Skip to main content

iCloud’da fotoğraflarınızı (çıplak ya da değil) hack’lenmeden nasıl koruyabilirsiniz?

Jennifer Lawrence, Kate Upton ve Ariana Grande, Pazar akşamı gerçekleştiği iddia edilen büyük iCloud hack’lemesinde kurban giden ünlüler arasında. Uzun bir ünlü listesine sahip hack saldırısında ünlülerin Apple cihazlarında sakladıkları söylenen çıplak fotoğrafları ortaya çıkarıldı ve dünya çapında bir paylaşım trafiği yaşandı.

iPhone sahiplerinin fark etmediği şey ise Apple’ın iCloud sunucularında bir yedeğinin alınmasını önceden talep etmiş olmaları.‘Fotoğraflarım’ (My Photo Stream) özelliğini aktif etmek ise oldukça kolay. Sonrasında da çektiğiniz her fotoğrafı yüklerken; arka planda açık olduğunu unutabilirsiniz.

Hacker’lar iCloud hesabınıza erişim sağlarlarsa; tüm fotoğraflarınızı kolaylıkla indirebilir. Bu hack’leme işlemi de iPad veya iPhone olup olmadığına bakmaksızın gerçekleşebilir. Bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla da hacker’lar şifreleri elde edebilir ve bu gibi hesaplara giriş sağlayabilir.

Apple, sızan fotoğraflar hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Bu yüzden de şirketin iCloud hizmetinin suçlu bulunmasında haklılık payının olup olmadığını kestirmek güç. Ancak ZDNet, Apple’ın bir güvenlik açığı üzerinde çalıştığını belirtmişti. Bahsi edilen güvenlik açığı da hacker’ların hedeflerine aldıkları hesapların iCloud şifrelerini ele geçirmesine imkân verebilecek türdendi.

Konunun açıklığa kavuşmasını beklerken; iOS fotoğraflarınızı korumanın birkaç yolu olduğuna değinelim:

‘Fotoğraflarım’ özelliği, tüm fotoğrafları iCloud’a yüklüyor mu?

Fotoğraflarım (Photos) uygulamasında Film Rulosu (Camera Roll), muhtemelen size tanıdık gelecektir. ‘Film Rulosu’nda çektiğiniz fotoğraflar, cihazınızda depolanıyor. Ancak ‘Fotoğraf Yayını’ (Photo Stream) özelliğini aktif ettiğinizde, bir ‘Fotoğraf Yayınım’ albümü göreceksiniz.

‘Fotoğraf Yayınım’da yer alan fotoğraflar, Apple’ın iCloud sunucularında depolanıyor. Apple, çektiğiniz fotoğrafları 30 gün boyunca saklıyor. Bu yöntem de fotoğrafları cihazlar arasında eşleştirmek için kullanışlı bir yol olabilir. iPhone cihazınız üzerinde fotoğraf çekerseniz; fotoğraflarınızı iPad, Mac veya PC’nizde de görüntüleyebileceksiniz. Böylelikle telefonunuzu kaybettiğinizde; fotoğraflarınızın otomatik olarak bir yedeği alınmış olacak.

Ancak bu da fotoğraflarınızın bulutta yer aldığını ve potansiyel olarak saldırıda hedef alınabileceği anlamına geliyor.

Fotoğraf Yayını’nı nasıl kapatabilirim?

Güvenliğiniz konusunda endişeliyseniz ve Fotoğraf Yayını’nı şu anda kapatmak istiyorsanız; cihazınızda Ayarlar’ı açın ve iCloud’u seçin. Fotoğraflar’ı (veya iOS 6’da Fotoğraf Yayını) seçin, daha sonra ‘Fotoğraf Yayını’ özelliğini kapatın. (Fotoğraf Yayını’nda önemli dosyalarınızı yedeklediyseniz; onun da yedeğini almayı ihmal etmeyin.)

Bir veya iki fotoğrafı nasıl silersiniz?

Sizi endişelendiren herhangi bir fotoğraf var mı? Belki de tüm Fotoğraf Yayını hizmetini kapatmak yerine, riskli gördüğünüz fotoğrafları kaldırmanız yeterli. Fotoğraf Yayını’nda olduğunuzda ‘düzelt’i (edit) tıklayın ve size sorun çıkartabilecek fotoğrafları silin.

