Skip to main content

Geçtiğimiz hafta dijital pazarlama ve teknoloji dünyasında olup biteni yeni haftaya başlamadan sakin kafayla şöyle bir hatırlamak, bir anlamda dijital hafızayı tazelemek için haftanın öne çıkan haber başlıklarına bir göz atalım

İş ve günlük hayatlarımızda yaşadığımız dijital dönüşümün bizlere kattıklarını teraziye koyduğumuzda elbette pozitif tarafı daha ağır bassa da, dijitalle hayatımıza giren bazı değişiklerin iyi mi kötü mü olduğuna zaman içerisinde karar vereceğiz. Örneğin internet teknolojilerinin etkisiyle tüketimin her anlamda giderek kazandığı hız, bizleri “dün ne yediğini unutan” önüne “yeni nesil” sıfatını yapıştırdığımız varlıklar haline getirdi. Sahip olduğumuz onlarca şifre, sosyal ağ hesapları, e-mailler vb. derken adına “Big Data” dediğimiz bu bilgi okyanusunda çoğumuz iyi bir düzen ve bir arşiv inşa edemeyip hasbelkader dijital yaşam sürecini döndürüyor. Bu sadece bireyler nezdinde değil bazı kurumlar için de geçerli. Sözüm ona herkes günü kurtarma peşinde ve arkasına dönüp bakanımız az. “Geçen hafta ne olmuştu?” sorusu soran ancak işi geçen haftaya düşenin defterinde peyda oluyor. Google hafızalı, annesinin babasının telefonunu ezbere bilmeyen neslin ihtiyacı olduğu kadar hayatının odağına koyduğu işinden kafasını kaldırmaya fırsat bulamayan herkes için en azından son bir haftada olup biteni yeni haftaya başlamadan sakin kafayla şöyle bir hatırlamak, bir anlamda hafızayı tazelemek; acımasız pazartesiye gardımızı alabilmek adına kıymetli. Biz de bundan yola çıkarak dijital dünyada geçtiğimiz hafta yaşananların özetini bundan böyle pazar günleri sizlerle paylaşıyor olacağız.

Haberlerin Twitter performans değerlendirmesi Somera’dan

Benzer içeriklerden farklı olarak bu çalışmada; yeni nesil sosyal medya araştırma çözümleri sunan Somera’nın bizler için Twitter’da son bir haftanın en çok gündem yaratan haberler içerisinde yaptığı değerlendirmeden yola çıkacağız. Buradaki analiz şekline kısaca değinmek gerekirse; Somera, ilgili haberlerin sosyal medya performansını haberin içeriğine dönük olarak oluşturduğu keyword’ler üzerinden gerçek veya tüzel kullanıcılar tarafından atılan tweet’leri sayarak, ilgili haberin sosyal medya performansını ölçümlüyor. Ölçüme katılmak için atılan tweet’in haberden bahsetmesi, habere referans vermesi veya yorum yapması yeterli.

#Dijitaldegeçenhafta’nın gündemi

Malum bugün Tüm Türkiye genel seçimlere kilitlenmiş durumda. Gelenekselden sosyal medyada tüm mecralarda ana gündem seçimler. Önceki haftalardan hatta aylardan itibaren sürekli gündemin üst sıralarında yer alan seçim gündemi haliyle geçen hafta konvansiyonel mecralarda olduğu gibi dijitalde de üretilen, paylaşılan içerikleri etkiledi. Bu etkinin neticesinde Somera verilerine göre geçtiğimiz hafta Twitter’da en fazla konuşulma hacmi yaratan haber Facebook’un Türkiye’deki genel seçimler kapsamında “Oy Veriyorum” butonunu devreye sokacağını duyurması oldu.

Facebook’un oy veriyorum butonu Twitter’da gündemin tepesinde

Bu haber hakkında 2 bin 670 tweet atıldı. Bu özelliği kısaca hatırlamak gerekirse; Facebook kullanan insanların, hayatlarını doğrudan etkileyen kararlar veren liderler ile daha kolay bir biçimde etkileşimde bulunmalarına yardım ediyor ve Facebook’un dünyayı daha açık ve birbirine bağlantılı hale getirme misyonunun bir parçasını oluşturuyor. Bugün Facebook’a giriş yapan seçmenler Haber Kaynaklarının en üstünde bir mesaj gördüler. Bu ikona tıklayan kullanıcılar, kime oy verdikleri bilgisini girmeden, Facebook arkadaşlarına seçimlerde oy kullandıklarını duyurdular. Uygulama, aktif olduğu ilk iki saat içinde 150 bin kişiye ulaştı. Sabah saatlerinde ise 600 binin üzerinde kişi, “oy veriyorum” butonuna tıkladı.

Periscope hem Türkçe hem gündem oldu

Twitter’da gündemin 2 numaralı haberi bu sefer yabancıya gitmedi. Yakın zamanda Andorid kullanıcılarının yüzünü güldürerek Android uygulamasını duyuran Periscope geçen hafta bir başka güncelleme duyurusu yaptı ve birçok farklı özelliğe kavuştu. Bunlardan birisi de artık Türkçe olması. Bu haber Somera verilerine göre Twitter’da 1163 defa paylaşıldı ve haftanın en iyi ikinci hacmini yarattı. Uygulamanın iOS versiyonuna gelen güncelleme ile Periscope’u daha yetenekli yapan özellikleri kısaca hatırlayalım: Güncellemeler sonrasında uygulamanın ‘global’ bölümüne girdiğinizde, artık interaktif bir harita aracılığıyla canlı yayınları keşfetme imkanınız var. Bu özellik ile lokasyon bilgisiyle birlikte en yeni yayınları görüp, bir dahaki seyahatinizde nereye gideceğinize dair başka seçenekler elde edebiliyorsunuz. Periscope artık içinde Türkçe’nin de olduğu 29 dilde mevcut. Güncellemeler ile yayın yaptıktan sonra yükleme yapmak artık replay için bir zorunluluk olmaktan çıktı. Artık replay’leri ana sayfanızdan doğrudan silebilirsiniz. Artık izlediğiniz canlı bir yayını veya replay’i Twitter’da link ile birlikte paylaşabilirsiniz. Gördüğünüz muhteşem yerleri, insanları ve her şeyi paylaşabilmenizi istiyoruz.

Windows 10’un çıkış tarihi gündemin üçüncü sırasında

Haftanın üç numaralı en çok konuşulan haberi hakkında atılan 423 tweet ile Windows 10’un 29 Temmuz’da piyasa çıkacak olması. Haberin detayını hatırlarsak; Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1 1 kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulacak olan Windows 10, daha kullanışlı, daha kişisel ve eğlenceli bir deneyim ile adından söz ettirecek. Ayrıca, Windows 10, kullanıcılara tabletten telefona, dizüstü bilgisayardan masaüstü bilgisayara ve hatta XBOX’a kadar tüm cihazlarda aynı deneyimi sunacak ve tüm cihazlar için tek platform olarak çalışacak.

Somera ile analiz için paylaştığımız 10 başlıktan kalanlar arasındaki sıralamayı da bulacağınız tabloyu aşağıda paylaşıyoruz;