Skip to main content

Canon, Süper Kanlı Mavi Ay tutulmasını en iyi şekilde belgeleyebilme adına ipuçlarını paylaştı.

Gökyüzü,  Süper Kanlı Mavi Ay‘a sahne olacak. Nadir görülen “Mavi Ay” tutulması, bir ay içinde ikinci kez dolunayın belirmesiyle meydana geliyor ve “Süper Ay” ise güneş, ay ve dünyanın mükemmel şekilde aynı hizaya gelerek, ayın normalden büyük görünmesiyle oluşuyor. 31 Ocak 2018 günü Türkiye’den 13:51-19:08 saatleri arasında Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması izlenebilecek. Canon elçisi ve aynı zamanda bir manzara fotoğrafçısı olan David Noton ile yaptığı çalışmada bu olağanüstü anın görüntülenmesi için en iyi tüyoları paylaşıyor.

Ay hareketlerini takip edebilmek için doğru aplikasyonları takip edin

Güneş’in gökyüzündeki pozisyonu sezon ve enleme göre günün her saati değişiklik gösterebiliyorken, ay ile ilgili durum farklı. Photographer’s Ephemeris veya Photopills isimli aplikasyonları takip ederek ay ile ilgili bilgilere ulaşabilir, fotoğraflamak için en doğru zamandan haberdar olabilirsiniz.

En optimal yakınlaşma sağlayan bir lense yatırım yapın

Çarşamba günü hepimiz ayı kadrajda en çok yer kaplayacak şekilde görüntülemeyi hedefliyoruz, bu şekilde her krateri ayırt edebiliriz. Normalde gök bilimcilerinin görevi olan bu görüntülemeyi yaklaşık 600mm’lik odak uzaklığına sahip bir DSLR makine ile gerçekleştirmek mümkün.

Özel detaylar için tripod kullanın

Görüntüleme için hazırlıklarınızı yaparken ayın gökyüzündeki hızlı hareketi sırasında takibinin ne kadar zor olduğunu fark edeceksiniz. Bu çekim için uzun bir lens ve dayanıklı bir tripoddan destek alarak fark yaratabilirsiniz.

Ayı çekeceğiniz manzara fotoğrafına dahil edin

Yakın çekimler ile ayın tüm detaylarını görebiliriz ancak David, ayı manzara fotoğraflarının içinde göstermeyi tercih ediyor. Işık kaynağı olarak ay zayıf olduğundan çevredeki öğeler daha çok yansımaya sebep oluyor.

Vizör hızı konusunda ustalaşın

Görüntünün bulanık olmaması adına havanın temiz olduğu bir gece vizör hızınızı test edebilir ve duruma aşina olabilirsiniz. Çekiminizi yaparken ay üzerindeki ışık ile çevredeki yansımalarını dengeleyerek daha gerçekçi görüntüler elde edebilirsiniz.