Sonuç: Sizi düşündüren fotoğraflar, Fotoğraf Yayını bölümünden gitmiş olacak. Fotoğrafı çektiğiniz cihazın dışında tüm cihazlarınızdan da gitmiş olacak. Daha da önemlisi iCloud’dan da gitmiş olacak.

Belirlediğiniz fotoğrafı, tüm alanlardan silmek isterseniz; ekstra bir adım daha atmak durumunda kalacaksınız. O da orijinal cihazınızdan Film Rulosu’ndan bu fotoğrafı çekmek.

iCloud şifreniz ne kadar güvenli?

Hacker’lar belli başlı bazı hesaplara bağlı şifreleri tahmin etmekte bir hayli ustalar. The Next Web’in haberine göre de; hacker’lar oldukça basit bir araç kullanıyorlar. Bu durum da güçlü, farklı şifrelere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Şifrenizi değiştirmek için, Apple Kimliğim’i (My AppleID) ziyaret edin.

Apple Kimliğinizi Yönetin > Parola ve Güvenlik > Şifreyi Değiştir’i tıklayın.

Apple, kullanıcılardan sekiz karakterli bir şifre oluşturmalarını istiyor. Şifrede hem büyük harf hem de küçük harfin kullanılması gerekiyor. Ancak konu Apple Kimliğinize giriş olunca daha yaratıcı olmak isteyebilirsiniz.

Yapabileceğiniz en iyi şey, kullandığınız her hesap için farklı şifre oluşturmanız. Nasıl tüm kapı kilitleriniz için aynı anahtarı kullanmak istemeyeceğiniz gibi bu durum şifreler için de geçerli.

Güvenlik firması McAfee, şifrelerde kişisel bilgilerin paylaşılması gerektiğini vurguluyor. Doğum gününüz, evcil hayvanınızın adı veya en sevdiğiniz renk gibi. Çünkü bu bilgiler, hacker’ların işini kolaylaştıracak cinsten.

Şifrelerin ayrıca uzun olması (en az 14 karakter) gerekiyor. Kullanacağınız sembol veya harfleri şifrenin sonuna sıralamayın; şifre içinde oranlı dağıtın.

Oluşturacağınız uzun şifre için verilecek en iyi öneri, aralarında herhangi bir bağlantı olmayan kelimelerin bir kombinasyonunu kullanmak olacaktır. Burada önemli olan sizin kolay hatırlayabileceğiniz; sizden başka birinin tahmin etmesinin neredeyse olanaksız olduğu bir şifre oluşturmak.

İki aşamalı doğrulama

Git gide önemi anlaşılan bir güvenlik adımı olan ‘iki aşamalı doğrulama’yı aktif edebilirsiniz.

Bu tür bir giriş doğrulama özelliği, geceleri eve hırsız girmesine karşın önlemi almak üzere kapınızı iki kez kilitlemeye benziyor.

iCloud hesabınıza giriş yapmak istediğiniz her seferde Apple, telefonunuza veya diğer Apple cihazınıza bir kod gönderecek. Giriş yapmak istediğiniz her seferde farklı bir kodla karşılaşıyorsunuz.

Bu özelliği aktif etmek için Apple Kimliği’ni ziyaret edin. İşlemi başlatmak için;

Apple Kimliğimi Yönet > Parola ve Güvenlik > İki aşamalı doğrulama’yı tıklayın.

Güncelleme:

iCloud hacklemesi sonrasında Apple’dan tüm dünyanın merakla beklediği açıklama geldi.

Apple, konuyla ilgili olarak; olayın iCloud’un da içinde yer aldığı şirketin sunduğu sistemlerden kaynaklanmadığını belirtti.

Hollywood oyuncularının kişisel fotoğraflarının internete sızmasına neden olan olay hakkında Apple’ın bir sözcüsü “Kullanıcı gizliliğine önem verdiklerini ve suçluların ortaya çıkmaları için emniyet güçleriyle birlikte çalıştıklarını” söyledi.

Kaynak: Mashable

Fotoğraf: iCloud sayfası ekran görüntüsü