Skip to main content

    Cisco araştırmasına göre her 10 gençten yedisi, okul ve işyerlerindeki BT uygulamalarını kişisel kullanım alışkanlıkları doğrultusunda değiştirmeye meyilli. Cisco Connected World Technology Report araştırması, 14 ülkede 2 bin 800’den fazla…

    Cisco araştırmasına göre her 10 gençten yedisi, okul ve işyerlerindeki BT uygulamalarını kişisel kullanım alışkanlıkları doğrultusunda değiştirmeye meyilli.
 
Cisco Connected World Technology Report araştırması, 14 ülkede 2 bin 800’den fazla üniversite öğrencisi ve genç çalışanın katılımıyla gerçekleştirilerek ikinci yıllık şirketlerin, artan ağ talepleri, mobilite yetileri ve güvenlik riskleri ortamında çalışanların ve işletmenin gereksinimlerini dengeleme mücadelesinde karşılaştıkları zorlukları değerlendirmek amacıyla yaptırıldı.
 
Raporda, internet ile büyüyen ve işyerinde kişisel internet kullanım alışkanlıklarını sürdürebilmeyi talep eden gençlerin, kurumlardaki BT kurallarını delmeye önceki nesillere kıyasla daha yatkın olduğu bildiriliyor. Gençler, komşunun kablosuz bağlantısından yararlanmak ya da başkasının cihazını izin almadan kullanmak gibi alışkanlıklarına da sahip oldukları ortaya çıkıyor.

Her üç çalışandan birinin (%36) BT departmanlarına saygı duyup duymadıkları sorusuna olumsuz yanıt verdiği hesaba katıldığında, BT politikalarının çalışanların sosyal medyaya erişim, istedikleri cihazların kullanımı ve uzaktan çalışma konusundaki esneklik taleplerinin dengelenmesi gerektiği görülüyor.
 
Raporda öne çıkan bulgular şöyle:

•    Üniversite öğrencilerinin yüzde 24’ü ve çalışanların yüzde 23’ü, 30 yaşından önce en az bir kez internet hırsızlığı mağduru olmuş.

•    Üniversite öğrencilerinin yüzde 33’ü online ortamda kişisel bilgilerini paylaşmakta sakınca görmüyor. 

•    Çalıştığı kurumdaki BT politikalarını bildiği halde ihlal edenlerin oranı yüzde 70. Bunun başlıca nedenleri arasında çalışanların aslında kötü bir şey yapmadıkları inancı (%33), işlerini yürütmek için bazı program ve uygulamaları kullanmaları gerektiği (%22), iş telaşı arasında BT politikalarını düşünecek zamanları olmaması (%18), kuralların esnek olmayışı (%16), unutmaları (%15) ya da yöneticilerinin onları takip etmiyor oluşu (%14) sıralanıyor. 

•    Katılımcıların yüzde 10’u, BT politikalarının iPad ve tablet kullanımını, yüzde 31’i ise Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerini engellediğini belirtiyor.

•   Üniversite öğrencilerinin yüzde 23’ü komşusundan internet bağlantısı ya da internete bağlı bilgisayarını kullanma izni istemiş; yüzde 19’u ise komşunun kablosuz bağlantısını izin almadan kullanmış; yüzde 19’u bağlantı olan mağazaların çevresine gitmiş ve yüzde 9’u da bir yabancıdan cep telefonunu istemiş.

•    Çalışanların yüzde 56’sı aile üyelerine, arkadaşlarına, mesai arkadaşlarına hatta tanımadıkları insanlara bilgisayarını kullandırtmış. Üniversite öğrencileri, risk almaya genç çalışanlardan daha fazla eğilimli. Üniversite öğrencilerinin yüzde 86’sı başkalarına bilgisayarlarını kullandırtmış.