Skip to main content

Etkileyici bir LinkedIn profili nasıl hazırlanır? İşte mevcut potansiyelinizi fark edilir hale getirmeniz için ipuçları…

Yetenek ve deneyimlerinizi içeren, bizi iş dünyasındaki diğer insanlara bağlayan LinkedIn her ne kadar diğer sosyal ağlardan vakit bulamadığımızdan ötürü hiçbir zaman sık kullandığımız bir platform olamamış olsa da bu mecrada güncel bir profil sahibi olmak kariyerimiz açısından son derece önemli. Çünkü Linkedin profiliniz ne kadar iyi olursa online dünyadaki görüntülenmesi artacak bu sayede potansiyel işverenlerin daha çok dikkatini çekiyor olacaksınız. Peki iyi ve etkin bir LinkedIn profili için ne yapmak gerekiyor?

1. Tüm deneyim ve yeteneklerinizi içermeli
LinkedIn profiliniz bir anlamda online özgeçmişiniz. Bu nedenle bir bütünlüğü olmalı ve sizinle ilgili birçok detaya sahip olmalı. Özgeçmişinizdeki tüm deneyim ve yetenekler LinkedIn profilinizde yer almalı. Bununla birlikte LinkedIn profilinize fotoğraf ekleyebilirsiniz ancak fotoğrafın fazla gündelik olmamasına dikkat edin. Profilinizin dışarıdan nasıl göründüğüne de bakmayı unutmayın. Ayrıca URL’nizi özelleştirerek paylaşması kolay bir link de elde edebilirsiniz. Ek olarak eğer mümkünse kendi isminizi kullanın derim.

2. Linkedin profil özetini atlamayın
LinkedIn profilinizin özet kısmı yeteneklerinizi ön plana çıkarmak için harika bir fırsat. Sertifika, dil ve diğer yetenekleriniz mutlaka bu kısımda yer almalı. Profiliniz ne kadar iyiyse fark edilme olasılığınız o kadar artacaktır. Bununla birlikte mutlaka bir sektör seçin, çünkü işverenler aramayı buna göre yaparlar.

3. CV’nizdeki her ayrıntı profilinizde olmalı
Linkedin profilinizin sizin online CV’niz olduğuna göre CV’nizde yer alan tüm eğitim bilgileriniz ve iş deneyimlerinizin burada yer alması gerekli. Bunun için CV’nize göz gezdirip burada yer alan bilgileri hızlıca LinkedIn profilinize aktarabilirsiniz.

4. Profil yorumları önemli
Birlikte çalıştığınız kişilerin sizin hakkınızdaki yorumları oldukça önemlidir. Çünkü potansiyel bir işveren için LinkedIn yorumları referans niteliğinde. Yorum almanın en kolay yolu ise birileri için yorum yapmak. Çünkü insanlar kendileri hakkında yapılan güzel yorumlardan memnun olur ve karşılığını vermek isterler. Ancak tanımadığınız insanlardan sizin için yorum yapmalarını da istemeyin.

5. İşvereni kendine çeken alan; yetenekler
Yetenek kısmı profilinizin önemli bir parçası. İşverenlerin sizi bulabileceği ve bağlantılarınızın sahip olduğunuz becerileri görebileceği kısım. Araştırmalara göre profiliniz yetenekleri içerdiğinde görüntülenme olasılığı %13 oranında artacaktır.

6. Gönüllü çalışma deneyimi işe alımlarda tercih sebebi
Gönüllü çalışma deneyimi de işverenler açısından ücretli çalışma kadar önemli. Araştırmalara göre iş profesyonellerin yüzde 50’si gönüllü çalışmanın ücretli çalışma kadar önem taşıdığı görüşünde. Yöneticilerin %20’si ise iş alımlarında kişinin gönüllü çalışma deneyimi olup olmadığını göz önünde bulunduruyor.

7. Ek bilgiler kısmını efektif kullanın
LinkedIn ek bilgiler kısmını şirket, web sitesi, blog, Twitter hesabı ve kendinizle ilgili profesyonel bilgilerin yer aldığı diğer bağlantıları paylaşmak için kullanın.

8. Patronundan gizli iş arayanlar için
Eğer iş arıyorsanız ve yöneticinizin de bundan haberdar olmasını istemiyorsanız aktivite bildirimlerinizi kapatabilirsiniz. Bunun için ayarlara girin, güvenlik kısmındaki aktivite paylaşım sekmesini kapalı hale getirin. Öte yandan güncellemelerinizi kimin göreceğini sınırlandırmanız da mümkün. Listeden istediğiniz kişi grubunu seçebilir ya da kimsenin görmesini istemiyorsanız sadece ben seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

9. Profilinizde bunlara yer yok
Bir LinkedIn profili oluştururken yapmamanız gereken en önemli şey sıradan bir profil oluşturmak. Bunun için herkesin kullandığı, klişeleşmiş kişisel özelliklerden uzak durmanız en iyi yol açacaktır. Örneğin motivasyonu yüksek, yaratıcı, seyahat edebilir, problem çözme yeteneğine sahip gibi çok sık kullanılan yeteneklerden uzak durmakta fayda var.