavramı üzerine bir sunum yapmayı planlıyorum. Internet, merkezi otoritelerin gücünü merkezi olmayan, kitle kaynaklı teknolojilere bıraktığı bir döneme girmekte. Bu yeni merkezi olmayan yeni “trust” kavramının doğal olarak ortaya çıkmasına sebep oluyor.  Bu değişim şirketlerin güvenlik ihtiyaçları açısından ne anlama gelir? Yeni güven, yeni problemler ve yeni çözümler üzerine bir sunum olacak.

Bunların dışında değinmek istediğiniz konular var mı?

Türkiye’de millî ve yerli siber güvenlik teknolojileri geliştirmenin gerekliliğini vurgulamak istiyorum. Bakın, yazılım ürünleri geliştirmek için pahalı altyapı yatırımlarına, hammaddeye ya da fabrikalar kurmaya gerek yok. Google, Apple, Facebook, Amazon (GAFA) evlerin garajlarında kurulup başlamış şirketler. Tek gereksinim insan. Ben tüm dünyada Ar-Ge ofisleri açarak bu işi yapan birisi olarak diyorum ki, “Türkiye’de bu işleri yapmak Hindistan da yapmak kadar kolay ve Hindistan kadar da ucuz.” Bunu katıldığım her platform da, rakamlarla gösteriyorum şaşırıyorlar.  Digital Age Summit’te de göstereceğim. Tek ihtiyaç bu yönde farkındalığın artması.