Skip to main content

Facebook, Teyit.org ile birlikte hayata geçirdiği haber doğrulama programına getirdiği güncellemeleri paylaştı.

Asılsız haberlerle mücadele konusuna büyük önem veren ve Mayıs ayında üçüncü taraf haber doğrulama programını teyit.org işbirliğinde Türkiye’de de hayata geçiren Facebook, bu konuda küresel çapta yaptığı çalışmalarla ilgili önemli güncellemeler paylaştı:

Üçüncü taraf haber doğrulama programının yeni ülkelerde uygulanmaya başlaması: Facebook, geçtiğimiz baharda başlattığı ve şimdiye kadar 14 ülkede uygulamaya konulan üçüncü taraf haber doğrulama programını yıl sonuna kadar başka ülkelerde de hayata geçirmeyi planlıyor. Bu program kapsamında sertifikasyona sahip bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşları, Facebook’taki haberlerin doğruluklarını kategorize ederek asılsız olarak işaretlenen haberlerin sayısının yüzde 80 oranında azaltılmasına yardımcı oluyor.

Fotoğraf ve video doğrulama testlerinin daha çok ülkede uygulanması: Asılsız haberlerle mücadele etmenin en büyük zorluklarından biri, bu haberlerin birçok farklı içerik türünde ve farklı ülkelerde ortaya çıkmaları. Bu soruna bir çözüm bulmak isteyen Facebook, fotoğraf ve video doğrulama testlerini uyguladığı ülke sayısını dörde çıkardı. Bu testler hem değiştirilmiş (örneğin gerçekte olmayan bir şeyi olmuş gibi gösterecek şekilde düzenlenen videolar) hem de bağlamı dışında kullanılmış (örneğin geçmişte olan bir felakette çekilen fotoğrafın günümüzde yaşanmış başka bir olayda kullanılması) fotoğraf ve videoları kapsıyor.

Haber doğrulamanın etkilerini artırmak için yeni teknolojilerin kullanılması: Her gün bir milyardan fazla içeriğin paylaşıldığı platformda üçüncü taraf haber doğrulayıcıların her bir içeriği gözden geçiremeyeceğinin bilincinde olan Facebook, asılsız haberleri belirlemek ve bu haberlere karşı geniş ölçekte harekete geçmek için yeni yöntemler geliştiriyor. Bunlardan biri olan makine öğrenmesi, Facebook’un asılsız olduğu anlaşılan haberlerin benzerlerini tespit etmesine yardımcı oluyor. Facebook ayrıca, birçok teknoloji şirketi ve haber doğrulama kuruluşu için açık bir kaynak görevi gören Schema.org’un İddia İnceleme (Claim Review) sayfasını kullanabilmek için halihazırda işbirliği yaptığı üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşlarıyla çalışmaya başlayacak. Bu, üçüncü taraf haber doğrulayıcıların kategorizasyonları Facebook’la paylaşmasını kolaylaştırırken aynı zamanda Facebook’un, özellikle kriz anlarında daha hızlı aksiyon almasına da yardımcı olacak.

Yeni tür tekrarlayan suçlulara karşı harekete geçilmesi: Facebook sürekli olarak asılsız haber paylaşan sayfaları ve alan adlarını belirlemek için haber doğrulama kuruluşlarının kategorizasyonlarını kullanıyor ve daha sonra bunların yayılmalarını ve maddi gelir elde etmelerini engellemek için harekete geçiyor. Facebook artık kamuyu ilgilendiren konularda yabancı müdahalelerin engellenmesine yardımcı olmak adına başka ülkelerde maddi fayda sağlamak amaçlı aldatmaca haber yayması olası olan yabancı sayfaları makine öğrenmesini kullanarak belirlemeye ve kaldırmaya başlayacak.

Akademisyenlerle işbirliği yaparak ölçümleme ve şeffaflığın iyileştirilmesi: Facebook, Nisan ayında sosyal medyanın seçimler ve genel olarak demokrasi üzerindeki rolü üzerine bağımsız araştırmalar yapılmasına yardımcı olacak yeni bir inisiyatifi duyurmuştu. Seçim araştırma komisyonu şu anda eleman alma ve tamamıyla bağımsız hale gelmek için yasal ve kurumsal prosedürleri tamamlama sürecinde. Önümüzdeki haftalarda komisyon websitesini yayına alacak ve Facebook’taki yanlış haberlerin miktarını ve etkilerini ölçmek için ilk araştırma teklif çağrısını yapacak.