Skip to main content

Teknoloji denince akla gelen ilk isimlerden olan ve 85 milyar dolara yakın servetiyle dünyanın en zengin insanları listesinde ilk sıraya oturan Bill Gates, Columbia Üniversitesi’nde gençlerle buluştu.

Harvard’da öğrenciyken öğrenim hayatına son vererek kendi işi için çalışmaya başlayan ve Microsoft şirketini kuran Gates, 28 Ocak günü Columbia Üniversitesi’nde üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Bir öğrencinin, “Yarım kalan öğreniminize bugün devam etseniz hangi alanda kariyer yapardınız?” sorusuna cevaben Gates, üç alanı işaret etti.

Gelecek yapay zekâ alanında

Gates’e göre, yükselen sektörler arasında en çok “yapay zekâ” gelecek vaat ediyor. Akıllı ajanlar (Artificial agents) denen soyut işletim sistemlerinin gereçleri okuyup anlamlandırabilmesinin olağanüstü bir gelişme olacağını belirten ünlü iş adamı, bununla ilişkili herhangi bir mesleğin yaşam boyu sürecek heyecan verici bir kariyer anlamına geldiğini belirtti.

Gates’in “bugün öğrenci olsam buna yönelirdim” dediği ikinci alan ise enerji sektörü. “Emniyetli, ucuz ve temiz” enerjiye çok büyük ve artan bir talep olduğunu söyleyen Gates, günümüzde bu kriterlerin hepsini karşılayacak enerjiyi yeterli miktarda üretecek bir sistem bulunmadığını ifade etti. Böyle bir sistemin henüz var olmayışı, bu alanı yenilikçi beyinler için bulunmaz bir fırsat sahasına dönüştürüyor.

Biyoteknoloji nefes kesiyor

Gates, gelecek vaat eden diğer bir sektör olarak biyoteknolojiyi gösterdi. Biyoloji ve biyoloji bilimleri açısından nefes kesici bir dönemden geçildiğini söyleyen iş adamı, bu alanlardaki gelişmelerin “şimdiye dek hiç olmadığı kadar hızlı” yaşandığını belirtti.

Gates’e göre, önemli bir potansiyele sahip olan biyoteknolojide, özellikle obezite, kanser ve depresyonla mücadeleyi kolaylaştıracak akıllı buluşlara ihtiyaç var. Bunların başında da DNA aşısı geliyor.