Skip to main content

Google’a bir grup internet kullanıcısı tarafından gizlice kişisel bilgileri edindiği için dava açıldı ABD merkezli bilişim devi Google, bilgisayar ve telefonları gizlice takibine aldığı için; İngiltere’de onlarca müşterisi tarafından dava…

Google’a bir grup internet kullanıcısı tarafından gizlice kişisel bilgileri edindiği için dava açıldı
ABD merkezli bilişim devi Google, bilgisayar ve telefonları gizlice takibine aldığı için; İngiltere’de onlarca müşterisi tarafından dava ediliyor. 100’ün üzerinde Apple ürünü kullanıcıları tazminatın peşinde. İnternet devinin kullanıcıların kendi kişisel bilgilerine erişim için bir güvenlik yazılımını kullandığı iddia ediliyor. 
Daily Mail’in haberine göre; bazı davacılar, gizlice takip edildikten sonra, telefonla aranarak ve gönderilen e.postalarla adeta bombardımana tutulduklarını belirtti. Gönderilen e.postalar kıyafet, dergi ve banka kredileri reklamlarından oluşuyor. Bu reklamlar, kendi iPhone’ları, iPad ve laptoplarıyla daha önceden ziyaret ettikleri sitelerden geliyor.
Programlama hatası

Arama motoruna karşı açılan bu davanın, İngiliz hukuk tarihinin en büyük davası olabileceği düşünülüyor. 

Apple cihazlarıyla internete bağlanan kullanıcıların tepki gösterdiği olayla ilgili BT uzmanı Marc Bradshaw, kendi iPhone’undan veri toplamayı durdurmak adına Google’ın internet sitesindeki talimatları kontrol ettiğini, sonrasında Google’ın gizlilik ayarlarıyla oynandığını farkettiğini söyledi. İnternet devinin bu durum için programlama hatası olduğunu yorumlasa da, ortada herhangi bir tesadüfün bulunmadığını ifade etti.
Google, daha önce Apple’ın internet tarayıcısı Safari kullanıcılarından veri toplamayacağını dair bir güvence vermişti. 
Ancak şirket internet kullanıcılarının detaylı bilgilerini topladığı ve böylelikle onları reklamlarla bombardımana tuttuğu söyleniyor. 
Öne sürülen gizlilik ihlalinin, 2011 Eylül ve 2012 Şubat ayları arasında Apple bilgisayar, iPhone ya da iPad kullananların yanısıra Safari tarayıcısını kullanan herkesin etkilenmiş olabileceği belirtiliyor. 
Google, konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Buna benzer ABD’de geçen yıl sonuçlanan davada ise Google, yaklaşık 40 milyon TL (14,5 milyon sterlin) tazminat cezasına çarptırılmıştı.