Skip to main content

Elektrikli araç üreticisi Tesla, 123 bin adet Model S sedan araçlarını hidrolik direksiyon sistemindeki bir sorun nedeniyle geri çağırma kararı aldı.

Elon Musk‘ın sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla, belki de üstesinden gelemeyeceği zor günlerden geçiyor, kimilerine göre ise iflasın eşiğinde. Model 3 üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle teslimatlarda yaşanan gecikmeyle başlayan sıkıntılı dönem, sürücü ölümüyle sonuçlanan kaza, Citigroup ile Vilas fon yönetiminin şirketle ilgili olumsuz değerlendirmeleri ve Moody’s’in şirketin notunu düşürmesiyle devam etti. Son olarak Tesla, Model S araçlarının bir bölümünü teknik bir arıza nedeniyle geri çağırmak zorunda kaldı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Tesla Nisan 2016’dan önce üretilen 123 bin adet Model S sedan araçlarını soğuk hava koşullarında hidrolik direksiyon sistemindeki cıvata dişlerinde ortaya çıkan aşınmadan dolayı geri çağırma kararı aldı. Bunun için müşterilerine bir açıklama gönderen firmanın, geri getirilen araçlarda gereken parça değişiminin yapılacağı belirtildi.

Arıza ilk kez Kanada’da da fark edildi

İlk olarak Montréal’deki servis merkezinin fark ettiği aşınma sorununun, soğuk havalarda buzlanmayı önlemek amacıyla yollara dökülen kalsiyum ve magnezyum nedeniyle yaşandığı düşünülüyor. Söz konusu problemin, düşük hızda seyrederken direksiyonun çevrilmesini ve paralel parkı güçleştirdiği, ancak yüksek hızdayken direksiyon hâkimiyetinde bir sorun yaratmadığı açıklandı.

Geri çağırma kararının ardından, Tesla’nın New York borsasında işlem gören hisse senetlerinin değerinde yüzde 4 düşüş yaşandı. Geçen yıl toplam 280 bin otomobil satan Tesla, aynı yıl içinde el frenindeki bir sorun nedeniyle 53 bin Model S ve Model X aracını, 2015 yılında ise emniyet kemerindeki bir sorun dolayısıyla 90 bin Model S aracını geri çağırmıştı.