Skip to main content

2012 yılını 43 işlemle enerji sektörünün ardından ikinci en hareketli sektör olarak tamamlayan Türkiye bilişim sektöründe 2013 umut vaat ediyor. 2013 yılında özellikle melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni…


2012 yılını 43 işlemle enerji sektörünün ardından ikinci en hareketli sektör olarak tamamlayan Türkiye bilişim sektöründe 2013 umut vaat ediyor. 2013 yılında özellikle melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni kurulan yenilikçi internet tabanlı şirketlere yatırım yapması bekleniyor.
Denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young’ın Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü, 2013 yılında dünyada, bilişim sektöründe bulut bilişim, ödeme sistemleri ve mobil uygulamalar alanlarında orta ve büyük boyutlarda satın alma işlemlerinin beklendiğini, Türkiye’de ise özellikle melek yatırımcı ve özel sermaye fonlarının yeni kurulan yenilikçi internet tabanlı şirketlere yatırım yapacağı bir yıl olmasının öngörüldüğünü açıkladı. 

Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler açıklamasında Türkiye’de birleşmelere değindi: 
“Türkiye’de bilişim sektörü, 2012 yılında gerçekleşen 43 işlemle enerji sektöründen sonra en çok satın alma ve birleşme gerçekleştirilen sektör oldu. 
Sektörde öne çıkan en önemli işlem Yemeksepeti’nin yüzde 36,7 hissesinin 44 milyon ABD Doları bedelle Amerika merkezli özel sermaye fonu General Atlantic tarafından satın alınmasıydı. Bununla beraber, özel bir yatırımcının İndeks Bilgisayar’ı satın alması ve İngiltere merkezli Perform Group’un Maçkolik İnternet Hizmetleri’ni satın alması da öne çıkan işlemler arasında yer aldı.” 
2013’te yatırımcılar sanal dünyada yer almaya çalışacak
Ernst & Young Türkiye, Birleşme ve Satın alma işlemleri sorumlu müdürü Cem Günfer ise açıklamasında, satın alma ve birleşme işlemlerindeki 2013 beklentilerini şöyle sıraladı: 
“2012 yılında, Türkiye’de çok sayıda e.ticaret yatırımının gerçekleşmesi, internet üzerinden alışveriş hacminin önümüzdeki dönemde de artmasını bekleyen yatırımcıların, sanal dünyada yer almaya çalıştıklarını gösteriyor. Bunlara ek olarak, online oyun ve sosyal network siteleri, online reklam ve pazarlama araçları, internet güvenlik ve elektronik ödeme sistemleri de cazip yatırım fırsatları olarak göze çarpıyor. Son yıllarda, KOBİ boyutundaki şirketlere yatırımların artması ise gelecek vaat eden işletmelerin yatırımcıların dikkatini çektiğini gösteriyor. 2013 yılında da küçük ve orta büyüklükteki işlemlerin yoğun olmasını bekliyoruz.”
Önümüzdeki dönemde veri teknolojileri ön plana çıkacak
Dünyada ve Türkiye’de bilişim sektöründeki değişimleri değerlendiren Cantekinler, sektörde yeni ürünlerin pazara sunulmasının yanı sıra, yeni alt-sektörleri de gözlemlediklerini belirterek şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl dünyada en çok yatırım çeken alt-sektör olan ‘Bulut Bilişim’in önümüzdeki yıllarda da önemli rol oynamasını bekliyoruz. Bulut bilişim teknolojisine bağlı olarak, pazarlama optimizasyonu ve elektronik dolandırıcılığın tespiti gibi alanlarda kullanılan BigData teknolojisinin de hızlı büyüyen alanlardan olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, akıllı telefonlar için üretilen mobil uygulamalar ile online sosyal ağların çok sayıda yatırım aldığını gözlemliyoruz. Dünyadaki bu trendin, gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasıyla Türkiye’de de etkisini göstereceğini tahmin ediyoruz.”