Skip to main content

Geçtiğimiz hafta dijital pazarlama ve teknoloji dünyasında olup biteni yeni haftaya başlamadan sakin kafayla hatırlamak isteyenler buraya. Temmuz ayının son haftasında dijital dünyanın Twitter’da en çok konuşulan 3 başlığı; Windows 10’un piyasa çıkışı, Yemeksepeti CEO’sunun çalışanlarına dağıttığı 27 milyon dolar ve 4G ihalesinin değişen şartnamesi.

Geldi, geliyor derken Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 geçtiğimiz hafta piyasaya çıktı. 190 ülkede sunulan Windows 10 sadece 1,5 günde 14 milyon cihaza ulaştı ve çok büyük ilgi gördü. Türk kullanıcılarının da merakla beklediği Windows 10 sosyal meydada haftanın en çok konuşulan başlığı oldu. Yeni işletim sisteminin piyasaya çıkışı ve kısa sürede ulaştığı rekor cihaz sayısı ile ilgili Twitter’da 4 bin 683 tweet atıldı. Windows 7 Home ve Pro ile Windows 8 kullanıcısı iseniz ücretsiz olarak sisteminizi Windows olarak güncelleyebiliyorsunuz. Kurumsal taraftaki kurumların dün(1 Ağustos) itibariyle başladığını, cihaza göre ücretsiz yükleyip yükleyemeyeceğinizin değişeceğini belirtelim. Ücretsiz yükleyemeyecekler için lisans ücretleri 119 dolardan başlıyor. 3 yıl içerisinde 1 milyar kullanıcıya ulaşması beklenen Windows 10’la birlikte Microsoft pek çok yeniliği de beraberinde kullanıcılarına sunuyor.

Windows’çular gözünüz aydın, başlat menüsü döndü

Windows 10’un en önemli yanı aslında PC, laptop, akıllı telefon, 2’si 1 arada bilgisayar, XBox One, Holo Lens ve Rasperry Pi gibi değişik cihazların ortak kullanacağı bir platform olması. Diğer yeniliklere bakacak olursak; Metro arayüzünde kullanıcılara sıkıntı çıkaran başlat menüsü yeni işletim sistemiyle geri geri döndü. Windows 10’la birlikte gelen Microsft’un Siri’ye rakip olacak dijital asistanı Cortana şimdilik sadece İngilizce ve Çince’den anlıyor. Tarayıcı pazarında çok kan kaybeden Microsoft Windows 10’da karşımıza Microsoft Edge ile geliyor ve tertemiz bir sayfa açıyor. Edge web’de arama, okuma, sayfa üzerine not alma ve paylaşma imkanı sağlıyor. Bu yenilikler dışında; dokunmatik ve masaüstü cihazlar arasında kolayca geçiş yapabilmenize yarayacak Süreklilik modu, e-dolandırıcılık sitelerini engelleyen Smart Screen, şifre kullanılmadan biyometik yöntemlerle güvenli bir oturum açma imkanı veren Windows Hello. Windows 10 sürümünü indirmek için buraya tıklayın, bahsetmediğimiz ve bahsetmediğimiz tüm yenilikleri keşfedin.

Bu başarı hepimizin dedi, parayı çalışanlarına dağıttı

Haftanın sosyal medyaya damgasını vuran ikinci haberi Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’ın Yemeksepeti’nin Delivery Hero’ya satışıyla ilgili Hürriyet’ten Ayşe Arman’a verdiği röportajda satışla ilgili paylaştığı ilginç detay oldu. Nevzat Aydın, satıştan payına düşen paranın 27 milyon dolarını şirketin 114 çalışanına dağıttığını açıkladı. “Ortada bir başarı varsa bunu her beraber gerçekleştirdik” diyen Aydın, bu hareketle Türkiye’deki patronlarla kötü örnek olduğunu da esprili bir şekilde röportajda belirtmiş. Türkiye’de bir ilk olan bu olay Twitter’da 2 bin 541 defa paylaşıldı.

4G ihalesinin şartnamesi değişti

Haftanın 3 numarası yılan hikayesine dönen 4G ihalesinin şartnamesindeki değişiklik oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Dr. Ömer Fatih Sayan, 26 Ağustos’ta yapılacak 4G ihalesinin şartnamesinde değişiklik yapıldığını belirterek, “Değişikliklerin ardından bu ihaleyle Türkiye’de kamuoyunda bilinen adıyla 4G teknolojisiyle hizmete başlanacak. 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önü açılacak” dedi. Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda 4G olarak tabir edilen IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Yetkilendirmesi İhalesinin 26 Ağustos’ta yapılacağını anımsattı. Sayan, özellikle tüketicilere yönelik olmak üzere ülkenin elektronik haberleşme sektöründeki tüm paydaşların azami ölçüde yararı gözetilmek suretiyle IMT yetkilendirmesinde değişiklikler yapıldığını söyledi. 4G ihalesini büyük bir sabırsızlıkla bekleyen Türk sosyal medya kullanıcıları ise bu haberle ilgili Twitter’da 2 bin 42 adet paylaşımda bulundu.

Haftanın öne çıkan diğer haberlerinin Twitter’daki konuşulma hacimlerini merak edenler için Somera’nın Digital Age için yaptığı analizin tamamını paylaşıyoruz.