Skip to main content

Bugün (9 Aralık) gerçekleştirilen Intel Teknoloji Konferansı’na insansı robot ve giyilebilir teknolojiler damgasını vurdu

Intel, geleceğin teknolojilerini, medya sponsorlarından biri olduğumuz 18’inci Intel Teknoloji Konferansı’nda tanıttı.

Açılış konuşmalarını Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın yaptığı Intel Teknoloji Konferansı, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane’nin sunumlarıyla renklendi. Konferansta, dünyayı şekillendiren teknolojilerin örnekleri de sergilendi.

Gelecek Şimdi” temalı etkinlikte Burak Aydın, Nesnelerin İnterneti’nin gelecek 10 yılın öne çıkan teknolojisi olduğunu ve Intel’in Ar-Ge yatırımıyla Türkiye’nin bu alanda çalışmalar yaptığını söyledi.

Intel, Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi’nde geleceği şekillendirecek projeler geliştiriyor

Teknolojinin hayatın önemli bir parçası haline geldiğinin altını çizen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Buhar gücü, elektrik enerjisi ve dijitalleşme ile gerçekleşen sanayi devrimlerinden sonra, 4’üncü sanayi devrimi Nesnelerin Interneti (IoT – Internet of Things) ile gerçekleşiyor. Intel olarak uzun zamandır üzerinde çalıştığımız nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler ve bu yönde yapılan Ar-Ge çalışmaları önümüzdeki döneme damgasını vuracak” şeklinde konuştu.

Aydın, “2020 yılında Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı servisler pazarının 19 Trilyon dolar değerine ulaşacağı öngörülüyor. Dünya şimdiden bu teknolojiler üzerine odaklanmış durumda. Türkiye’nin de bu alanda önemli atılımlarda olması gerektiğine inanıyor, İstanbul’da bulunan Intel Ar-Ge Merkezimizde bu yönde çalışmalar yapıyor, projelere destek veriyoruz. Türkiye’den çıkan ilham verici örneklerin hızla artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Intel Ar-Ge Merkezi’nden giyilebilir teknoloji projesi: Akıllı Alçı

Intel Ar-Ge Merkezi’nde, giyilebilir teknolojileri hedefleyen Galileo ve Edison platformları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Burak Aydın, Intel teknolojisiyle, bu platformlarla nesneleri birbirine bağlayarak akıllı hale getirdiklerini vurguladı. Aydın, İstanbul’da bulunan Intel Ar-Ge Merkezi’nin üç boyutlu baskı teknolojisiyle ürettiği akıllı alçı projesini tanıttı.

Intel’in Edison platformu ile akıllı hale getirilen alçı, üzerindeki algılayıcılar sayesinde kas spazmına bağlı pronasyon ölçümü yaparak ön kolda meydana gelen istemsiz kasılmaların (Serebral Palsi) varlığının ve şiddetinin tespitinde kullanılacak teknik verilerin toplanmasına imkân sağlıyor.

Moda markaları teknolojiyle el ele veriyor

Giyilebilir teknolojileri üretmenin yanısıra, bu ürünlerin günlük hayatta rahatlıkla kullanılabilir olmasına dikkat ettiklerini belirten Burak Aydın, moda dünyasının önde gelen markalarıyla işbirliklerine gittikleri bilgisini paylaştı. Fossil Group, Luxottica Group ve SMS Audio gibi markalarla yaptıkları anlaşmalar bunun ilk örneklerinden.

ABD’li ünlü rapçi “50 Cent”in kulaklığı Intel’le akıllandı

“50 Cent” adıyla tanınan ABD’li rapçi Curtis Jackson’ın kulaklık ve aksesuar markası SMS Audio ile gerçekleştirilen işbirliğiyle, dünyanın kalp ritmini ölçen kişisel ses sistemi ortaya çıktı. SMS Audio’nun yazılımının bir parçası da Intel’in İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi’nde geliştirildi.

Ar-Ge Merkezi’nden moda podyuma: Akıllı Giysiler

Ünlü modacılar Ezra+Tuba’nın tasarladığı, Intel Edison platformu ile akıllı hale gelen koleksiyon bu çalışmaların başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Intel Teknolojisi robota zeybek oynattı

Intel Teknoloji Konferansı’na damga vuran yeniliklerden biri de insansı robot NAO oldu. Intel işlemcisiyle “akıllı” hale gelen NAO, ses ve yüz tanıyabilmesinin yanısıra, sohbet de edebiliyor. NAO, öğrenme yeteneğine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.