Skip to main content

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, teknolojinin Sözlük’e nasıl yansıdığını anlatıyor

Türkiye, 2016’yı epey hareketli bir gündemle geride bıraktı. Tabii, bu gündem Ekşi Sözlük’e de yansıdı ve  Suser’lar (Sözlük kullanıcıları) gündemi kendi bakış açılarına göre yorumladı. Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, teknolojinin Sözlük’e nasıl yansıdığını anlatıyor.

Ekşi Sözlük 17 yıllık muazzam bir bilgi hazinesi, daha da önemlisi Türkiye’nin kolektif hafızası.

Dünyanın her yanına yayılmış 75 binden fazla aktif yazarının içerik oluşturduğu Ekşi Sözlük’te şu an 27 milyondan fazla içerik (Sözlükçüler arasında “entry” olarak anılıyor) yayında. Sadece 2016’da girilen içeriğin sayısı 3 milyonun üzerinde.

Gözünüzde canlandırabilmeniz açısından, sadece bu sene Ekşi Sözlük’te üretilen içerik üçbinbeşyüz kitap dolusu!

İşte bu milyonlarca içerik, her ay 22 milyondan fazla farklı kullanıcı tarafından yıl boyunca toplam -dile kolay- 4,5 milyardan fazla kez görüntülendi bu sene. (Google Analytics verileri)

2016’nın en güzel yeniliği Ekşi Sözlük’ten seçip, derlediğimiz içerikleri farklı ve güzel bir okuma deneyimiyle okuyucuya sunduğumuz Ekşi Şeyler oldu. Ekşi Şeyler de Ekşi Sözlük’ün yolunda ilerliyor. Özellikle sosyal medya etkileşiminde boynuz kulağı geçer dedirtmeye başladı şimdiden.

Ülkemizin ve dünyanın gündemi olan her gelişme muhakkak yer buluyor Ekşi Sözlük’te ama Digital Age’e uygun olarak, dijital dünyaya ilişkin gündem olmuş başlıklar üzerinden Ekşi Sözlük 2016 Dijital Gündemini çıkarmaya çalıştık. Gündeme girmiş başlıklar tırnak içinde belirtildi.

Suser’ların LÖSEV’e bağış kampanyası

Güzel bir sosyal sorumluluk girişimiyle başlayalım. PayPal’ın Türkiye’de faaliyetlerini durduracağını açıklaması üzerine sözlük yazarları hesaplarında kalan paraları LÖSEV’e bağışlama kampanyası düzenlediler. “paypal hesaplarımızla lösev’e bağış kampanyası” başlığı altında organize olan yazarlar 24 saat içinde 126 bin TL bağış toplanmasına vesile oldular.

Yapay zekâ ve robot teknolojisi uzak geleceğe ilişkin öngörüler olmaktan çıktı, özellikle robot teknolojisindeki gelişmeler ümit verici olmakla korkutucu olmak arasında bir yerlerde diyebiliriz. “boston dynamics” ve ünlü engel tanımaz robotu “bigdog” gündemi işgal eden konulardan oldu. Türkiye’den de cılız da olsa bir karşı atak gelmedi değil: “türk mühendislerin transformers robotu yapması” gündeme giren konulardan oldu.

Bütün bu gelişmeleri dizi sektörü göz ardı etmedi tabii ki. Geçen sene ilk sezonu gösterilen “humans” ikinci sezonunda da Ekşi Sözlük kitlesini kendine hayran edemedi ama yine yapay bilinç konusunu işleyen “westworld” Ekşi Sözlük’ü tam anlamıyla salladı. Teoriler havada uçuştu, Ekşi Şeyler’de konuya ilişkin 4 ayrı içerik yayımlandı. Westworld’ü gerçekçi dijital gelecek öngörüleriyle “black mirror” takip etti.

