Skip to main content

İşinin odağında teknoloji ve dijital olan sektörün değerli isimlerine çocuk yetiştirirken teknoloji kullanımının ideal dozunu sorduk ve kendi hayatlarından yola çıkarak reçeteler paylaşmalarını istedik..

Çocukların dünyaya açılan penceresi mobil; ancak kontrollü olmak lazım

Fırat Ertem, Mr. Lama CEO

Bizim evdeki reçetemiz şöyle; Günde 15 dakikalık aralıklarla 30-60 dakika tablet kullandırabiliriz. Tatillerde bu biraz kısa gelecektir. Tatillerde sabah 1 saat, aksam 1 saat olabilir gene 15 dakikalık dilimlerde. Bunu aşacaklarsa, eğitici öğretici bir uygulama olması lazım. Salt çizgi film, çizgi dizi izlemek pek anlamlı değil. Yaratıcılığı destekleyen uygulamalar pozitif etkiliyor. Ayrıca çocuğun özgüvenini destekliyor. Oyunların eğitici öğretici olanları da aynı şekilde. Özetle; yolculuk sırasında, bazen ev dışında yemekte, okul sonrası eve gelince izin verenlerdenim. Çünkü aynı paketli gıda konusu gibi servisteki arkadaşı paketli gıda ikram edeceği gibi tabletiyle, telefonuyla uygulama gösterebiliyor. Başkasından göreceğine, anne-baba kontrolünde kaliteli içeriklerle temas etmesini sağlamalıyız.

Nuran Bıçakçı Arcan

SAS Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Avrupa Bölgesi Pazarlama Direktörü

Bizim evde tablet yasak değil ama bir kısıtımız var

Çocuklarımız bizleri örnek alıyor. Masada yemek yerken, evde hep birlikte otururken sürekli elindeki cep telefonuna bakan anne-baba, oldukça kötü örnek teşkil ediyor. Ben de bu hataya zaman zaman düşmekle birlikte, kendimi çok dikkatli olmaya zorluyorum. Bizim evde tablette oyun oynamak yasak değil ama elbette bir zaman kısıtımız var. Diğer yandan oyun oynarken onun dalıp gitmesine izin vermiyoruz. “Hadi bize anlatsana bu oyunu, kim yeniyor, ne yapmak lazım,” gibi sorularla bir anlamda hayattan kopmasına engel oluyoruz. Bence bu çok önemli. Çocuk gerçek dünyadan ve onunla iletişimden kopmamalı. Bu şekilde yönettiğiniz sürece bence bir sorun yok. Böylece çocuk yeni “dijital çağ kafası” ile yetişiyor, geleceği için doğru bir oryantasyon alıyor. Şu anda evde arkamdan dolaşıp “Merhaba Nurcan. Nasılsın?” diyen bir Dash Robot var. Ona bunu yaptıran, 7 yaşındaki oğlum. Farkında olmadan kodlama mantığını öğreniyor. Şu an için sadece bir oyun gibi görünse de aslında oyun olmanın çok ötesinde.

Başak Taşpınar Değim, armut.com CEO’su

Çocuklarımızın erken yaştan kodlama öğrenmesini teşvik ediyoruz

Bu neslin çocukları dijital bir dünyanın içine doğdular ve dijital dünyayı keşfetmek onlar için konuşmayı öğrenmek kadar doğal. Yine de özellikle belli bir yaşa kadar çocukların gelişimini doğru sürdürebilmek için, teknolojik ürünlerle etkileşimlerinin anne babalar tarafından kontrollü ve sınırlı gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz iki çocuğumuzun da özellikle 3 yaşına kadar tablet, TV ve telefona erişimini oldukça limitli tuttuk.  Bu yaştan sonra ise daha eğitici ve gelişimlerine pozitif yönde katkısı olabilecek uygulamalar, TV programlarıyla kontrollü olarak izin veriyoruz. Okul zamanı özellikle belli zamanlarda dijital haklarının olduğunu biliyorlar. Bunu da Screen Time isimli bir uygulamayla takip ediyoruz. Ayrıca onların erken yaşta kodlama öğrenmesini teşvik ediyor, daha teknolojik bir geleceğe bilgi ve donanım açısından hazır olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Gökhan Arıksoy, Metric Genel Müdürü

