Skip to main content

Gartner Inc., IT şirketleri ve kullanıcılar için 2012 ve sonrası için tahminlerini açıkladı. Bu tahminler, 2012 ve sonrasında iş yapma şeklini değiştirecek eğilim ve etkinlikleri gözler önüne seriyor.  Gartner’ın tahminleri,…

Gartner Inc., IT şirketleri ve kullanıcılar için 2012 ve sonrası için tahminlerini açıkladı. Bu tahminler, 2012 ve sonrasında iş yapma şeklini değiştirecek eğilim ve etkinlikleri gözler önüne seriyor.

 Gartner’ın tahminleri, IT sektörünün kendisini etkileyen etkenler üzerindeki kontrolündeki düşüşün de altını çiziyor.
David Plummer, Gartner’ın Yönetici Başkan Yardımcısı, ‘tüketicilik ve bulut bilişimine olan eğilimler, belirli IT sorumlulukların başkalarının konrolüne geçtiğinin göstergeleridir’ dedi. Plummer’a göre, 2012 yılında ilerlemek isteyen şirketler kendi içlerinde farklı aktiviteleri organize edebilme disiplinini edinmelidirler. Plummer, ‘ geleceğin IT şirketleri hem parası olanı, hem hizmeti verenleri, hem verilerin güvenliğini sağlayanları hem de IT kullanımının hızını kendi istedikleri şekilde ayarlamak isteyen tüketicilerin isteklerini koordine edebilmeliler’ diye açıkladı.

İşte Gartner’ın tahminleri:

1) 2015’e kadar, düşük maliyetli bulut hizmetleri, dış kaynak çalışanların gelirlerini yüzde 15 azaltacak.

Sanayileşmiş düşük ücretli IT hizmetleri (ILCS), IT hizmetlerinin ücretlendirmesi  ve değeri ile ilgili yaygın algıları değiştirecek. Düşük ücretli bulut hizmetleri, dış kaynak ihtiyaçlarını azaltarak, bu gelirin ciddi anlamda düşüşüne yol açacak.

2) 2013’de, tüketici sosyal ağlar ve 2014’de sosyal yazılım şirketlerinin yatırım balonu patlayacak.

Tüketici sosyal ağ alanlarındaki satıcıların, birbirleriyle sayılı bir izleyici kitlesi için yarış içindeler.  Şirket piyasalarına bakıldığında, küçük ve bağımsız sosyal ağ satıcıları belirli bir seyirci sayısına ulaşmak için mücadele ederken; Microsoft, IBM, Oracle ve Google gibi büyük satıcılar bu sosyal ağ piyasasına girebilmek için büyük çaba sarf ettiler. Özel şirketlerinin bazıları halka açılırken, piyasadaki fırsat ve hızlı büyüme potansiyeli azalınca, daha küçük ve bağımsız satıcıların yavaş yavaş yok olduğuna tanık olacağız.

3) 2016 yılına kadar, şirketlerdeki e.mail kullanıcıların yüzde 50’si, masaüstü bir ürün yerine,  bir browser, tablet veya mobil bir ürün kullanacaklar.

Email sistemlerinin satıcıların, oldukça hızlı bir şekilde büyümekte olan mobil cihazların popülerliği ile beraber, farklı cihazlar için mobil sağlayıcılar üretmesi beklenebilir. Mobil cihazların platform satıcıları için piyasa fırsatları büyük artış gösterecek. Aynı sağlayıcıların, anlık mesajlaşma, web konferansları, sosyal ağlar ve ortak çalışma alanları gibi farklı hizmetler sağlamaları için büyük baskı oluşacak.

4) 2015 yılına kadar, akıllı telefon ve tabletleri hedefleyen mobil uygulama geliştirme projeleri, yerli PC projelerini 4’e 1 oranında geçecek.

Gelecek dört sene için, akıllı telefon ve tabletler, net büyümenin yüzde 90’ını sağlayacak. Bunun yanı sıra, büyümekte olan platform uygulama kapasitesi de tüm cep telefonları için yeni girişim alanları sağlayacak. Bu girişim alanlarının özellikle cep telefonlarının konum, varlık ve sosyal bilgileri ile bütünleştirecek olanları önemli olacak.

5) 2016 yılına kadar, şirketlerin yüzde 40’ı, herhangi bir bulut hizmeti kullanmadan önce, bağımsız bir güvenlik testinin kanıtını ön koşul yapacaklar.

Şirketler, bulut bilişiminin sağladığı kolaylığı oldukça olumlu olarak değerlendirmenin yanı sıra, bulut hizmetlerinin güvenlik tehditlerini de değerlendirmeleridir. Üçüncü kişilerin test etmelerine karşı, denetim sertifikaları geçerli birer alternatif olabilecekler. Böylelikle şirketler, bulut sağlayıcılarının bir denetim sertifikası ile yetinebilecekler.

6) 2016 yılının sonunda, Global 1000 şirketlerinin yüzde 50’si müşteri-duyarlı verilerini kamusal bulutlarda saklamış olacak.

Global ekonominin karşı karşıya kaldığı maddi baskı yüzünden, şirketler, operasyon maliyetlerini düşürerek etkinliklerini uygun bir hale getirmek zorunda kalıyorlar. Bu sebepten ötürü, şirketlerin yüzde 20’den fazlası şimdiden müşteri duyarlı verilerini bu özel veya kamusal bulut sağlayıcılarında saklıyor.

7) 2015 yılına kadar, şirketlerin IT giderlerinin yüzde 35’i, IT departmanlarının bütçelerinin dışında idare edilecek.

Gelecek nesil dijital şirketler artık teknoloji ihtiyaçlarını kendi IT departmanları ile sınırlandırmayacak. CIO’lar, gündemdeki bütçelerinin farklı iş alanlarına kaydıkları görebilecek. Bazı durumlarda ise, IT projeleri, farklı iş projeleri şeklinde yeniden tanımlanacak.

8) 2014 yılına kadar, Amerika’da tüketilen Asya kaynaklı tamamlanmış ürün ve hizmetlerin yüzde 20’si, Amerika’ya kayacak.

Amerikan pazarına hizmet veren bir sürü şirket, siyasal, çevresel, ekonomik ve tedarik zinciri riskleri yüzünden tedarik kaynaklarını Asya’dan Amerika’ya doğru kaydırıyor. Kaynaklarının çoğu işgücünden oluşan şirketler için, petrol fiyatlarının artması ve dış ülkelerde yükselen maaşlar, yavaş yavaş maddi tassarrufu azaltmaya başlatan önemli faktörlerden birkaçı.

9) 2016 yılı boyunca, yeni güvenlik açıklarının keşfiyle beraber, sanal suçların maddi sonuçları her sene yüzde 10 oranında artacak.

Bulut hizmetlerinin ihtiyaçlarını karşılayan IT sağlayıcı metotlarla beraber, ortaya çıkan yeni yazılım güvenlik açıkları ortaya çıkacak. Yeni güvenlik açıkları doğrultusunda, başarılı sanal saldırılar, maddi sonuçlarda bir artışa yol açacak.

10) 2015 yılına kadar, bulut hizmeti fiyatlarının yüzde 80’i, küresel enerji ücreti içerecek.

Yenilenen enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar, pahalı olmaya devam ettiği için vergi için sübvansiyonlar uzun vadede çözüm olamıyor. Bazı bulut veri merkezi hizmet sağlayıcıları, ücret paketlerinde bu enerji vergisini almaya başladılar bile. Bu eğilim, rekabet baskısı ile hizmet sağlayıcılarının çoğunda ortaya çıkmaya başlayacak.

Kaynak: itbusinessedge.com