Skip to main content

Türkiye 2017 yılında kripto para alım hacmi en çok büyüyen 5. ülke konumunda. Haliyle bu işin borsası olan platformların sayısı da giderek artıyor. Bu alanda en yeni platform olan ve yakın zamanda hayatımıza girecek Binans’ın kurucusu Hakan Baş ile pazarı ve yeni girişimini konuştuk.

Kripto para borsası mantığından kısaca bahsedebilir misiniz? Binans’ın benzer platformlardan farkı, artısı ne olacak?

Kripto para borsası coin’lerin takas edildiği bir platform. Hisse senetleri nasıl borsalarda alınıp satılabiliyorsa, kripto paralar da yine aynı alış-satış tahtası üzerinden takas yapılıyor ve bu tahtaları bir arada tutan borsalar oluşuyor. Bir kripto para birden çok borsada trade edilebiliyor. Ülkemizdeki mevcut kripto para borsaları aslında “fiat” (TL) ile kripto dünyasına giriş sağlayan “Gateway”ler konumundalar. Binans’ta TL ile aldığınız kripto parayı daha sonra borsamız üzerinden diğer coin’lerle de alıp satma olanağı sağlayacağız.

Türkiye’deki yerli kripto para borsalarında gün içinde ortalama ne kadar bir işlem hacmi oluyor? Binans olarak bu hacmin ne kadarına talipsiniz?

Piyasadaki volatilite ve yeni katılımcı oranlarına bağlı olarak günlük 200 milyon dolar gördüğü dönemler oldu. Şu an günlük 50 milyon dolar civarı bir işlem var. Biz orta vadede pazar payımızı yüzde 50’lere getirmeyi planlıyoruz.

Binans üzerinden kullanıcılar hangi coin’leri alabilecek?

Fiat (TL) ile direkt BTC, ETH, XRP, NEO gibi yüksek MCAP’li coin’ler alınabilecek. Daha sonra borsamız üzerinden bu coin’ler diğer altcoin’ler ile takas edilebilecek.

Seri girişimci olarak doğru zamanda doğru trendleri yakalayan bir isimsiniz. Sizce bu iş neden doğru zaman?

Biz aslında blockchain teknolojisinin sunduğu imkanları değerlendirmek isteyen bir takım kurduk. Kripto para borsası bizim bu konuya giriş projemiz diyebilirim. Kripto para da 2013’ten beri ilgilendiğimiz bir alan olmasına rağmen, 2017 geniş kitlelerin de ilgisinin iyice arttığı, şirketlerin ICO mantığını kavrayıp uyguladığı sene oldu. Önümüzdeki dönemde de kripto para kullanımının çok daha artacağını öngörüyoruz.

Kripto para ekosisteminde sizin gördüğünüz eksikler neler?

Kripto para ekosisteminde en büyük eksiklik kullanıcıların bilgisizliği ve şeffaflık eksikliğinden ötürü bundan faydalanma niyetinde olan kötü niyetli insanlar olabilir. Bugün birçok sahte coin, ICO yapabiliyor ve araştırmasını doğru yapmayan kişiler maalesef para kaybediyor.

Devletin kripto para meselesine daha fazla ilgi göstermesi sizce gidişatı nasıl etkiler?

Devletin kriptopara meselesine ilgi gösterdiğini biliyoruz. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu büyüyen ekosistemine sahip çıkması onlar için büyük önem arz ediyor. Belli regülasyonlarla kontrol altında tutup büyümesinden de faydalanmaları gerek ve böyle de olacak diye düşünüyorum. Bu regülasyonlar hem borsalardaki operasyonel bazı eksikleri hem de kullanıcılar tarafındaki güven sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Bu da yine piyasalar üzerinde pozitif etki edecektir diye düşünüyorum.

Bu aralar kripto para işinde trend nedir? Kullanıcı olarak kripto para işine heves eden sıradan bir tüketicinin sizce öğrenme ve adaptasyon süreci nereden başlamalı?

Son dönemde BTC ve altcoin’lerde bir düşüş trendi var. Fakat öncesinde de tüm coin’ler tarihi zirve yapmıştı. Bu iniş çıkışların arkasında birçok sebep olabiliyor ve bunların hepsini takip ve idrak etmek olanaksız. Kriptopara işine heves eden bir tüketicinin mutlaka ufak bir meblağ ile başlayıp, elini çamura bir sokması gerek diye düşünüyorum. BTC’de kalmayıp, araştırma yapıp altcoin’lerle de tanışmaları, bazı ICO’lara katılmaları gerek. Daha sonrasında da kendi doğrularına ve risk karakterlerine göre bir portföy oluşturabilirler.