Çocukları kendi neslimizin alışkanlıklarına göre yetiştiremeyiz

Bir çocuğa bilgisayarı yasaklamak birçok soruna sebebiyet verebilir. Çocukları kendi neslimizin alışkanlıklarına göre yetiştiremeyiz. İnternete erişimi yasak olan bir çocuk arkadaşları arasından ayrışarak sorun yaşayabilir ve kendini eksik hissedebilir. Böyle bir durumda yasakçı anne babaya karşı da öfke geliştirecektir. Bir çocuğun günde kaç saat teknolojik aletlerle vakit geçireceğinin hesabını yapmak da ailelerin görevi. Bu öyle kolay hesaplanabilir ve genel geçer süre kurallarının olduğu bir konu değil bana göre. Çocuğun yaşına, karakterine ve ailenin dinamiklerine göre değişebilecek bir zaman süresinden bahsediyorum. Benim 10 yaşında bir kızım var ve teknolojiyi çok yaratıcı şekillerde kullanabiliyor. En son arkadaşlarıyla birlikte iMovie üzerinden bir film çekmişler. Senaryoyu o kadar güzel yazmışlar ve sonunda o kadar güzel bir video çıkmış ki, izleyen kimse bu işi on yaşında bir çocuğun yardım almadan yaptığına inanmaz. Teknolojiyi yaratıcılık için kullanmıştı. Artık çocuklar sadece hayal kurmuyor, hayallerini gerçekleştirmenin yollarını buluyorlar. Yaratıcı hayal güçlerini teknoloji sayesinde hayata geçirebildiklerini görüyorlar. Bu şekilde özgüvenlerinin de arttığını gözlemliyorum.

İlker Saltoğlu, Tmaxsoft CEO’su

Ben çocuklar için teknoloji kullanımında ideal bir doz olduğuna inanmıyorum

Çocuklar için teknoloji kullanımı bence her çocuk ve aile için farklı. Yazılım geliştirme konusunda yetenekli bir çocuğu, “hafta içinde bilgisayar yok, hafta sonlarında da günde bir saat” diye kısıtlarsanız iyi bir yazılımcının yetişmesine engel olursunuz. Aynı şey, sürekli YouTube izlemesine izin verirseniz de olacaktır. Kısacası bir denge bulmak önemli ve biz de evde bu dengeyi korumaya çalışıyoruz. 10 yaşındaki kızım ve 5 yaşındaki oğlum da oyun oynamayı ve videolar izlemeyi çok seviyor, fakat basket oynamak, kitap okumak, hayvanlarımızın bakımıyla ilgilenmek, videodaki tarifinden bakarak “slime” şelalesi yapmak veya kurabiye pişirmek gibi merakları da var. Çocukların ilgi alanlarını tetikleyerek, teknolojiyi doğru ve dozunda kullanacakları bir denge kurmak, anne babalar olarak bizim görevimiz.

Öget Kantarcı, GittiGidiyor Genel Müdürü

Çocuğumun teknolojiyi kullanırken, yaşına göre doğru içeriklerle buluşmasını sağlıyorum

Ben bu konuda ebeveynlere düşen en önemli görevin öncelikle kendilerini geliştirmek olduğunu düşünüyorum. Çocukların teknoloji ve internetle hangi çerçevede, hangi yaşta ve ne sıklıkla ilişki kurabileceğini önce anne-babaların öğrenmesi gerekiyor. Bir denge tutturabilmek için de pedagoglar ile uzmanlardan bilgi almak ve bu konuda okuyup bilinçlenmek şart. Ben, oğlum Yaman’ı teknolojiden uzak yetiştirmiyorum. Çocuğumun teknolojiyi kullanırken, yaşına göre doğru içeriklerle buluşmasını ve sağlıklı bir etkileşim sıklığı ayarlanmasını sağlıyorum. Ayrıca, Yaman’ın yalnız teknolojiden beslenmemesi için onunla düzenli olarak oyun oynuyorum. Birlikte spor da yapıyoruz. Hobiler edinmesi, fiziksel aktivitelerin içinde olması ve arkadaşlıklar kurması için onu destekliyorum.

Hasan Zafer Elçik, Otsimo Kurucu Ortağı & CEO

Çocukların internette ne kadardan ziyade ne tükettiğine dikkat etmek gerek!

Çocuk yetiştirirken ideal ekran süresi konusunda çocuğun gelişimini takip etmek çok önemli. Öncelikle Pan European Game Information’ın (PEGI) belirlediği bir yaş standardı bulunuyor. Üç yaşından önce ekranla minimum etkileşimini öneren bir yaklaşım. Ancak gitgide daha çok akıllı cihaz yaşamamıza girdiği için buna bağlı kalmak zorlaşıyor. Öte taraftan bazı aileler tamamen asılsız bir şekilde akıllı cihazların zihinsel geriliğe yol açtığı iddiasını paylaşıyorlar. Tüm dünyada yapılan araştırmalar, yukarıdaki soruda da bahsettiğim gibi, akıllı cihazların çocukların gelişiminde yeni bir çağ açtığı ve ileriye taşıdığı yönünde.  Otsimo’da geliştirdiğimiz oyunlar sayesinde birçok çocuğun hayatında değişimler gördük. Kardeşim için yaptığım oyunlar, onun arkadaşları için de bir fırsat oldu.  Bence 3-7 yaş arasındaki çocukların ideal süreden ziyade, ideal içeriğe ihtiyacı var. O nedenle ne kadardan ziyade ne tükettiğine dikkat etmekte fayda var.