Skip to main content

Apple, devletlerin çeşitli konularda talep ettiği verilere ilişkin raporunu paylaştı. Raporda Türkiye de var.

Apple, 1 Ocak-30 Haziran dönemini kapsayan devlet talepleri raporunu yayımladı. Rapora göre, Apple’a cihazlarıyla ilgili yaklaşık 31 bin ulusal güvenliği ilgilendiren talep geldi.

Apple’ın raporu Asya-Pasifik, Avrupa-Ortadoğu-Afrika (EMEA), Latin Amerika ve Kuzey Amerika bölgelerini ele alıyor. Buna göre, Asya-Pasifik’te toplam 6 bin 120 devlet talebi mevcut ve ilk sırada 2 bin 578 taleple Avustralya yer alıyor. Apple bu taleplerin 2 bin 241’ni (yüzde 87) karşıladı.

İkinci bölge olan EMEA’dan ise 20 bin 11 devlet talebi karşımıza çıkıyor. Apple bu taleplerin 14 bin 828’ini (yüzde 74) karşılarken, ilk sırada 12 bin 677 taleple Almanya bulunuyor. Apple, Almanya’dan gelen taleplerin yüzde 73’ünü cevapladı. Apple’ın operasyon bölgesinde Türkiye, EMEA bölgesinde ve raporda Türkiye’den 165 talep iletildiği görülüyor. Apple, Türk devletinin taleplerinin 74’ünü (yüzde 45) uygun bulup talepleri yerine getirmiş.

Latin Amerika’da toplam 189 talep söz konusu ve bu taleplerin 182’si Brezilya’dan geldi. Apple bu taleplerin 137’sini (yüzde 75) yerinde bularak karşıladı. Kuzey Amerika’da ise 4 bin 494 talebin 4 bin 479’u ABD kaynaklı ve Apple bunların 3 bin 577’sini (yüzde 80) karşıladı.

Apple’dan hesaplara erişme veya silme taleplerine ret

Şunu not edelim: Devletlerin cihazlara ilişkin talepleri cihazların seri numarası ve IMEI numarası (cihazlara üretim aşamasında yüklenen ve benzersiz olan 15 haneli numara) olabildiği gibi kayıp veya çalıntı cihazları içine alabiliyor.

Apple’ın raporunda yer verdiği diğer bir konu ise engelleme veya silme talepleri. Bu talepler kullanıcıların Apple ID’lerine erişme ya da bu hesapların silinmesini kapsıyor. Buna göre, Apple’a EMEA (13) ve Kuzey Amerika’dan (1) toplam 14 bu tür talep geliyor. Apple bu taleplerin hiçbir karşılamıyor. Zira, hatırlanacağı gibi 2015’te ABD Adalet Bakanlığı San Barnardino’da 14 kişiyi öldürmekle suçladığı Syed Farook’un iPhone cihazına erişmek istemiş, Apple bu talebi reddetmişti.

Apple devlet talepleri raporlarını 2013’ten bu yana kamuoyu ile paylaşıyor.