Ortaokul ve liselere programlama dersi getirilmesi çok konuşuldu

Biz robotların birey olarak tanımlanmalarına ilişkin geleceğe dair sorunları takip ederken, bizim yaşadığımız dünyanın/evrenin gerçekliğini sorgulayan konular da gündeme girdi: “evrenin simülasyon olduğunun kanıtı” ve “matrix’te yaşama ihtimalimiz %50” bu iddiaların konuşulduğu başlıklar oldu.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, “94 ışık yılı uzaktan gelen çok güçlü sinyal” tespit edildiği haberi gündem oldu.

Bir yandan “27 eylül 2016 elon musk mars programı açıklamaları” başlığında insanlığın dünyadaki geleceğini tartıştık, diğer yandan dijital dünyaya adapte olmayı reddeden bir apartman yöneticisinin tek tek, ağ adı vererek Wifi avına çıkmasını konuştuk: “modemlerin geceleri kapatılması hakkında kararname”

Sancılı bir geçiş dönemi yaşadık, toplantı saatlerimiz bilgisayarlarımızda farklı, telefonlarımızda farklı göründü, “kış saati uygulamasının kaldırılması” uzun süre gündem oldu. Bu konu hâlâ neredeyse her gün konuşulan, tartışılan bir konu olmaya devam ediyor Ekşi Sözlük’te.

Geç de olsa “ortaokul ve liselere kodlama dersi getirilmesi” haberi endişeli bir beğeniyle karşılandı.

Yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik ve adres bilgilerinin internette yayınlanması “turkish citizenship database” ve “thanksgiving.epicm.org” başlıklarıyla gündeme oturdu.

Siyasî gelişmelerin sosyal medyadaki yansımaları nedeniyle uygulanan vpn engellemeleri “vpn servislerine erişimin engellenmesi” ve “4 kasım 2016 vpn erişim yasağı” başlıklarında tartışıldı.

Ekşi Sözlük ziyaretçileri arasında Android işletim sistemi kullananlar iOS kullanıcılarının 2 katı. Ama içeriklere baktığınızda Apple ürün ve işletim sistemlerinin her zaman daha fazla konuşulduğunu görebilirsiniz.

Google Translate’teki iyileştirmesi yorumlarının Google’a iletildiğini duyduk

Bu sene de “apple airpods”, “ios 10”, “macos sierra” ve “iphone 7” en çok konuşulan Apple ürünleri oldu. Apple ürünleri kadar açıklamalarıyla da gündeme oturan bir firma. “apple’ın siyah iphone7’yi kılıfla kullanın demesi” tartışılmasa olmazdı.

Android cephesinde ise “google pixel” ve “samsung galaxy note 7” gündemde yer buldu.

Netflix’in Türkiye’ye gelmesi heyecan yarattı, konu “netflix” ve “netflix türkiye” başlıklarında konuşuldu. Sözlükçülerin favori hizmetlerinden “spotify” ise her zaman olduğu gibi yine gündemdeydi. Bir diğer sevilen marka olan Steam’in geleneksel yaz indirimi bu sene “steam summer sale 2016” başlığında konuşuldu. Google’ın “google translate” servisinde yapılan iyileştirme anında fark edildi ve çok beğenildi. Hatta Ekşi Sözlük’teki olumlu yorumlar o kadar etkili oldu ki, Google çalışanlarının bu yorumları Google Translate ekibiyle paylaştığını öğrendik.

Lokasyon bazlı oyunlar ve sanal gerçeklik hayatımıza iyiden iyiye girmeye başladı. Oyun meraklılarının ağırlıkla konuştukları konular “pokemon go”, “oculus rift” ve “playstation vr” oldu. Aynı kesim bir yandan da “cpu hızında sona yaklaşılması” hususunda fikirlerini çarpıştırdılar.

2017’de ayda 24 milyondan fazla internet kullanıcısı dünyayı Ekşi Sözlük yazarlarının gözünden takip edecek Hedefimiz, kullanıcı ve yazarlarımızın Ekşi Sözlük deneyimlerini geliştirecek yeniliklerle bu keyfi arttırmak.